Hlavní obsah

Trump přitvrdil. Kvůli sporu o zeď hrozí vyvlastňováním a vyhlášením stavu nouze

Donald Trump je připravený vyhlásit stav nouze, aby mohl na hranici s Mexikem postavit zeď.Video: Renáta Matoušková, AP, Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump po páteční schůzce se zástupci demokratů prohlásil, že může vyhlásit vnitrostátní stav nouze. Při něm může obejít Kongres a postavit zeď na hranici s Mexikem bez jeho souhlasu. Kvůli sporům o financování zdi fungují už tři týdny federální úřady v omezeném režimu. Trump je připraven držet tento stav i měsíce a roky.

Článek

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že může vyhlásit stav nouze po celé zemi, aby vystavěl zeď na hranici s Mexikem, aniž by k tomu dostal souhlas Kongresu. Podle deníku The Guardian je možné, že jakýkoli pokus obejít Kongres vyústí v soudní spor.

Prohlášení vznesl Trump poté, co šéf demokratů Chuck Schumer na páteční schůzce s prezidentem odmítl poskytnout ke stavbě finance. Trump chce na výstavbu zdi po Kongresu 5,6 miliardy dolarů (zhruba 126 miliard korun).

Schumer po schůzce prohlásil, že Trump je připraven blokovat financování federálních úřadů měsíce i roky, dokud nedostane peníze na zeď nebo se spor nevyřeší jinou alternativou. Trump tuto možnost připustil, nemyslí si ale, že by k tomu mohlo dojít.

Skoro 800 tisíc federálních zaměstnanců je kvůli sporům o financování zdi na nucené dovolené a bez platů už od 22. prosince. Úřady tak fungují v nouzovém režimu. Pokud se finanční pat protáhne do února, pak také hrozí, že 140 miliard dolarů (přes 3,1 bilionu korun) na daňové vratky bude zmraženo. To by pak postihlo ty nejchudší Američany, kteří na daňové přeplatky a také na dávky spoléhají.

Hrozba mimořádných opatření

Podle BBC potvrdil Trump novinářům, že zvažuje využití svých mimořádných prezidentských pravomocí, což by vyloučilo schválení financování zdi Kongresem. „Ano, zvažuji. A mohu to udělat, když budu chtít.”

„Můžeme vyhlásit vnitrostátní stav nouze. Neudělal jsem to. Ale možná to udělám. Můžeme vyhlásit stav nouze a zeď postavit velmi rychle. Je to další cesta, jak toho dosáhnout, ale pokud to dokážeme prostřednictvím vyjednávání, dáme tomu šanci," dodal americký prezident.

The Guardian k páteční tiskové konferenci napsal, že Trump nejdříve vystupoval optimisticky a prohlašoval, že chce stejně jako demokraté federální úřady odblokovat, po dotazech novinářů ale svůj postoj přitvrdil. A to nejen tím, že by Kongres obešel exekutivním nařízením, tedy prezidentským dekretem. Zmínil totiž možnost vojenské verze vyvlastňování soukromých pozemků potřebných pro stavbu zdi.

Setkání v Bílém domě demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová označila za místy hádavé. Dodala, že dokud nebude obnoveno financování federálních úřadů, není možné vyřešit spor o podobu ostrahy hranic. Trump následně novinářům řekl, že schůzku považuje za přínosnou. Na zdi, kterou slíbil v prezidentské volební kampani, ale trvá, protože bez ní si nedovede ostrahu hranic představit.

K řešení slepé uličky a debatování o dalších možnostech ostrahy hranic sestavil Trump speciální tým, který se sejde o víkendu. Složený je z představitelů Trumpovy administrativy a také zástupců Kongresu.

Osobně se Trump podle médií staví do role morálního vítěze a tvrdí, že se mu dostává podpory v jeho krocích ze zcela nečekaných stran. Prohlásil, že mu v tajnosti uznání vyslovili i blíže neupřesnění někdejší američtí prezidenti. Ti mu prý řekli, že měli udělat to, co on teď dělá, uvedl list The New York Times.

Současný stav schvalují podle Trumpa i federální zaměstnanci, kteří nucenou dovolenou či prozatímní práci bez platu považují za věc podpory prezidenta. Ti se teď momentálně nacházejí ve stavu tzv. zastavení provozu (anglicky: shutdown). Trump ale tento termín podle informací portálu The Daily Beast používat nechce a hovoří o stávce. Server dodal, že nynější stav, kdy zaměstnanci pracují zdarma, je pravým opakem definice stávky.

Reklama

Související témata:

Doporučované