Hlavní obsah

„Úžasní vlastenci,” označil Trump zaměstnance, kteří jsou kvůli jeho sporu s demokraty bez výplaty

Trump označil stovky tisíc federálních vlastenců bez výplat za patrioty.Video: Valérie Dvořáková , AP

 

Reklama

Část federálních úřadů už tři týdny nemá dostatek peněz na svůj provoz. Trump chce úřady uvést znovu do chodu až v momentě, kdy dostane od Kongresu necelých 6 miliard dolarů pro stavbu bariéry na hranici s Mexikem. Demokraté ale uvolnění peněz odmítají a Trump společné jednání ve středu označil za ztrátu času.

Článek

Na tiskovém briefingu po středečním neúspěšném jednání s demokraty Trump prohlásil, že mnozí zaměstnanci ho v jeho krocích podporují. Výplatu ale zatím stále nedostali a podle CNN se jedná o stovky tisíc pracovníků.

„Chtějí, aby v naší zemi bylo bezpečno, stejnou věc chci i já," řekl Trump na dotaz reportéra ABC News Jona Karla, co by vzkázal zaměstnancům, kteří nedostali peníze.

Karl se následně zeptal, proč Trump nesouhlasí s podpisem vybraných zákonů, které by federálním pracovníkům zajistily výplatu peněz. Tento dotaz prezidenta očividně podráždil. „Myslíte si, že bych to měl udělat? Měl bych to podle vás udělat, Jone?“ dotázal se Trump s poznámkou, že sleduje Karlovo nevyvážené zpravodajství.

Reportér se snažil Trumpův dotaz odmítnout, že on není tím, kdo rozhoduje, ale šéf Bílého domu stále trval na odpovědi. Karl odvětil, že on není v prezidentově postavení.

Kvůli Trumpovu sporu s Kongresem nemá část federálních úřadů tři týdny peníze na svůj provoz. Trump nechce úřady odblokovat, dokud od Kongresu nedostane 5,7 miliardy dolarů (přes 127 miliard Kč) na stavbu bezpečnostní bariéry na hranicích s Mexikem, což ale demokraté odmítají.

Donald Trump ve středu naštvaně odešel z jednání s demokraty v Bílém domě a schůzku následně na Twitteru označil za „naprostou ztrátu času”.

Prezident USA napsal na sociální síť: „Právě jsem odešel ze schůzky s Chuckem a Nancy, naprostá ztráta času. Zeptal jsem se: ‚Co se bude dít v následujících třiceti dnech?‘ Šel jsem rovnou k věci: ‚Povolíte ochranu hranic, která zahrnuje výstavbu zdi?‘ Nancy řekla: ‚Ne.‘ Tak jsem řekl: ‚Pápá, nic jiného nefunguje!“

Reklama

Doporučované