Hlavní obsah

Levná tepelná čerpadla se prodraží na provozu – porovnání běžně prodávaných modelů v Česku

Foto: s-power.cz

Pokud vámi vybraný dodavatel pracuje i s tepelnými čerpadly země–voda, je to dobré znamení

Reklama

V posledních letech se bohužel mezi lidmi začíná říkat, že tepelná čerpadla nefungují a samotná technologie je podvod. Přitom dříve je lidé vnímali velmi pozitivně. Jak to?

Článek

Jednoduše proto, že se změnila situace na trhu s energiemi a dobré pověsti tepelných čerpadel se rozhodli zneužít prodejci levných zařízení, která sice mají nízkou pořizovací cenu, ale za rok protopí na elektřině klidně 100 000 Kč i více. Tento problém se týká hlavně tepelných čerpadel s technologií vzduch–voda.

Dříve se z hlediska úspor tolik nevyplatilo instalovat tepelná čerpadla v domech, které vytápěly zemním plynem. Instalovala se hlavně jako levnější alternativa elektrokotlů. Dnes, kdy podražil i plyn a mnoho lidí jej nechce používat i z dalších pochopitelných důvodů, se už tepelná čerpadla hodí pro téměř každý dům. Lidé se logicky zajímají o to, jak snížit náklady na topení, a začali blíže zkoumat tepelná čerpadla, která byla dosud považována za spíše nadstandardní záležitost.

Nového zájmu o tepelná čerpadla si bohužel vedle solidních firem všimli i dodavatelé přístrojů, které se pro český trh nehodí. Začali za líbivě nízké ceny nabízet čerpadla, která jsou pro teplejší klimatické pásmo. Takže například už při venkovní teplotě 7 ℃ topí elektřinou. To je dostačující pro Portugalsko či Řecko, ale ne pro Českou republiku. Účet za topení v naší zimě, kdy každou noc mrzne, se s takovým tepelným čerpadlem hravě vyšplhá na několik desítek tisíc korun. Nebo se může stát, že tepelné čerpadlo dimenzované na mírnější zimy dům prostě vytopit nezvládne ani za pomoci elektrického zdroje a v domě bude zima a nepoteče ani teplá voda. Tato levná a nevhodná tepelná čerpadla jsou navíc velmi hlučná. A při používání ve větší zimě, než na jakou jsou stavěná, také dost poruchová.

Foto: s-power.cz

Komponenty, které mají přímý vliv na účinnost, jsou výparník a kompresor. Aby tepelné čerpadlo pracovalo správně, musí být výparník i kompresor velký a robustní

Čeho si všímat při koupi tepelného čerpadla?

Je složité se v tepelných čerpadlech vyznat. Poradíme vám, jakých parametrů si všímat a proč. Tak se vám nestane, že byste koupili jen hlučnou krabici s vrtulí.

1) Instaluje dodavatel i zemní tepelná čerpadla?

Pokud vámi vybraný dodavatel pracuje i s tepelnými čerpadly země-voda, je to dobré znamení. Tato technologie je mnohem složitější, a tak jste si pravděpodobně vybrali někoho, kdo své práci dobře rozumí. Provádět hloubkové vrty nebo instalovat plošné kolektory, je náročnější. Ale pokud je možné u klienta zajistit pro tepelné čerpadlo zdroj ze země, je vždy lepší se přiklonit k této variantě. Taková čerpadla jsou logicky výkonnější a méně poruchová, ale dodavateli dá mnohem víc práce je pro vás nainstalovat. Pro firmy, které mají za cíl jen vlastní rychlé obohacení, nedává smysl nabízet takové přístroje, a tak raději klientům na základě COP tvrdí, že jejich tepelná čerpadla jsou stejně výkonná. Jenže to nemusí být pravda.

2) Hodnota topného faktoru COP – coefficient of performance

COP určuje, kolikrát je tepelné čerpadlo účinnější než elektrokotel. COP 3 například znamená, že vyrobí třikrát tolik tepla z 1 kW než elektrokotel. Nicméně si dejte pozor, pro jaké podmínky se COP uvádí. Zajímá vás hodnota COP pro -7 °C, což je teplota, při které je předpoklad, že modulovaná (invertorová) čerpadla běží na 100 % výkonu. Neseriózní prodejci často uvádějí COP pro vyšší teploty.

Foto: s-power.cz

Topte, chlaďte, ohřívejte teplou vodu až čtyřikrát levněji než s jakýmkoliv elektrokotlem

3) Váha tepelného čerpadla

Komponenty, které mají přímý vliv na účinnost, jsou výparník a kompresor. Aby tepelné čerpadlo pracovalo správně, musí být výparník i kompresor velký a robustní. Vyrábí se nejčastěji z mědi, hliníku a litiny. Pokud tepelné čerpadlo pro průměrný rodinný dům váží jen 100 kg, nekupujte si ho. Spolehlivé stabilní čerpadlo bude vážit spíše ke 300 kg a více.

