Hlavní obsah

Hráči Švýcarska slavili góly politickým gestem a naštvali Srbsko. To na ně posílá stížnost

Granit Xhaka oslavuje gól proti Srbsku.Video: AP

 

Reklama

Dva švýcarští reprezentanti vyvolali mezinárodní pozdvižení oslavou svých gólů do sítě Srbska. Hráči s kosovskými kořeny na oslavu ukázali dvouhlavého orla, symbol Albánie. Mezi kosovskými Albánci a etnickými Srby dlouhodobě panuje silná nevraživost.

Článek

Reprezentanti Švýcarska Granit Xhaka a Xherdan Shaqiri namíchli nejen fanoušky Srbska. V zápase mistrovství světa slavili své góly do sítě srbského gólmana imitací dvouhlavého orla, který je národním symbolem Albánie.

Rodiny obou hráčů utekly z Kosova do Švýcarska před občanskou válkou v Jugoslávii. Shaqiri se v Kosovu ještě stihl narodit, Xhaka je rodákem z Basileje.

Kosovští Albánci vyhlásili v roce 2008 nezávislost na Srbsku, to ale nejmladší evropský stát nikdy neuznalo. Mezi kosovskými Albánci a etnickými Srby trvají velice napjaté vztahy.

Švýcarští hráči na své kořeny nezapomněli. Shaqiri nosí švýcarskou vlajku na jedné kopačce a kosovskou na druhé.

Netradiční oslava vyvolala rozruch mezi fotbalovými fanoušky i vrcholnými politiky. Kosovský prezident oběma hráčům vzkázal, že je jeho země miluje. Srbský útočník Aleksandar Mitrovič tolik pochopení neměl. Po utkání komentoval chování obou hráčů slovy: „Když tolik milují Kosovo, proč za něj nechtějí hrát?“ Srbové následně oznámili, že si na hráče budou stěžovat u FIFA.

V roce 2014 se nedohrálo mezinárodní utkání kvalifikace na EURO 2016 mezi Srbskem a Albánií. Přestože albánští fanoušci měli vstup na stadion zakázán, zápas provázely násilnosti. Konflikt vyvolal dron s albánskou vlajkou, který se dostal až na hrací plochu, a skandování srbských fanoušků „Zabij, zabij Albánce”. Albánští hráči byli dokonce srbskými fanoušky napadeni.

Reklama

Související témata:

Doporučované