Hlavní obsah

Dubnový zpravodaj Sherlock Senior

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

Falešné fotografie Trumpa a Nerudové a manipulativní záběry v dezinformačních videích, to jsou témata dubnového zpravodaje Sherlock Senior.

Článek

Milé čtenářky a milí čtenáři!

Celé minulé vydání jsme zasvětili válce na Ukrajině. Toto téma ovládlo v posledních měsících téměř celý dezinformační prostor, i proto je důležité se právě jemu věnovat a na manipulace upozorňovat, jak to pravidelně děláme v každém našem zpravodaji. Rozumíme ale tomu, že téma může i zevšednět. Tentokrát si tedy od válečných zpráv dáme přestávku a nabídneme vám jiná témata, protože i ta si zaslouží vaši pozornost. Přejeme příjemné čtení!

Aktuální hoaxy: Falešná Trumpova potyčka i Danuše Nerudová

Donald Trump se při svém zatčení honil a pral s policisty

Jednou z hlavních zpráv minulého týdne bylo zatčení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zatímco to skutečné ale probíhalo spíše formálně a poklidně, na sítích se již dříve šířily fotografie o údajné divoké potyčce a prchání před policisty, následovalo uvěznění v klasickém oranžovém obleku a útěk z vězení kanálem… Fotografie však byly falešné –⁠ kompletně je vygenerovala umělá inteligence, není na nich tedy ani kousek pravdivý.

Široce se rozmáhajícímu fenoménu umělé inteligence se budeme věnovat brzy i v našem zpravodaji. Tentokrát tedy jen dodáme, že snímky působí natolik autenticky, že je sdílelo mnoho lidí, včetně například Petra Štěpánka z Trikolory, jako pravdivé. Šířily se navíc v momentě, kdy se o zatčení teprve spekulovalo a nikdo nevěděl, zda a jestli vůbec přijde. Ačkoli tedy šlo původně jen o žert zakladatele investigativní společnosti Bellingcat, který snímky vytvořil, stačilo jen odstranit popisek a snadno je pak bylo možné využít k záměrné manipulaci. Ve chvílích, kdy na tyto zprávy čekal celý svět, se skrze emotivní záběry jen dále rozdmýchávala nedůvěra ke spravedlivému soudnímu procesu s bývalým prezidentem.

Prezidentští kandidáti propagují podvodné společnosti

Fotografie byly zneužity i při další aktuální manipulaci –⁠ tentokrát šlo o využití prezidentských kandidátů Petra Pavla a Danuše Nerudové k propagaci podvodných společností. Autoři manipulativních inzerátů využili nejen slavných tváří, ale i zavedených mediálních značek, jakými jsou například Seznam Zprávy a iDnes.cz. Když se inzerát rozklikne, působí jako autentický zpravodajský článek, adresa však neodpovídá skutečnému médiu –⁠ jedná se pouze o jeho kopii.

Vůči manipulativní reklamě se již ohradila Danuše Nerudová i iDnes.cz, podobné inzeráty se však objevují pravidelně, využívají známé tváře z politiky a byznysu, kopírují vzhled zpravodajských serverů a lákají na investování do nedůvěryhodných projektů. Zatímco jméno investiční společnosti čtenář nikdy neslyšel, údajné doporučení ministra financí nebo prezidenta ho může přesvědčit k investicím. Pokud se vám tedy zdá zvláštní, že by právě tato osobnost vystupovala v reklamě, zbystřete a všímejte si maličkostí –⁠ možná o svém údajném doporučení aktér vůbec neví. Na závěr jen doplníme, že vycházíme z článku Ověřovny, projektu Českého rozhlasu, který připravila v rámci workshopu skupina seniorů –⁠ odhalovat dezinformace tedy může každý z nás!

Na tajném vyčlenění přenosové soustavy z ČEZ někdo vydělal miliardy

Již dva měsíce se šíří v e-mailech a na sítích informace o tom, že se od společnosti ČEZ tajně oddělila přenosová soustava, což umožnilo odvést z ní miliardy korun prostřednictvím soukromých podniků a bank. Zpráva odkazuje na pořad televize Barrandov, která ovšem žádnou podobnou zprávu neodvysílala. Lze snadno zjistit, že o oddělení přenosové soustavy se rozhodlo již v roce 1998, že oddělení proběhlo zcela veřejně, nikoli tajně, a že majitelem společnosti ČEPS, která přenosovou soustavu spravuje, se nestal žádný podezřelý soukromý podnik, ale stát.

