Hlavní obsah

Covid má náskok. Tempo nákazy předběhlo i pesimistické scénáře

Foto: Shutterstock.com/FamVeld

Testování se v prvním kole bude týkat asi 165 tisíc školáků. Ilustrační foto.

Reklama

Od pondělí se začne testovat přibližně 165 tisíc školáků v okresech, které před několika dny patřily k nejvíce zasaženým koronavirem. Mezitím se ale do rizikových hodnot dostalo hned dalších 18 okresů.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Šíření koronaviru zrychluje a pohled na jedno z opatření – testy ve školách – budí čím dál tím intenzivnější dojem, že Česko v postupu proti viru výrazně zaostává. V pondělí 1. listopadu začne první kolo testování ve školách v rámci osmi okresů. Rozhodlo se o nich na základě dat z předchozí neděle.

Tempo nákazy nicméně mezitím předběhlo i pesimistické scénáře. A ještě, než se první várka testů v osmi okresech vůbec odebere, splňuje podmínku pro testování hned dalších 18 okresů.

Podle dat, která byla v pátek ráno dostupná, jich hlásí incidenci nad 300 případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní celkem 26.

Jak Seznam Zprávám potvrdilo Ministerstvo zdravotnictví, změna v aktuálně nastaveném mechanismu hodnocení dat a opatření, se nechystá. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové jde o konsenzus odborníků a například zavádět opětovné plošné testování po celé republice v tuto chvíli nemá smysl.

Kdo se testuje a kdo ne?

Kdo se testuje: V oblastech (okresech) určených Mimořádným opatřením MZd se testují:

  • děti v přípravných třídách ZŠ a přípravného stupně ZŠ speciální,
  • žáci základní školy, střední školy a konzervatoře v denní formě vzdělávání.

Kdo se netestuje:

  • ostatní děti, žáci a studenti v regionálním školství (tj. MŠ, VOŠ, ZUŠ, dálkové studium aj.)
  • osoby s potvrzením OTN, tj. s ukončeným očkováním, potvrzením o prodělané nemoci nebo s negativním výsledkem testu z odběrových míst. (edu.cz)

„Byť jsme už nedoporučili pokračovat v plošném testování, byl určitý konsenzus z jednání odborníků, že pouze v okresech, kde bude celková incidence přes 300 na 100 000 obyvatel. Vždy v neděli uděláme součet, vyhodnocení a v těch okresech se za týden nato dvakrát, vždy v pondělí provede testování antigenními testy,“ popsala hygienička pro Radiožurnál. Další hodnocení bude podle ní tuto neděli.

Týden odkladu mezi vyhodnocením dat a provedením testů je, míní Svrčinová, způsoben z logistických důvodů, protože je nutné zavézt testy do škol.

Praha chce testovat

Některá místa ale po testování žáků dlouhodobě volají. Patří mezi ně třeba Praha. Jako lokalita, ve které se testy rozběhnou od 1. listopadu, ale vybrána nebyla. V době, kdy se o věci rozhodovalo, hlásila incidenci „pouze“ 240 nových případů.

Dnes je ale realita jinde a Praha podle aktuálně dostupných čísel vykazuje incidenci 321,6. Do nového seznamu už by se proto zařadit měla. Testování v metropoli by tak mohlo začít od 8. listopadu, druhé kolo má následovat o týden později.

„Po tomto kroku Praha volá dlouhodobě, ale není ji, bohužel, vládou vyslyšeno. Pokud se nezačne na školách znovu plošně testovat, nejenže bude růst počet celých tříd mimo prezenční výuku, ale hlavně dojde k uzavření škol, a tomu je třeba zabránit. Nerozumím, že ze strany vlády doposud nebyl vydán pokyn k rozvozu testů ze skladu státních hmotných rezerv, aby školám odpadly případné logistické problémy,“ uvedl pražský radní pro školství Vít Šimral (Piráti).

Plošné testování podle něj Praha sama finančně neutáhne, jen pro střední školy by to metodou PCR stálo zhruba 15 milionů korun a 25 milionů pro školy základní.

Čísla porostou

Přípravy na celorepublikové testování a případná další opatření nyní nejsou na stole i přesto, že se tento týden zhoršovaly hodnoty epidemických ukazatelů po celém Česku. Stoupat nadále bude nejspíš i zmiňovaná incidence.

„Nepochybně se celá republika dostane nad 300 nových případů na 100 tisíc za sedm dní. To je, myslím, v tuto chvíli jistota. Nevíme, kdy to nastane – zda za dva nebo tři dny, nebo to díky státnímu svátku uvidíme až příští týden,“ komentoval v úterý vývoj šéf Ústavu zdravotnických informací a statistik Ladislav Dušek.

Kde už je incidence nad 300?

Ke čtvrtku 28. října patřily k nejvíce zasaženým okresům České Budějovice, Prostějov, Ostrava-město, Prachatice, Brno-venkov, Opava, Přerov, Karviná, Šumperk, Brno-město, Olomouc, Frýdek-Místek, Český Krumlov, Blansko, Strakonice, Vsetín, Praha-východ, Plzeň-město, Rokycany, Domažlice, Nový Jičín, Praha, Jihlava, Vyškov, Kroměříž a Praha-západ.

Testování po prázdninách 1. listopadu se ale bude týkat jen prvních osmi jmenovaných. (MZČR)

Někteří odborníci zároveň už dříve upozorňovali, že je třeba s testováním ve školách začít dříve a při nižší hranici incidence. Samotné ministerstvo ještě září zmiňovalo limit pro spuštění testů na incidenci 75.

O nižší hranici indikátoru pro testování mluví také Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES). „Doporučujeme v ohniscích epidemie opět zavést plošné testování ve školách a ve firmách, a to zejména pro osoby, které jsou buď neočkované, nebo neměly v posledních 180 dnech pozitivní PCR test. V první fázi doporučujeme zavést tuto intervenci u škol v okresech s incidencí vyšší než 100 případů na 100 tisíc obyvatel za týden, nebo s procentuální pozitivitou testů vyšší než 5 %,“ uvádí odborníci.

Reklama

Doporučované