Hlavní obsah

Šílenství kolem koronaviru. Lidé nakupují zásoby, Praha je chystá na příděl

Foto: Profimedia.cz

Lidí skupují těstoviny, rýži nebo dětské potraviny.

Reklama

aktualizováno •

Poptávka po respirátorech a rouškách stoupla v řádu tisíců procent, lidé už ale začali nakupovat také trvanlivé potraviny. Zřejmě se připravují na to, že se do Česka rozšíří koronavirus.

Článek

Obava z propuknutí nákazy koronavirem přiměla některé obyvatele České republiky, aby začali nakupovat zásoby trvanlivých potravin. Obchodní řetězce hlásí násobně zvýšené tržby.

„Za dva dny jsme prodali zboží jako jindy za týden. Zájem je hlavně o trvanlivé potraviny, jako je rýže, těstoviny, konzervy, dětské potraviny a balené vody,“ uvedla Zdeňka Svoboda Kuhnová, mluvčí společnosti Rohlík.cz.

Skokový nárůst poptávky zaznamenal také internetový obchod Košík.cz. Lidé začali zboží nakupovat po večerním zasedání Bezpečnostní rady státu.

„Dokonce to překonalo vánoční špičku,“ uvedl mluvčí společnosti František Brož. „Museli jsme udělat nějaká opatření, takže například lidé nemohou objednat cisternu vody, ale pouze množství odpovídající běžnému nákupu. Pokud by to mělo trvat dál, některé potraviny mohou být nedostupné, ale to je otázka dodavatelů a je to stejné pro všechny obchody.“

Zvýšená poptávka se týká i kamenných obchodů.

„V ojedinělých případech jsme od včerejšího večera zaznamenali vyšší odprodeje trvanlivých potravin. Vývoj situace však velmi bedlivě sledujeme a jsme samozřejmě také v úzkém kontaktu s našimi dodavateli, abychom zákazníkům zajistili plnou nabídku zboží,“ uvedla Zuzana Holá, mluvčí společnosti Lidl.

Internetový obchod Mall.cz zaznamenal především raketový nárůst poptávky po respirátorech.

„Potom, co na několik dní velký zájem o roušky a respirátory opadl, zaznamenali jsme o ně včera opět extrémní zájem. Včerejší den byl doposud rekordní a prodali jsme jich 10 tisíc kusů,“ uvedla mluvčí Pavla Hobíková.

„Celkem jsme jich zatím prodali 44 tisíc kusů. K nejprodávanějším produktům patřily respirátory s výdechovým ventilkem, jejichž odprodeje vzrostly o tisíce procent,“ dodala.

Lidé už ale začali kupovat do zásoby také vitamíny, dětskou stravu a krmivo pro zvířata.

„Zájem roste také o dezinfekční prostředky a doplňky stravy na posílení imunity. Drobný nárůst prodejů vidíme také u dětské stravy, plenek nebo krmiva pro domácí mazlíčky,“ řekla Hobíková z Mall.cz.

Vytvářením zásob se lidé zřejmě připravují na to, že se do České republiky rozšíří koronavirus. Díky zásobám budou moci omezit návštěvy obchodů.

Hlubuček chystá potraviny na příděl

Praha zvažuje omezení prodeje potravin na osobu, pokud by byla zavedena mimořádná opatření kvůli novému typu koronaviru. Chce předejít panice a vyprázdněným regálům, uvedl server Aktuálně.cz. Primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN) o opatření už jednal s prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou.

„Chceme zabránit panice. A panika nenastane, až se objeví první pacient s koronavirem v České republice, k čemuž pravděpodobně dojde v blízké době, ale nastane ve chvíli, kdy člověk přijde do obchodu a nebude tam mít co koupit,“ řekl Aktuálně.cz Hlubuček. Prouza webu jednání potvrdil. Hlubuček se ho ptal, co by obchody mohly udělat ve chvíli, kdy by město zavedlo mimořádná opatření.

Podle Prouzy jde zatím o předčasnou debatu, pražské obchody by ale zřejmě takovému opatření nebránily. „Obchody se na takovou situaci připravují zejména tím, že maximalizují zásoby ve skladu, aby měly zboží co nejvíc. Kdyby ale docházelo k masivnímu vykupování a panice, kdy by lidé třeba kupovali padesát kilo mouky, mohlo by určitě dojít k omezení počtu balení na jeden nákup,“ řekl dále serveru Prouza. Mělo by podle něj jít ale pouze o doporučení.

Hlubuček také řekl, že město neplánuje zavírání škol či zastavení městské hromadné dopravy. Jako možné další opatření ale zmínil důkladnější dezinfekci vozů MHD.

Nový typ koronaviru se šíří od loňského prosince z Číny a zabil od té doby přes 2700 lidí, většinu v Číně. Z evropských zemí se v posledních dnech nákaza šíří hlavně v Itálii, případy ale zaznamenaly i další evropské země včetně Německa, Francie a Británie. V Česku koronavirus zatím zaznamenán nebyl.

Reklama

Související témata:

Doporučované