Hlavní obsah

Šídlo: Na volby se těším, ale jako novináře mě výsledek nezajímá

Hostem nového dílu pořadu Ušák byl novinář Jindřich Šídlo.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dlouhá léta se věnuje politické žurnalistice, je tvůrcem a tváří pořadu Šťastné pondělí a zapáleným fanouškem Arsenalu. Hostem talkshow Ušák byl Jindřich Šídlo.

Článek

S Jindřichem Šídlem se můžete bavit o spoustě věcí. Politice, sportu, hudbě, situaci v Anglii a dalších desítkách oborů. Ovšem v současné době je jasnou jedničkou myšlenek uznávaného politického komentátora jistá dáma. Pětiletá Pepi, nejmladší Jindřichova dcera. Sám říká, že v jeho věku je vztah s dcerou zkouškou trpělivosti a tolerance. Zjevně v těchto předmětech prospívá na výbornou. A zjevně má i dostatek autority. Pepi se zúčastnila natáčení 172. dílu Ušáku a nikterak nevyrušovala, takže se táta mohl plně soustředit na odpovědi.

Hlavní témata Ušáku s Jindřichem Šídlem

01:34 - Proč má rád 90. léta

03:41 - O vztahu k hudbě a angličtině

07:13 - O novinařině a politice

10:33 - O chování na sociálních sítích

12:41 - Jak se změnila žurnalistika

16:58 - Jaké to je být autoritou

19:07 - O pořadu Šťastné pondělí a reakcích politiků

20:12 - O fotbalovém klubu Arsenal a vztahu k ragby

24:30 - Jak se těší na volby

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Třeba na tu ohledně možného fandovství novináře píšícího o politice směrem k politikům nebo politickým stranám. Podle něj nepřichází v úvahu. Samozřejmě sám chodí volit, jako občan má své preference, ale jako novinář musí měřit všem stejně, nepustit do hry předsudky a nálady. Jistě, často bývá obviňován ze sympatií k té či oné straně, to už patří k věci – tyto názory většinou závisí na preferencích konkrétního čtenáře či posluchače. I jeho samotného prý ovšem pobaví, když jsou současní opoziční politici nebo jejich příznivci překvapeni, když je natře, stejně jako ty vládnoucí.

Jindřich Šídlo je velkým obhájcem devadesátých let minulého století. Velká část z nás je má spjata s nově nabytou svobodou, byla to doba nesmírně zajímavá a bohatá na události i zajímavé osobnosti. Zároveň jsou občas vykreslována jako velmi temná doba, s čímž Jindřich bytostně nesouhlasí. A nejen proto, že on sám byl tehdy logicky řazen do mladé generace.

Když se zeptáte Jindřicha na znaky konce komunismu v Československu, vyjmenuje jich hned několik. Ale nezapomene přidat koncert Rolling Stones v Praze v roce 1990. Jenže vzpomínky na 18. srpna devadesátého roku má velmi rozporuplné. Na koncert lístky sehnal, jakkoli byly drahé, jenže mu je někdo ukradl. Takže si koncert „Stounů“ užil až o pět let později.

Není věcí neznámou, že tvůrce velmi úspěšného pořadu Šťastné pondělí, prezentovaného na serveru Seznam Zprávy, má v srdci ještě jednu velkou lásku, tedy londýnský Arsenal. Je to vztah, především v posledních letech, dosti bolestivý. Na otázku, kdy Gunners vyhrají Premier League nebo třeba Ligu mistrů, odpovídá: „We still believe.“

Pokud nevíte, jestli by raději Jindřich Šídlo sledoval zápas Anglie–Skotsko v ragby nebo ve fotbale, na co všechno musel odpovědět budoucímu tchánovi, když žádal o ruku jeho dcery, jak bolí pořádná ragbyová skládka, jak to má s Markem Bendou a mnoho dalšího, je nejlepším řešením podívat se na nejnovější díl Ušáku.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované