Hlavní obsah

Maximální výkon ze slunce do vašich domácností: Systémy SolaX vás dovedou k energetické nezávislosti

Foto: gbc-solino.cz

Trendem v oblasti obnovitelné energie jsou fotovoltaické hybridní systémy s bateriovým úložištěm

Reklama

Vliv energetické krize a nepředvídatelné změny cen elektřiny na trhu významně zvýšily za poslední dva roky zájem o úspornou energetiku. České rodiny řeší, jak být během roku co nejvíce nezávislé a soběstačné.

Článek

Zvyšuje se také zájem o snížení nákladů za elektřinu například během topné sezony.Pro mnohé se stala odpovědí solární energie a pořízení fotovoltaického systému. Ale jaký zvolit? Ne každý FV systém může být správnou volbou pro vaši investici.

Trendem v oblasti obnovitelné energie jsou fotovoltaické hybridní systémy. Jejich významná ekonomická efektivita spočívá ve schopnosti uchovávat energii a chytře ji uvolňovat v době vaší spotřeby.

V praxi to znamená:

Váš FV systém přes den pokryje spotřebu a současně dobije baterie na večer, kdy slunce nesvítí. S větším fotovoltaickým polem a bateriovým úložištěm, dokážete být déle nezávislí. Nejběžnější sestavou v českých domácnostech je pak využití odpovídajícího výkonu solárních panelů ke střídači s 8–10 kW s následnou akumulací do bateriového uložiště s kapacitou 11–12 kWh. V současnosti je na trhu široká nabídka fotovoltaických systémů a vybrat ten nejvhodnější je nelehký úkol.

Podívejte se, jak to vypadá v praxiVideo: gbc-solino.cz

I nováček ve světě fotovoltaiky si dokáže představit fungování solárního panelu. Co se však ukrývá pod pojmem hybridní systém, může být pro nezasvěcené oříškem. Přitom hybridní střídač lze bez nadsázky označit za „mozek“ celého solárního systému pro domácnost. Jeho výběr by se tedy rozhodně neměl podceňovat.

Foto: gbc-solino.cz

SolaX: Systém, který vás nezklame

V čem tkví nezastupitelná role střídače?

Střídače, jinak také měniče, slouží k přeměně energie vyrobené solárními panely na střídavý elektrický proud, který je využíván elektrickými spotřebiči v našich domovech. Komunikuje se solárními moduly a optimalizuje jejich chod. Ideální se jeví asymetrické hybridní střídače, které jsou v českých podmínkách nejběžnější.

Takové střídače rozdělují výkon do tří fází, kdy získanou energii ze solárních panelů využije asymetrický střídač pro každou fázi zvlášť, dle její potřeby. Asymetrie je velice nezbytnou funkcí v českých podmínkách, ale ne každý hybridní střídač ji umí využívat efektivně nebo nedosahuje takového výkonu, kvůli svým technickým parametrům. Jinými slovy nedokáže do jedné fáze pustit takové množství energie, aby pokryla celou spotřebu domácnosti pro danou fázi.

Co by vás mělo zajímat při výběru vašeho fotovoltaického systému?

  1. Asymetrie – tu má dnes téměř každý střídač pro užití v domácnosti nebo ve firmě, ale zásadní je, jak velkou asymetrii zvládne (je rozdíl, zda 120 % nebo 150 % na jedné fázi) a současně u jaké výkonové řady střídače této asymetrie dosáhne. Záleží, zda jde o střídač s výkonem 10kW (nejběžnější varianta s využitím dotací NZÚ) nebo pouze o nižší výkonové řady, které zcela nepokryjí vaši spotřebu.
  2. Kompatibilita – mnoho fotovoltaických systémů je skládáno z produktů od různých výrobců a zde nastává zásadní problém během aktualizací, kdy jedno zařízení má svou firmwarovou aktualizaci dříve než druhé, nebo jej jeden z výrobců vůbec nevydal. Kvůli tomu přestanou zařízení mezi sebou komunikovat a nebudou fungovat správně. Vždy zvolte FV systém od jednoho výrobce s jednou aktualizací firmwaru, protože tak zaručíte správný a efektní chod vaší elektrárny.
  3. Záruka na produkt – kvalitní výrobce, který si je jistý svými produkty, nabídne patřičnou záruku. Běžná záruka na střídač i baterie je až 10 let.
  4. Baterie ověřte si, že baterie využívají bezpečnou technologii LiFePO4 a jejich životnost se pohybuje okolo 6 000 cyklů (cyklus = nabití a vybití baterie).
  5. Back-up systém a jeho rychlost – dnes je běžné, že vlastnící FV elektráren chtějí být soběstační a využívat svou vlastní energii i během výpadku distribuční sítě. Některé střídače tuto funkci mají již integrovanou, a tak nemusíte utrácet za další dodatečné zařízení. Avšak jejich náběh nemusí být dostatečně rychlý, aby při jejich aktivacích zůstaly vaše spotřebiče zapnuté. Zpravidla doba přepnutí na záložní zdroj by se měla pohybovat do 10ms.

Jednička na trhu - oslňující fotovoltaický systém SolaX

  • Pokud budete hledat hybridní systém, který splňuje všechny výše uvedené důležité parametry a mnohem víc, pak se zaměřte právě na SolaX. Tento výrobce patří mezi první výrobce hybridních střídačů na světě. Již 10 let vyvíjí svůj hybridní systém, nyní ve čtvrté generaci ve spojení s vlastním bateriovým uložištěm nebo nabíječkou pro elektromobily. Vysoce efektivní SolaX se také stal nejprodávanějším FV systémem v roce 2022, kdy bylo jen v České republice nainstalováno přes 25 000 těchto hybridních systémů.
  • Hybridní střídač SolaX X3-Hybrid G4 dosahuje nejlepší asymetrie na trhu, až 150 % u 10kW střídače.
  • Zpracuje až 200 % výkonu z vašich panelů. Pokryje tak spotřebu domu a současně dobije baterie. Žádná získaná energie nepřijde nazmar.
  • SolaX Baterie Triple Power T58 mají o 15 % větší kapacitu než srovnatelné systémy na trhu. Vysoký počet 6 000 cyklů ve spojení s bezpečnou LiFePO4 technologií zaručuje dlouhodobou životnost.
  • Se systémem SolaX lze efektivně řídit vlastní spotřebu. Vaše přebytky energie pak lze směřovat do konkrétních spotřebičů – od vytápění domu, ohřevu TUV či nabíječek pro elektromobily.

Tip: V rámci dotací dosáhnete také na instalaci WALLBOXU, tedy připojení nabíječky na elektromobil ke střídačům SolaX.

Foto: gbc-solino.cz

Energii z přebytků lze směřovat do konkrétních spotřebičů – vytápění domu, ohřevu vody či nabíječek na elektromobily

  • Střídač SolaX X3-Hybrid G4 má již integrovanou back-up funkci přepnutí na záložní zdroj v případě výpadkou proudu u energetického distributora s neuvěřitelnou rychlostí až 10 ms. Prakticky výpadek proudu ani nepoznáte.
  • Jeden systém s jedním softwarem a jednou kompatibilní aktualizací je ideální nejen pro rodinné domy ale i menší průmyslové aplikace. Hybridní systém SolaX lze pro domácnosti bateriově škálovat od 6,2 do 23,2 kWh. Ovšem pokud by vám to nestačilo, lze stále rozšířit o dvojnásobek až na 46,4 kWh prostřednictvím dodatečného zařízení, které umožní připojit další baterie. Firmám pak přijde vhod také unikátní paralelní zapojení až deseti těchto střídačů dohromady, tedy v maximálním měřítku lze získat výkon až 150 kW s velkolepým bateriovým uložištěm až 464 kWh.

Hledáte ověřenou a odbornou instalační firmu technologie SolaX? ZDE najdete odborné instalatéry z vašeho okolí.

Foto: gbc-solino.cz

Firmám pak přijde vhod také unikátní paralelní zapojení až deseti těchto střídačů dohromady

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované