Hlavní obsah

Sibiřské Švýcarsko ohrožuje těžba uhlí

Svět bez obalu: Sibiřské Švýcarsko je ohroženo těžbou uhlí, nejistá je i budoucnost původních obyvatel.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Gornaja Šoria leží na jihu Sibiře. Její krása se může brzy rozplynout. Je to totiž část největšího ruského uhelného pole – Kuznětské oblasti.

Článek

Těžba uhlí ohrožuje nejen přírodní krásy oblasti, nejistá je i budoucnost původních obyvatel této části země.

„Těží se tady asi 250 milionů uhlí – a ničí se zde všechno, co by stálo těžbě v cestě. Přeměňují Kuzbas v poušť, kterou vytváří člověk,” svěřil se na kameru reportérů Rádia Svobodná Evropa místní učitel.

Těžba podle něj ohrožuje i původní obyvatelstvo – Šory. Zůstalo jich tu už jen okolo 14 tisíc. Stejně jako jejich předky je živí rybaření, lov a zemědělství. V řadě vesnic už ani nemají elektřinu.

„Měli jsme ji během sovětské doby. Dali nám sem tehdy dieselový generátor. Pak se ale rozbil a oni ho odvezli. Život ve vesnici je bez elektřiny těžký. Nemáme tu ani ledničky,” vypověděla jedna z původních obyvatelek.

Ruská uhelná těžba stoupla mezi roky 2009 a 2017 o 46 procent a více než polovina z toho se těží v Kuznětské oblasti.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované