Hlavní obsah

Silný vítr bude Česko trápit celou sobotu. Zastavil lanovku na Sněžku

Foto: Profimedia.cz

Lanovka na Sněžku.

Reklama

aktualizováno •

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužili platnost varování před silným větrem, který může zasáhnout část Česka, zejména Vysočinu a Moravu.

Článek

Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí byla prodloužena do půlnoci ze soboty na neděli. Silný vítr už zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece na Růžovou horu zůstal v provozu.

Podle meteorologů by dnes na hřebenech Krkonoš mohl mít vítr v nárazech rychlost až 90 kilometrů v hodině. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky.

Meteorologové ve čtvrtek vydali varování pro sever Vysočiny, jih Pardubického kraje, Jesenicko, Bruntálsko, Krnovsko a jihovýchod Moravskoslezského kraje.

Později se varování meteorologů před silným větrem rozšířilo o východ Vysočiny, jižní části Jihomoravského kraje, většinu území Zlínského kraje a o téměř celé zbytek Moravskoslezského kraje.

Jihovýchodní až jižní vítr tam může mít v nárazech rychlost až 70 kilometrů za hodinu. V noci na neděli bude vítr podle meteorologů slábnout, ale později v neděli zřejmě opět zesílí. „Z toho důvodu se bude výstraha během soboty pravděpodobně ještě upřesňovat,“ uvádí ČHMÚ.

Kvůli silnému větru by lidé v ohrožených oblastech měli zajistit okna a dveře, upevnit volně položené předměty a zabezpečit skleníky. Meteorologové doporučují omezit horské túry a nevydávat se zejména na hřebeny hor.

Silný vítr zasáhl ČR také minulý týden ve čtvrtek. Klientům pojišťoven způsobil škody za téměř 100 milionů korun. Jde většinou o poškozené střechy, přístřešky, skleníky a pády stromů a větví. Bez proudu bylo několik set tisíc domácností.

Reklama

Doporučované