Tepelné čerpadloiDM iPump A 3–11 kWKvalitní tepelné čerpadlo jiné značkyBěžné levné tepelné čerpadlo
COP při A-7°C/W35°C3,27 3,26 1,98
Celková váha zařízení (vnitřní včetně vestavěného zásobníku TUV +venkovní jednotka)383 kg 378 kg 193 kg
Pořizovací cena po odečtení dotace vč. DPH a instalace369 300 Kč 362 200 Kč 240 879 Kč
Cena za rok topení* 33 900 Kč 34 600 Kč 49 800 Kč
Cena za 10 let topení **339 000 Kč346 000 Kč498 000 Kč

* Kvalifikovaný odhad ceny za rok topení (od začátku ledna do konce prosince) v České republice v běžném rodinném domě do 200 m², kde žije 4členná rodina, tepelným čerpadlem se ohřívá voda a k vytápění a ohřevu TUV se nepoužívá žádný další přístroj. Předpokládáme, že čerpadlo vyrobí 17,3 MWh tepla. Vycházíme z ceny za elektřinu 6,12 Kč běžné pro takový dům v lednu 2024.

** Rozdíly budou pravděpodobně mnohem větší při nárůstu cen elektřiny.

4) Machinace s cenou

Další praktika, kterou nepoctiví prodejci tepelných čerpadel vnesli na náš trh, a která se masivně uchytila, je neuvádění konečné ceny. Ani v nabídce. A tak se levný a poddimenzovaný přístroj zdá být ještě levnější, protože dostanete jen seznam několika základních položek s tím, že v něm není uvedena například cena za montáž, kabely, dopravu a podobně, která se dopočítá podle skutečné spotřeby. Chtějte vždy znát konečnou cenu se vším všudy, a pokud vám ji prodejce není schopen sdělit, smlouvu nepodepisujte. Pravděpodobně byste dodatečně dostali ještě fakturu na desetitisíce Kč navíc. Solidní prodejce vám toto nikdy neudělá.

Ale na čerpadlo je dotace – to přece musí být někým schválená technologie?

Nenechte se také ukolébat falešným pocitem bezpečí plynoucím z toho, že na vaše nové levné čerpadlo dostanete dotaci. V České republice v současné době neprobíhá žádné oficiální státem hlídané ověřování kvality a účinnosti přístrojů. Dotaci Nová zelená úsporám dostanete i na velmi „nezelená“ tepelná čerpadla – výše dotace se určuje podle druhu a účelu využití. Rozlišuje se, o jaký typ se jedná (vzduch–vzduch, vzduch–voda, země–voda, voda–voda) a jestli s ním budete jen topit, nebo i ohřívat vodu. To je celé. Dotace u nás nijak nezohledňuje kvalitu tepelného čerpadla, na rozdíl od např. Slovenska nebo Německa, kde se čerpadla musí otestovat za stejných podmínek, a podle toho, jak v testu uspějí, se odvíjí výše podpory, kterou je možné získat.

Foto: s-power.cz

I u tepelných čerpadel platí, že nikdo není tak bohatý, aby si mohl kupovat levné věci

Jak je to se servisem?

Dejte si také dobrý pozor na to, jak bude pro vaše nové tepelné čerpadlo fungovat servis. Provádí jej instalační firma? Jak rychle přijímají, zpracovávají a vyřizují servisní požadavky? Mají vzdálenou diagnostiku? Pokud firma v krátké době nainstaluje velké množství levných tepelných čerpadel s vysokou poruchovostí, může se stát, že na opravu budete čekat delší dobu, dokonce i několik měsíců, například kvůli náhradním dílům dodávaným z Číny. To může být hlavně v zimě dost nepříjemné. Pokud si koupíte tepelné čerpadlo vyrobené v Evropě, náhradní díly budou k dispozici výrazně dřív, u iDM například do 48 hodin rovnou z výroby v Rakousku.

Co je vlastně levné?

I u tepelných čerpadel platí, že nikdo není tak bohatý, aby si mohl kupovat levné věci. Dobře a opatrně si vyberte takové tepelné čerpadlo, které vás spolehlivě zahřeje a jehož provoz vás vyjde výhodněji než elektrokotel. Hlavně si pořiďte takové zařízení, se kterým budete spokojení. Nemusí to být jen iDM. Kvalitní tepelná čerpadla u nás prodává více firem. Technologie tepelných čerpadel je skvělá a může vám dobře sloužit. Je nám líto, že kvůli nepoctivým prodejcům levných a pro náš trh nevhodných zařízení začíná mít neprávem špatnou pověst.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované