Hlavní obsah

Shakespeare je a bude vždycky výzvou, říká herec Vladimír Polák

Víkendový rozhovor: Vladimír Polák.Video: Tomáš Vzorek

 

Reklama

Letní shakespearovské slavnosti jsou fenoménem už od devadesátých let minulého století. V Ostravě, kde vrcholí tento víkend, se pak konají jedenáct let a v době svého vzniku to byl od organizátorů odvážný počin. „Tehdy byla sice divadla už od poloviny května poloprázdná, protože lidé jezdili na ty své chaty a věnovali se zahrádkám, ale také tady přes léto vlastně vůbec nic kromě Colours of Ostrava nebylo,” vzpomíná herec a spoluzakladatel ostravské části slavností Vladimír Polák. „A ukázalo se, že jsme se trefili do černého, protože vlastně od začátku jsme tady měli všechna představení vesměs vyprodaná,” dodává.

Článek

„Ostrava je město s obrovským hereckým potenciálem a my jsme toho využili, protože divákům nabízíme v rámci slavností vždy i vlastní produkci. A abychom to ještě zpestřili, tak obsazujeme místní herce v kombinaci s těmi, kteří tady začínali a pak odešli třeba do Prahy,” prozrazuje Polák. Proč je Shakespeare zajímavý pro každou generaci už stovky let, neví, ale sám bere každou roli v jeho hrách jako obrovskou výzvu. „Každá role v Shakespearovi je skutečně dárkem. A myslím si, že i po těch stovkách let se dá objevovat stále něco moderního a nového, hodně je to i o překladech. Já mám třeba velmi blízko k dílu Martina Hilského, který si skutečně dokáže mistrně hrát se slovíčky,” říká s úsměvem.

Jak se na Shakespearovo dílo připravují herci na konzervatoři, co je i pro zkušené herecké bardy oříškem? Celý rozhovor na téma „léto s Williamem Shakespearem” najdete ve videu u tohoto článku. Víkendové rozhovory se v Televizi Seznam vysílají vždy v sobotu a v neděli v 18 hodin.

Reklama

Doporučované