Hlavní obsah

Historik: Církve ve střední Evropě se dostávají pod tlak, zneužívání dlouho zlehčovaly

Rozhovor s historikem Jaroslavem Šebkem o církevních dějinách a řešení sexuálního zneužívání.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Historik a pracovník Historického ústavu AV ČR Praha Jaroslav Šebek odpovídal na dotazy Filipa Horkého. Co se skrývá v církevních archivech a jak se dařilo tak dlouho krýt sexuální zneužívání?

Článek

Jedním z problémů církve je mechanismus, kdy se její hodnostáři vzájemně kryjí a činy zlehčují. Svůj postoj k sexuálnímu zneužívání kněžími začala ta česká měnit až v posledních letech, hlavně v důsledku světových událostí, myslí si historik z české Akademie věd Jaroslav Šebek. Narážel přitom na poměrně rozsáhlá vyšetřování zneužívání například ve Spojených státech a Německu. Tlaku Vatikánu pak podléhají hlavně středoevropské církve.

O zlehčování a vzájemném krytí v dalším díle Zvláštního vyšetřování informovali i Sabina Slonková a Jiří Kubík. Jejich reportáž ukázala, že jihočeská diecéze přes deset let nebyla schopná vyšetřit případy sexuálního zneužívání církevními hodnostáři, otřesné činy se snažila „tutlat“. Přinejmenším o jednom z těchto případů věděl i kardinál Dominik Duka. Jedna z žen dokonce ve své výpovědi uvedla, že byla dlouhodobě znásilňována.

V tomto týdnu oznámila Česká biskupská konference, že od 1. května zřídí kontaktní místo pro mladistvé ohrožené sexuálním zneužíváním. To má například pomoci ke zprostředkování psychologické a právní podpory. Podle Šebka je však pozdě. „Konference měla zřídit kontaktní centrum dříve, měla konat rychleji,” myslí si. Je také pro zpřístupnění církevních archivů pro účely vyšetřování zneužívání.

Kardinál Dominik Duka již dříve uvedl, že za posledních zhruba třicet let se kněží asi v deseti případech dopustili sexuálního zneužívání. Podle Šebka těchto trestných činů ale může být mnohem více. „Četl jsem svědectví kněze, pátera Drábka, který má tyto skutečnosti na starosti, a ten hovoří zhruba o stovkách obětí. Pokud by se tato čísla měla potvrdit, je potřeba udělat důkladnou investigaci,“ uvedl Šebek.

Reklama

Související témata:

Doporučované