Hlavní obsah

Trump zvažuje vyhlásit kvůli rozpočtové krizi výjimečný stav. Získal by tak potřebné finance na stavbu zdi

Výjimečný stav by Trumpovi umožnil uvolnit přes 159 miliard dolarů na stavbu zdi na hranicích s Mexikem.Video: Klára Mališová, AP, Reuters

 

Reklama

Bílý dům připravuje prohlášení k alternativnímu řešení rozpočtové krize. Prezident Donald Trump by v něm podle americké televize CNN měl vyhlásit výjimečný stav podél jižní hranice USA. Prohlášením by Trump obešel rozhodnutí Kongresu, který ve čtvrtečním hlasování odmítl poskytnout finance na stavbu zdi. Výjimečný stav by ale v případě jeho vyhlášení pravděpodobně napadl soud.

Článek

Výjimečný stav by Donaldu Trumpovi umožnil uvolnit v přepočtu přes 159 miliard korun na stavbu zdi na hranici s Mexikem. S alternativním řešením prezident přišel den poté, co Senát ve dvojím hlasování podle očekávání zamítl návrhy demokratů a republikánů k ukončení rozpočtové krize. Pro schválení bylo potřeba alespoň 60 hlasů, přičemž republikáni mají v horní komoře 53 mandátů, demokraté 47.

Demokratický návrh tak ke schválení potřeboval hlasy 13 republikánských senátorů, republikánský návrh zase hlasy sedmi demokratů. Ani v jedné straně se však takové množství přeběhlíků nenašlo.

Kvůli vládní rozpočtové krizi, která trvá od 22. prosince, přišlo přes 800 tisíc zaměstnanců amerických federálních úřadů již o druhou výplatu. Podle agentury AP začíná být v některých sektorech, zejména v letecké dopravě nebo daňové správě, situace tíživá – lidé odmítají pracovat bez mzdy, počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti stoupá.

Trump novinářům v Bílém domě řekl, že pro financování zdi má „jiné alternativy“. Podle agentury AP tím patrně narážel na vyhlášení výjimečného stavu, po němž by na stavbu zdi použil peníze z federálního rozpočtu, a obešel by tak Kongres. Jeho demokratická část odmítá finance na stavbu zdi uvolnit.

Administrativa by vyhlášením výjimečného stavu mohla získat 681 milionů dolarů od ministerstva financí z fondu zabaveného majetku, 3,6 miliardy dolarů určených na vojenské stavby, 3 miliardy dolarů od Pentagonu a 200 milionů dolarů z fondů ministerstva pro vnitřní bezpečnost.

Pokud Donald Trump výjimečný stav opravdu vyhlásí, bude tento krok patrně napaden u soudu. S tím podle CNN počítají i Trumpovi poradci. Podle kritiků nemůže prezident výjimečný stav využít k tomu, aby na stavbu zdi uvolnil peníze daňových poplatníků.

Reklama

Doporučované