Hlavní obsah

Skuteční lidé – skutečné následky. Shutdown trvá v USA už měsíc, bez peněz je milion lidí

Jak ovlivnil shutdown život Američanů?Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Spojenými státy hýbe vládní krize – a to už měsíc. Spor prezidenta Donalda Trumpa a Kongresu o finance na stavbu hraniční zdi vyústil v rozpočtovou krizi a následný „shutdown” – tedy v situaci, kdy je část vládních úřadů i po měsíci stále uzavřená a zbytek funguje jen provizorně. Jak se ale shutdown dotkl běžného života Američanů?

Článek

Činnost kvůli nedostatku peněz pozastavily například resorty spravedlnosti, zahraničí nebo vnitřní bezpečnosti. Krize zasáhla i vládní agentury, mimo jiné i vesmírnou NASA. Trump v sobotu demokratům nabídl, že výměnou za hraniční zeď zajistí dočasnou ochranu imigrantům, kteří se do USA dostali ještě jako děti (skupina tzv. Dreamers, snílků). Jisté tři roky legálního pobytu v USA navrch by dostali i lidé, kteří v současnosti mají status dočasně chráněných migrantů – jedná se o uprchlíky, kteří ze svých zemí odešli kvůli živelným katastrofám nebo válce. Demokraté ale Trumpův kompromis odmítli – podle předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové šlo jen o kombinaci nabídek, které zamítli už předtím.

Současnou krizi vyvolal spor o stavbu hraniční zdi či plotu na jihu USA za 5,7 miliardy dolarů (téměř 130 miliard korun), které Kongres částečně ovládaný opozičními demokraty odmítá prezidentu Donaldu Trumpovi dát. Rozpočtová nouze trvá už měsíc a Spojené státy tak překonaly svůj rekord – a to už 12. ledna, kdy se shutdown přehoupl do 22. dne. Do té doby držela prvenství krize z přelomu let 1995/1996, kdy byla vláda demokrata Billa Clintona bez peněz 21 dnů. Dopady jsou obrovské – téměř milion lidí nedostal výplatu, pozastavené jsou vesmírné projekty a tržby podniků v okolí vládních úřadů znatelně klesly.

Skoro milion lidí nedostal výplatu

Politický boj mezi Trumpem a demokratickou částí Kongresu zasáhl přes 800 tisíc federálních zaměstnanců. Ti od prosince nedostali výplatu. Zhruba půlka z nich je navíc na nucené dovolené – zbytek pracuje zadarmo.

Jde mimo jiné i o zaměstnance Federálního úřadu pro letectví – o letové dispečery a členy letištní bezpečnostní kontroly. Na začátku ledna pracovníci protestovali před sídlem Kongresu. Na transparentech byla hesla jako „Skuteční lidé – skutečné následky” nebo „Federální zaměstnanci jsou zaměstnanci Ameriky”.

Krize ztěžuje i práci lidem, kteří sice pracují mimo vládní sektor, ale jsou na federálních prostředcích závislí – byť „jen“ na informacích. HR manažerka Monigo Saygbay-Hallieová v rozhovoru pro Politico uvádí, že částečné uzavření federální vlády má kritický dopad na její práci – vládní web E-Verify sloužící k ověřování údajů uchazečů o práci je totiž v současnosti mimo provoz. Saygbay-Hallieová tak nemůže ověřit, jestli mají potenciální zaměstnanci potřebné dokumenty pro práci v USA.

Muzea přišla o statisíce návštěvníků

Všech 19 muzeí Smithsonova institutu je zavřeno – jedná se o muzea v New Yorku a Washingtonu, třeba o Národní historické muzeum, Muzeum afrického umění nebo Národní portrétní galerii. Jen v lednu muzea podle mluvčí institutu Lindy St. Thomasové obvykle navštíví až jeden milion lidí. „Nemůžeme otevřít, dokud nebudeme mít federální rozpočet, takže všechno závisí na telefonátu z Bílého domu,“ uvedla St. Thomasová.

Rozpočtová krize ale nezasáhla jen muzea. Součástí Smithsonova institutu je i Národní zoo ve Washingtonu. Zavřené jsou i některé národní parky – jiné zase bojují s nedostatkem pracovníků. Třeba v parku Yellowstone pomáhají sbírat odpadky dobrovolníci.

NASA funguje, ale jen omezeně

Krize má na vesmírnou agenturu velký dopad – víc než 95 procent zaměstnanců je na nucené dovolené. A vývoj většiny vesmírných misí, které NASA plánuje do budoucna, se znatelně zpomalil. V půlce ledna protestovali pracovníci NASA před Johnsonovým vesmírným střediskem v Houstonu. I přes krizi ale agentura částečně funguje – třeba práce na Mezinárodní vesmírné stanici pokračuje stejně jako předtím.

Nejen NASA ale na rozpočtové nouzi tratí – třeba vědec Robert Literman v rozhovoru pro Politico říká, že teď nemá přístup k penězům z dvouletého grantu na výzkum počítačových metod ke zpracování dat. Ten mu udělila Národní vědecká nadace v roce 2017. Kvůli tomu nemá prostředky k zaplacení nájmu ani nákupu jídla pro svou rodinu.

Krize ovlivňuje i soukromou sféru

Restaurace, kavárny, obchody i kadeřnictví. Podniky v okolí některých vládních úřadů mají od počátku krize menší tržby, uvedla pro americký server Politico kadeřnice Tina Glassová. Počet zaměstnanců, kteří do práce i v době krize chodí, se totiž zmenšil. „Pokud nebudeme mít zákazníky, nedostaneme zaplaceno,” shrnula Glassová.

Reklama

Doporučované