Hlavní obsah

Sísí chce, aby se Židé vrátili do Egypta. Slibuje jim postavit synagogy

Sísí vzkázal Židům, že jim postaví synagogy.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Před rokem 1950 v zemi podle odhadů žilo okolo 75 tisíc Židů. Egyptský prezident Sísí nyní do země pozval novou generaci.

Článek

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí vzkázal Židům, že pokud budou mít zájem o návrat do Egypta, vláda jim postaví synagogy. Podle The Jerusalem Post to řekl minulý týden členům amerického kongresu, kteří do Egypta přijeli, aby Sísího oficiálně pozvali na posmrtné udělení Zlaté medaile, jednoho z nejvyšších amerických státních vyznamenání, bývalému prezidentovi Egypta Anvaru Sadatovi. Kongresmani ji na podzim chtějí předat vdově po Sadatovi, kterému jsou přisuzovány zásluhy za urovnání vztahů mezi Egyptem a Izraelem.

Zdá se, že se postoj zemí Blízkého východu k Židům mění, upozorňuje The Jerusalem Post. Před několika týdny Spojené arabské emiráty oficiálně uznaly existenci židovské menšiny na svém území. Tímto krokem se snažili přiblížit k Západu jakožto země, která je tolerantní vůči jiným náboženstvím. Židovská komunita nebyla ve spojených arabských emirátech nikdy oficiálně uznána, přestože mají Židé v Dubaji malou synagogu.

Podle členů americké delegace prezident Sísí mluvil o bývalé židovské komunitě v Egyptě laskavě. Zároveň ale řekl, že by se židovská komunita měla do Egypta vrátit. Sísí měl také slíbit úklid káhirského hřbitova Bassatine, jehož založení se datuje do 9. století a který je podle odhadů druhý nejstarší židovský hřbitov na světě. V prosinci navíc oznámil zahájení projektu na obnovu židovských památek v Egyptě.

Podle odhadů žilo v Egyptě před založením Izraele v roce 1948 zhruba 75 tisíc Židů. Z Egypta byli vyhnáni v roce 1950, připomíná The Jerusalem Post.

Reklama

Související témata:

Doporučované