Hlavní obsah

Letos v zimě můžete ušetřit! Dřevo je levný způsob vytápění rodinného domu

Foto: shutterstock.com

Dřevo je pro letošní zimu sázka na jistotu

Reklama

S příchodem chladného počasí nastává čas uklidit slunečníky a oprášit sekyrky na dřevo. Letos se totiž bude topit dřevem. I vy můžete získat dotaci na kotel, v zimě protopit méně, a ušetřit tak na letní dovolenou.

Článek

Proč právě dřevo? Stále více lidí se vrací k topení dřevem. Má to nejen romantický, ale také pragmatický důvod. Topení dřevem je zkrátka levnější, a to je pro mnoho z nás v současné ekonomicky náročné době rozhodující kritérium. Slovní spojení „Ceny plynu a elektřiny stoupají“ je totiž dnes bohužel již ustáleným pojmem.

Výhody při topení dřevem

  • Je ekologické – při spalování po sobě nezanechává zbytečné zplodiny
  • Je ekonomické – vyjde vás levněji než topení uhlím, elektřinou a plynem. Jde o jedno z mála obnovitelných paliv

Kolik dřeva spotřebujete za sezonu?

Pro každý jeden kilowatt výkonu kotle spotřebujete jeden prostorový metr (prm) dřeva. Jednotka prm odpovídá jedné krychli dřeva o rozměrech 1 × 1 × 1 metr. Takže například do kotle o výkonu 25 kW budete potřebovat 25 prm dřeva.

Vsaďte na českou tradici! Rodinná firma ATMOS je zárukou kvalitních kotlů

ATMOS je rodinná česká firma a v současnosti jeden z největších evropských výrobců kotlů na pevná (tuhá) paliva, která na českém trhu funguje již od roku 1935. Výrobky firmy vzbudily velký zájem mezi uživateli, kteří topí dřevem, a instalatéry, a to pro svou dobrou funkčnost, kvalitu a v neposlední řadě velice příznivou cenu.

Cílem firmy ATMOS je být jedním z nejlepších výrobců kotlů v Evropě. Být firmou, které záleží na tradici, zkušenostech i na značce ATMOS.
Jaroslav Cankař, generální ředitel firmy ATMOS

Sortiment zahrnuje:

  • zplynovací kotle na dřevo
  • zplynovací kotle na uhlí/dřevo
  • automatické kotle na pelety
  • kombinované kotle na zplynování dřeva v kombinaci s hořákem na pelety

Hlavní výhody kotlů na tuhá paliva:

  • nízké provozní náklady – spalování tuhých paliv je nejlevnější variantou vytápění
  • snadný provoz – platí pro automatické kotle, které samy zvládnou přiložit palivo
  • ohřev vody – kromě topení může kotel ohřát vodu třeba na koupání

+1

Víte, že v počátcích firma ATMOS…

… vyráběla zplynovací pohonné jednotky pro auta a lodě pod značkou DOKOGEN? Místo na benzin se jezdilo na bukové špalíčky.

Foto: atmos.eu

Auto s generátorem na dřevoplyn DOKOGEN, rok 1985

Moderní kotle na dřevo, které umí zatopit samy

Tytam jsou doby, kdy jsme na víkend přijeli do vymrzlé chalupy a trvalo dost dlouho, než jsme si mohli odložit kabáty na věšák. Díky automatickému zapalování dřeva ve zplynovacím kotli na dřevo typ Dokogen si naplánujete zátop ještě před příjezdem na chalupu nebo domů. Zátop můžete jednoduše naplánovat podle času a  teploty nebo rovnou zpustit z telefonu.

Foto: atmos.eu

Kotel má systém automatického zatápění

Vyzkoušeno! Nejlepší je mít kombinovaný kotel na dřevo a pelety

Kombinovaný kotel na dřevo a pelety umožňuje střídání paliv, ruční topení dřevem a plně automatické topení peletami. Kotel umí sám zatopit peletami pomocí elektrické spirály po dohoření dřeva. Střídání paliva je rychlé a jednoduché a u řady modelů bez úprav na kotli. Pouze přepnete vypínač na kotli.

Na jaře a na podzim topím v našem domě peletami. Odměnou je mi malá spotřeba a velký komfort. V zimě využívám dřevo, a tím hodně šetřím rodinný rozpočet.
Mirek, Frýdek-Místek
Foto: atmos.eu

Kombinovaný kotel řeší potřebu různého vytápění na podzim a v zimě

Kdo mi to zapojí? Víme, jak vyřešit nedostatek topenářů na trhu

Šikovných topenářů je na trhu jako šafránu, a proto buďte o krok napřed a pořiďte si kotel s hotovým zapojením již od výrobce. Zapojit kotel s profesionálním nerezovým zapojením zvládne i amatér. Zapojení je připraveno pro instalaci kotle přímo do topného systému nebo pro zapojení kotle s akumulačními nádržemi.

TIP: Potřebujete poradit od odborníka? Najděte si svého topenáře s doporučením přímo od firmy ATMOS!

Pořiďte si kotel na pevná paliva a využijte dotaci naplno

Kotle na pevná paliva hlásí návrat na výsluní. Patří mezi ně kotle na dřevo, kotle na uhlí/dřevo, kotle na pelety a kombinované kotle. Tzv. kotlíkovou dotaci až do výše 95 procent mohou na výměnu starého kotle na pevná paliva dostat domácnosti s nízkými příjmy. V současné třetí dotační výzvě se dotace vztahují na kotle na dřevo a pelety.

Víte, že…

… k pořízení nového kotle z kotlíkové dotace nepotřebujete mít na kontě desítky tisíc korun? Peníze totiž dostanete předem.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované