Hlavní obsah

Inflace: Jak ochránit peníze, když přestanou plnit svou funkci?

Foto: Shutterstock.com

Co dělat, když je inflace vysoká? Naštěstí existuje řešení, jak před ní své peníze ochránit

Reklama

aktualizováno •

Všude kolem nás se výraz inflace poslední dobou skloňuje ve všech pádech. Kdo za ni může? A co vlastně dělat, když je vysoká? Naštěstí existuje řešení, jak před inflací své peníze ochránit.

Článek

Také si kladete otázku, proč je pořád všechno dražší a dražší? Důvodem je inflace. Za hlavní příčiny inflace se označuje přirozené střetávání poptávky s nabídkou a hlavně růst objemu peněz v ekonomice. Největší vliv na inflaci tak u nás má ČNB, která objem peněz v oběhu reguluje. Ani centrální banka však není všemocná. Inflaci spouští také vnější globální vlivy, jako je prudké zdražení surovin na světových trzích či oslabení měny.

Co při vysoké inflaci dělat s penězi?

Vysoká inflace nahrává více dlužníkům než věřitelům. Tedy v případě, když jsou síly mezi věřitelem a dlužníkem vyrovnané. V takové situaci nejsou ale obyvatelé, kteří ukládají peníze do bank a stávají se tak jejich věřiteli. Ti musí od banky přijmout nabízený úrok. O tom jasně vypovídají čísla z července 2022. Inflace dosáhla 17,5 %, i nejštědřejší banky na svých spořicích účtech nabízejí úroky 2–5 %.

Foto: ČSÚ

Ukázka vývoje inflace v České republice od roku 2016 do prvního pololetí 2022

Snadno si spočítáte, že schovávat si finance pod polštář či do banky je nevýhodné. Proto lidé raději nakupují a investují dle svých finančních možností a ochoty riskovat. Ani s investováním to ale není jednoduché. Podílové fondy jen za letošní první čtvrtletí podle AKAT generují průměrnou ztrátu 5 %, akciové fondy za celé pololetí ztrácejí přes 14 %. Výjimek je pouze několik.

Investice do nemovitostí se stále vyplatí

Stále mají smysl konzervativní investice do nemovitostí. Kdo si však koupil v posledních letech drahou nemovitost (od jara 2020 ceny v tuzemsku vzrostly o více než 30 %), s hrůzou vyhlíží konec fixace (měsíční splátka 25 000 Kč z roku 2021 letos vyjde na 46 000 Kč měsíčně) i predikci pádu cen realit. A kdo na korekci cen s pořízením nemovitosti čekal, dost možná na ni s aktuálními podmínkami hypoték nedosáhne (úrokové sazby se přehouply přes 6,5 % a dále narůstají, LTV činí 80–90 %).

Foto: unsplash.com

Investovat do nemovitostí lze i bez nutnosti hypotéky či být vlastníkem nemovitosti

Investovat do nemovitostí lze ale i bez nutnosti hypotéky či být vlastníkem nemovitosti. K tomu slouží investiční platformy, jako je RONDA INVEST. Zde participujete na českých developerských a podnikatelských projektech třeba jen s tisícovkou. Výše vašeho výnosu je dopředu popsaná. Pohybuje se kolem 7 až 9 % p. a. K první investici získáte bonus 50 až 1 000 Kč, což výnos zvedne až k 13 %, a poměrnou část výnosů dostáváte na účet každý měsíc.

Každý z projektů je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem v prvním pořadí. Navíc s velmi nízkým LTV, zpravidla kolem 60 %. Participace je tak velmi konzervativně zabezpečená, i kdyby došlo k dalšímu většímu propadu cen tuzemských nemovitostí.

Foto: Shutterstock.com

Každý z projektů je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem v prvním pořadí

Zajistěte si svou budoucnost investováním

V životě platí, že kdo nic neriskuje, nic nezíská. S penězi to kvůli inflaci funguje spíše takto: Kdo investuje, riskuje, kdo neinvestuje vůbec, má ztrátu zaručenou. I kdybyste každý měsíc investovali tři tisíce korun s čistým ročním výnosem 8 %, tak se za dvacet let dostanete na částku bezmála 1,78 milionu Kč. Když si stejnou částku budete dávat do šuplíku, budete mít za dvacet let jen 720 000 Kč, tedy méně než polovinu.

Správným rozložením svého investorského portfolia riziko minimalizujete. Společnost RONDA INVEST nabízené investorské projekty a úvěrové klienty pečlivě prověřuje. Nejprve zainvestuje sama, a teprve když je vše v pořádku a splácení probíhá bez problémů, nabídne na svých webových stránkách projekt investorům. Noví investoři se mohou těšit i na bonus k první investici až tisíc korun. Vše je možné i online a bez jakýchkoli vstupních nebo jiných poplatků.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované