Hlavní obsah

„Situace na americko-mexických hranicích nevyžaduje vyhlášení výjimečného stavu,“ uvedl Pentagon

Ministerstvo obrany zavrhlo Trumpovo alternativní řešení rozpočtové krize.Video: Eva Krchová, Shutterstock.com, Reuters

 

Reklama

Americké ministerstvo obrany v úterý zpochybnilo prezidentův alternativní plán, a to vyhlásit na americko-mexických hranicích výjimečný stav. „Na hranicích se nenachází žádná válečná zóna,“ citoval americkou armádu internetový zpravodaj Quartz.

Článek

Vyhlášení výjimečného stavu by pomohlo Trumpovi získat potřebné finance na stavbu kontroverzní pohraniční zdi. Americká armáda však nepotvrdila závažnost situace na jihu USA.

Prezident Trump zvažoval vyhlášení stavu národní nouze, aby získal potřebných sedm miliard dolarů na stavbu kontroverzní pohraniční zdi. Vyhlášením výjimečného stavu podél jižní hranice Spojených států by Donald Trump obešel rozhodnutí Kongresu z minulého týdne, kdy se úřad usnesl neposkytnout finance na stavbu zdi.

Trumpovy požadavky na stavbu bariéry jsou dlouhodobě kritizovány. Experti poukazují, že situace na jižních hranicích není tak vážná, jak ji prezident Trump popisuje. Zatímco Donald Trump pravidelně informuje veřejnost o trvajícím nebezpečí na jihu USA, situace není natolik nebezpečná. Internetový zpravodaj Quartz informoval, že počet uprchlíků na jižních hranicích je na historickém minimu a že Trumpem zmiňované pašování drog se odehrává na jiném území než v místě budoucí pohraniční zdi.

Podle internetového média Quartz úředníci z Pentagonu uvedli, že situaci na hranicích nepovažují za ohrožení bezpečnosti Spojených států. Armáda dodala, že doposud nemusela na hranicích zakročit. „Žádný z úkonů, které poskytujeme, neměl bojovný charakter. Na hranicích se nenachází žádná válečná zóna,“ sdělila armáda.

Spory mezi Donaldem Trumpem a demokraty ohledně stavby zdi vedly k 34denní vládní rozpočtové krizi a pozastavily chod mnoha státem financovaných institucí.

Reklama

Související témata:

Doporučované