Stejná dezinformace již jednou internetovým prostorem proběhla, a to před pěti lety. Proč tedy koluje nyní znovu? Jedním z důvodů je samozřejmě energetická krize, kvůli které se emotivně diskutuje o všech zprávách souvisejících mimo jiné právě se společností ČEZ. Nově však příspěvek dává zprávu do souvislosti s údajnou korupcí Fialova kabinetu a naopak údajným úsilím Andreje Babiše transakci zastavit. Kromě klasické snahy o snížení důvěry k současné vládě se tak zpráva šířila nejspíše i kvůli Babišově podpoře před prezidentskými volbami. Právě načasování hraje významnou roli v dezinformacích –⁠ zprávy, které by jindy neměly téměř žádnou odezvu, mohou ve správný moment někoho poškodit, i když neobsahují žádnou přidanou hodnotu. Snažme se tedy vždy přemýšlet, proč se tato zpráva šíří právě teď.

Mediální vzdělávání ​​​​​​​

V teoretické kapitole mediálního vzdělávání pokračujeme v našem videoseriálu –⁠ tedy v kapitolách o tom, jak v dezinformacích využít video. Psali jsme už o uměle vytvořených deep fake videích a o manipulativně sestříhaném záznamu, který ovlivní jeho význam. Tentokrát se budeme věnovat falešnému kontextu.

Videozáznamy nám mohou lhát, i pokud jsou zcela autentické. Může totiž chybět kontext –⁠ co se stalo před zapnutím kamery nebo co se odehrává mimo záběr. Takový případ výborně ilustruje březnový incident u Národního muzea v Praze. Po jedné z protivládních demonstrací začalo na sociálních sítích kolovat video natočené velmi zblízka, na kterém policie jakoby sama od sebe zaútočí na pokřikující demonstranty. Policie však následně nabídla jiný úhel pohledu, a to doslova –⁠ zveřejnila video natočené z větší dálky, kde jsou vidět nejen policisté, ale i agresivní dav, který se snaží vniknout do Národního muzea a ohrožuje policisty i projíždějící auta.

Původní nahrávka vzbudila silné emoce, protože pro útok nebyly vidět žádné důvody. A přesně to bylo záměrem jejího autora. Stejně jako u psaného textu, tak i u videomateriálu totiž jeden pohled nestačí –⁠ vždy se máme snažit hledat i další perspektivy, abychom si mohli vytvořit ucelený obrázek toho, co se opravdu stalo.

Může vás zajímat

Prohlídky u lékaře vám může připomínat nová mobilní aplikace Preventivka

Jen čtvrtina Čechů chodí pravidelně k lékaři, třetinu úmrtí lze přitom označit za předčasná. To chce změnit mobilní aplikace Preventivka od neziskové organizace Loono. Ukáže, na jaké preventivní prohlídky by uživatel měl zajít, pohlídá termíny, připomene také samovyšetření prsou, varlat i kůže a naučí jeho správnou techniku. Vyhledá specialisty v okolí uživatele a nabídne ověřené a srozumitelné informace o prevenci závažných nemocí na jednom místě.

Umělá inteligence v Česku sahá na zaměstnání milionů lidí

Nová generace AI (tedy artificial intelligence, umělá inteligence) nástrojů typu ChatGPT bude mít podle vědců výrazný dopad na lidskou práci. Některá odvětví – třeba učitele, právníky, manažery, analytiky – čeká rychlá transformace. V Česku se změna dotkne milionů lidí. Podrobnosti rozebírá velká analýza Pavla Kasíka s mnoha příklady a ukázkami.

Prezident Pavel ukázal, kdo mu bude radit

Petr Pavel představil svůj poradní tým. Budou v něm mimo jiné ústavní právník Jan Kysela, ekonom David Marek, někdejší šéf důchodových komisí Vladimír Bezděk nebo expertka na sociální podporu Lucie Poláková.

Prosíme, abyste náš Zpravodaj sdíleli se svými blízkými z řad seniorů. Pokud by ho i oni chtěli odebírat, stačí kliknout na tento odkaz a uvést e-mailovou adresu.

Reklama

Související témata:

Doporučované