Hlavní obsah

Sexuální skandál církev tajila, policie jej za půl roku vyšetřila. „Je to významná zpráva pro oběti,“ říká Bradáčová

Po odvysílání reportáže Seznamu pověřila Lenka Bradáčová policii, aby případ kněze V. Z. vyšetřila.

Reklama

Co se církvi nepodařilo ani za deset let, vyšetřila policie za půl roku. Oběti sexuálního zneužívání knězem V. Z. tvrdí, že až díky závěru kriminalistů mohou životní traumatickou záležitost alespoň částečně uzavřít. Policie se případem zabývala na základě pořadu Seznamu Zvláštní vyšetřování. Případ sice odložila kvůli promlčení, sexuální násilí ale potvrdila.

Článek

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, která po zveřejnění investigativního pořadu Seznamu Zvláštní vyšetřování letos v březnu dala podnět policii, aby případ kněze V. Z. důkladně prošetřila, oceňuje význam policejní práce.

„Přestože je vyloučeno trestní stíhání konkrétních osob z důvodu promlčení, považuji rozhodnutí za významné jak pro samotné oběti, jimž se dostalo sluchu a pro které je důležité věci vyhodnotit a pojmenovat, tak pro celou společnost z důvodů generální prevence. I přes zřejmý časový odstup je sdělení, zda k nedovolenému jednání došlo, zcela jistě důležité,“ uvedla nyní pro Seznam Lenka Bradáčová.

Svědectví žen o chování kněze V. Z., která byla součástí pořadu Zvláštní vyšetřování.Video: Šárka Kabátová

„Církev umožňuje promlčení trestných činů“

Rovněž žena, která v reportáži a následně i na policii poskytla zásadní svědectví o naprosto nevhodném chování kněze V. Z. a která pro účely reportáže vystupuje se změněnou identitou jako Hana, vyzdvihuje smysl policejního vyšetřování.

„Po letech mé snahy upozornit na zneužívání v církvi mám konečně možnost díky policejnímu vyšetřování věc vnitřně alespoň částečně uzavřít. To samé bych přála také církvi,” komentovala závěry policie Hana.

Žena církev za její nečinnost ostře zkritizovala. „Myslím, že dlouhá doba, po jakou církev tyto případy vyšetřuje, má udržovat oběti v očekávání konečného vyjádření a církvi zároveň umožňuje promlčení deliktů. Z mého pohledu církev jakožto organizace selhává i z důvodu mizivé snahy prevence zneužívání uvnitř církve,” líčila dále v reakci na nové informace o ukončení policejního vyšetřování.

Duka čeká na vyjádření biskupství

Kardinál Dominik Duka jako hlava katolické církve v Česku nechce nová zjištění prozatím jakkoli komentovat. „Reakci pana kardinála připravujeme, jakmile budeme mít k dispozici závěrečnou zprávu policejního vyšetřování. Tu zatím neobdrželo ani českobudějovické biskupství, do jehož kompetence kněz V. Z. spadá a které se musí vyjádřit jako první,“ uvedl pro Seznam mediální poradce kardinála Romuald Štěpán Rob.

Kardinál se nicméně už po zveřejnění reportáže Seznamu letos v březnu obětem sexuálního zneužití omluvil („My, biskupové, vyjadřujeme lítost a otřesení.“) a zároveň vysvětloval, proč církev případ nedokázala vyřešit navzdory tomu, že o něm byla dlouhá léta informována.

„Českobudějovický případ se odehrál ještě za života biskupa Lišky, tedy v 90. letech. Víme, že na jeho stole takové dopisy přistávaly, ale v žádném dopise nebyl označen čin a žádná poškozená osoba nevypovídala,“ uvedl na jaře Dominik Duka v rozhovoru pro Katolický týdeník. „Pan biskup Liška pak zemřel, po něm nastoupil biskup Jiří Paďour, který znovu zahájil šetření, o němž víme z jeho zápisků.“

Duka odmítl, že by církev případy tajila, zároveň ale uznal, že je církev neumí odstranit. „Neumíme to. Není reálné – jak to říká papež František – myslet si, že vydáme směrnice, předáme pachatele soudu a všechno zmizí. Nezmizí. Přál bych si, abychom opravdu reflektovali situaci, do které jsme se dostali a do níž se dostává i celá společnost.“

Deset let vyčkávání a mlčení

Dokumenty i svědectví, které přineslo Zvláštní vyšetřování, dokládají, kteří konkrétní biskupové a další církevní hodnostáři o případu celá léta věděli. Z důkazů, které reportéři Seznamu získali, vyplývá, že českobudějovická diecéze nedokázala případ kněze V. Z. za celých deset let vyřešit, ačkoliv disponovala svědectvími několika věřících žen o sexuálním zneužívání. Jedna z nich dokonce mluvila o dlouholetém znásilňování.

Výpověď Hany si vyslechl v roce 2009 českobudějovický biskup Jiří Paďour, po pěti letech se s ní seznámil také jeho nástupce Vlastimil Kročil. Ani jeden s případem nic neudělal. Kněze V. Z. pouze Paďour poslal na jinou farnost. Kněz byl suspendován až letos v lednu poté, co si Hana stěžovala na nečinnost českých biskupů ve Vatikánu.

Biskupství odmítá přijmout zodpovědnost

Biskup Vlastimil Kročil se nicméně krátce po zveřejnění reportáže omluvil obětem a vysvětloval, proč případ řešil tak dlouho: „Od roku 1990 Biskupství českobudějovické obdrželo na dotčeného kněze řadu pochval, ale i řadu stížností. Nikdy však žádná stížnost jakkoliv nenaznačila, že by došlo ke spáchání sexuálního trestného činu.“

Přesto se biskupství zdráhá převzít část odpovědnosti. „Jestli to policie odložila, tak se na něj (kněze V. Z.) musí pohlížet jako na nevinného,” uvedl v krátkosti mluvčí biskupství Miroslav Bína. Zároveň také dodal, že biskupství stále čeká na závěry vnitrocírkevního řízení.

Za duchovního se ale biskupství necítí být dále odpovědné. „Hned jak se o té kauze biskup dozvěděl, tak ho ze služby odvolal,“ řekl Bína. Z toho důvodu českobudějovická diecéze nezvažuje ani omluvu obětem, ani další kroky. „To by měl udělat spíš on, biskup je v tomto případu jen svědek,” dodal Bína.

Reklama

Doporučované