Hlavní obsah

Cestující na amerických letištích čekají na odbavení kvůli nedostatku zaměstnanců i tři hodiny

Na amerických letištích čekají lidé na odbavení i tři hodiny.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Na letištích ve Spojených státech mohou cestující čekat na odbavení i tři hodiny. Na vině je takzvaný shutdown neboli omezení provozu americké vlády a většiny úřadů.

Článek

Cestující ve Spojených státech čekají na letištích kvůli omezení provozu, které je důsledkem trvající rozpočtové krize, na odbavení i tři hodiny. Skoro 50 tisíc zaměstnanců zajišťujících bezpečnost je na letištích nuceno pracovat bez výplaty. Kvůli omezení, které vyvolal spor ohledně požadavku amerického prezidenta na přidělení financí na stavbu zdi mezi USA a Mexikem. Spousta z nich pak z práce odchází, nebo si berou dovolenou.

Výsledkem je nedostatek pracujících na odbavovacích přepážkách a dlouhé fronty. Ty ovlivňují i pracovníky soukromého sektoru, kteří nestíhají své pracovní cesty.

Jeden ze zaměstnanců letiště v Atlantě řekl agentuře Reuters, že lidé nemohou očekávat, že by zaměstnanci chodili do práce, když nedostanou zaplaceno.

Na mezinárodním letišti v Atlantě chybí na přepážkách jeden z každých 12 zaměstnanců. Některá letiště byla kvůli nedostatku zaměstnanců nucena uzavřít část svých terminálů, a to včetně mezinárodního letiště ve Virginii nebo Houstonu.

Nejdelší rozpočtová krize v historii USA

Spor mezi zákonodárci a americkým prezidentem se rozhořel 22. prosince loňského roku. Republikáni a demokraté zasedající v Kongresu se nebyl schopni domluvit na kompromisu ohledně prezidentova požadavku zahrnout do návrhu na dočasné financování vlády peníze na stavbu zdi na hranici s Mexikem. Konkrétně šlo o částku v přepočtu 130 miliard korun. Poslanci ale finance do rozpočtu nezařadili, prezident tak na oplátku odmítl schválit financování chodu vlády.

Kvůli nedostatku prostředků muselo omezit činnost mnoho vládních úřadů – podle agentury AP se krizový stav dotýká ministerstev a dalších orgánů, které tvoří asi čtvrtinu federální vlády, a to včetně ministerstva zahraničí, spravedlnosti nebo vnitřní bezpečnosti.

Zasažené úřady zaměstnávají na 800 tisíc lidí, kteří si budou muset na výplaty počkat nejméně do doby, než bude financování obnoveno. Zákonodárci již v Kongresu schválili usnesení, že všichni zasažení vládní zaměstnanci dostanou své výplaty zpětně po schválení nového rozpočtu.

Současná rozpočtová krize je historicky nejdelší, která Spojené státy postihla. V sobotu 12. ledna překonala dosavadní rekord z let 1995–1996, kdy byl kabinet prezidenta Billa Clintona bez peněz 21 dnů.

Prezident opakovaně hrozí, že v případě pokračujícího patu vyhlásí v zemi stav nouze. Mohl by tak začít čerpat peníze na stavbu zdi bez souhlasu Kongresu z rozpočtu ministerstva obrany. Musel by ovšem nezvratně prokázat, že národní bezpečnost USA je ohrožena, což by podle většiny právníků zavdalo příčinu k četným a zřejmě vleklým soudním sporům.

Reklama

Doporučované