Hlavní obsah

Silvio Berlusconi může kandidovat na premiéra Itálie, soud zkrátil jeho zákaz výkonu veřejných funkcí

Nejznámější italský politik může opět kandidovat na post předsedy vládyVideo: Marek Baloun, AP

 

Reklama

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi se může po pěti letech opět vrátit na post předsedy italské vlády. Milánský soud mu zkrátil zákaz veřejných funkcí.

Článek

Bývalý italský premiér a předseda strany Vzhůru, Itálie (FI) Silvio Berlusconi v pátek uspěl u milánského soudu se žádostí o zkrácení zákazu výkonu veřejných funkcí. Informovaly o tom v sobotu agentury ČTK, Reuters a AP s odvoláním na italský list Corriere della Sera. Kontroverzní politik musel opustit nejvyšší politiku poté, co byl v roce 2013 odsouzen za daňové úniky. Podle agentury Reuters soud zkrátil zákaz o rok s ohledem na „dobré chování”.

Berlusconi vedl pravicovou stranu FI 25 let. V roce 2013 byl pravomocně odsouzen za daňové úniky ke čtyřem letům vězení, trest se mu ale zkrátil na rok díky amnestii. Politik nakonec uspěl s žádostí, aby trest mohl odsloužit vykonáním veřejně prospěšných prací a docházel jednou týdně na čtyři hodiny do domova pro seniory u Milána. Strana ke zrušení jeho zákazu prohlásila, že „pět let bezpráví konečně skončilo”.

Třebaže 81letý Berlusconi nemohl za svou stranu v březnových parlamentních volbách kandidovat, v případě předčasných voleb, o nichž prezident ještě tento týden uvažoval, mu už jeho příznivci mohou hlas odevzdat.

Reklama

Související témata:

Doporučované