Hlavní obsah

„My, biskupové, vyjadřujeme lítost a otřesení.“ Kardinál Duka reaguje na Zvláštní vyšetřování

Investigativní pořad Seznamu, který přinesl trýznivé svědectví žen o sexuálním zneužívání v českobudějovické diecézi a důkazy, že o tom biskupové deset let věděli a nekonali, přimělo hlavu české katolické církve k překvapivému prohlášení.

Reklama

Článek

Zvláštní vyšetřování: Mlčení biskupů. Přinášíme důkazy o dlouholetém ukrývání svědectví o sexuálním zneužívání v církvi. Video: Seznam Zprávy

„My, biskupové ČR, vyjadřujeme lítost a otřesení nad případy sexuálního zneužívání, které se vyskytují u nás i ve světě. I jeden případ pohlavního zneužívání je až příliš,“ začíná prohlášení pražského arcibiskupa Dominika Duky, zveřejněné před půlnocí na webových stránkách cirkev.cz.

„Jsme si vědomi toho, že procesně jsou vyšetřování a soudy neúměrně dlouhé jak v církevním, tak i ve státním prostředí a je třeba pracovat na podstatné změně.“

Kardinál Duka v prohlášení děkuje reportérům Seznamu „za jejich práci, kde poukázali na neúměrně dlouhé prošetřování selhání kněze V. Z.“.

Otázkou nyní zůstává, co se v české katolické církvi změní. Případ Mlčení biskupů z investigativního cyklu Zvláštní vyšetřování (pořad najdete v úvodním videu) přinesl důkazy o tom, že silná svědectví ženy o dlouholetém znásilňování knězem z českobudějovické diecéze se po církevní linii začalo vyšetřovat v roce 2009 za biskupa Jiřího Paďoura. Po šesti letech se jím začal zabývat jeho nástupce Vlastimil Kročil.

Informaci o případu získal i tehdejší tajemník České biskupské konference a dnešní plzeňský biskup Tomáš Holub a ten říká, že o něm informoval i primase českého Dominika Duku. Přesto se případ kněze V. Z. posunul až koncem loňského roku, kdy se o něm dozvěděla vatikánská Kongregace pro nauku víry. Kněz V. Z. byl následně suspendován a čeká na církevní proces.

Českobudějovický biskup Vlastimil Kročil k případu mlčí. „Trvá na tom, že se vyjadřovat nebude,“ zopakoval i po zveřejnění Zvláštního vyšetřování mluvčí biskupa Miroslav Bína.

Podle informací Seznamu byl Kročil od středy ve Vatikánu, stejně jako církevní soudce Karel Orlita, který se případem kněze V. Z. v posledních měsících zabývá. Papež František apeluje na všechny představitele katolické církve, aby přestali zavírat oči před sexuálními delikty. Na toto téma před měsícem dokonce svolal do Vatikánu summit.

Apoštolský nuncius v České republice Charles Balvo v této souvislosti pro Seznam uvedl, že Vatikán odmítá omlouvat chování duchovních, biskupů a kněží, kteří někoho sexuálně zneužívali. „Nejdříve je nutné myslet na potřeby obětí,“ uvedl vyslanec papeže pro Seznam. „Jak víte, papež František stále pracuje na konkrétních závěrech.“

Prohlášení Dominika Duky, které přišlo po zveřejnění Zvláštního vyšetřování a této odpovědi apoštolského nuncia, je vlastně v podobném duchu.

„Pravda o tom, co se stalo, a ochrana obětí musí být pro církev na prvním místě. Pravdě o selhání duchovních a dalších osob vystupujících jménem církve je třeba se podívat do očí. Je vždy tragické, když duchovní, který je povolán sloužit lidem, zneužije svého postavení,“ píše kardinál Duka. „Katolická církev v České republice chce aktivně usilovat o prošetření podezření podobného druhu. Současně ale nemá ambici nahradit orgány činné v trestním řízení. Nebrání a nechce bránit řádnému policejnímu vyšetření těchto skutků.“

Prohlášení kardinála Duky.

Česká biskupská konference tento týden také oznámila, že chce k 1. květnu zavést kontaktní centrum pro mladistvé oběti sexuálního zneužívání. „Zřizujeme kontaktní místo v úzké spolupráci s Policií ČR, pro případné oběti sexuálního zneužívání v církevním prostředí, ale také pro ochranu případných falešně obviněných, protože stále platí presumpce neviny,“ uvádí v prohlášení kardinál Duka.

Vyjádřil se také k výroku, který před měsícem použila ve svém vysílání italská televize Sky TG24. Té na kamery řekl: „Toto je ve skutečnosti také trochu hysterie. Nejsou to jen duchovní. Není to jedno procento, ale pět promile.“

Kardinál Duka nyní uvedl, že výrok byl vytržen z kontextu. „Jako předseda České biskupské konference se ohrazuji proti zneužívání mých slov pro italskou televizi, kde jsem se nevyjadřoval k problematice zneužívání v katolické církvi v České republice,“ uvádí Duka.

Případ ze Zvláštního vyšetřování i téma sexuálního zneužívání v církvi nadále sledujeme.

Zpravodajský speciál: Mlčení biskupů. Moderátor Filip Horký se ptal na podrobnosti vzniku Zvláštního vyšetřování o sexuálním násilí v církvi. Hosty byli kromě novinářů Slonkové a Kubíka i církevní kaplan, psycholog či bývalý velvyslanec ve Vatikánu.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované