Hlavní obsah

Situace se změnila, opozice je připravena řešit další nouzový stav

Foto: Seznam Zprávy

Zprava – šéf lidovců Marian Jurečka, předseda ODS Petr Fiala a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

Opozice chce přesně slyšet, jaká opatření chce vláda zavést. Je také připravena se bavit o nouzovém stavu, protože se podle ní změnila situace. Vláda se večer sejde k jednání a požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu.

Článek

Odpoledne bude vláda jednat s opozicí, zaměstnavateli i odboráři či Národní ekonomickou radou vlády. Schůzka opozičních lídrů s premiérem je naplánována na 16. hodinu.

Babiš řekl, že situace je „extrémně vážná“ a na začátku března bude pravděpodobně nejhorší od loňského 1. března, kdy stát oznámil první potvrzené případy covidu-19 v Česku. Nová opatření by se podle něj mohla blížit těm z loňského jara – naznačil například omezení pohybu, konkrétní ale zatím být nechtěl. Večer je předloží ministerstvo zdravotnictví.

Premiér ale připustil, že ke zpřísnění bude třeba nouzový stav, ačkoli se dosud počítalo s tím, že od pondělí budou vydávána opatření podle pandemického zákona. Jenže k nouzovému stavu potřebuje koalice minimálně hlasy komunistů či jiných opozičních partají. Jak ty jsou k tomu nakloněny?

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan si chce vládu nejdříve vyslechnout, k debatě o nouzovém stavu je otevřený.

„Chceme slyšet, jaká konkrétní opatření vláda hodlá aplikovat, chceme slyšet, jak toho chce docílit. Za další bychom chtěli určitě vědět, která z těch opatření neumožňují být aplikována v pandemickém zákonu, ale v nouzovém stavu. Za třetí se budeme ptát, proč nám už včera bylo odpovídáno, že pandemický zákon bude dostatečný instrument,“ řekl Seznam Zprávám v rozhovoru Rakušan.

Piráti případnou další podporu nouzového stavu zváží po jednání s premiérem.

„Je velký problém, že to vláda nechala dojít až do současného stavu. Problém není nouzový stav samotný, ale to, jakým způsobem během něho vláda postupuje. My budeme samozřejmě chtít vědět, zda vláda připraví opatření, která povedou k řešení situace. Pokud budeme mít nějakou elementární záruku, že to k něčemu bude, tak to zvážíme,“ reagoval na slova premiéra šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Navrhovaná opatření Pirátů a STAN ke zvládnutí krize

- Neprodlené rozšíření povinnosti nosit bezpečnější formy ochrany úst a nosu.

- Neprodleně začít testování ve firmách a všech dalších organizacích, včetně státní finanční podpory testování.

- Vláda okamžitě zahájí proaktivní logistickou, organizační a komunikační přípravu na masivní očkování očekávané v následujících měsících, současný stav je nedostatečný.

- Budou rozšířeny kontroly karantén a izolací včetně dobrovolné možnosti kontrol přes aplikaci vedle standardní kontroly.

- Bude stanoven nepodkročitelný standard kvality antigenních testů, který bude zaručen nezávislými validačními studiemi – gestorem této aktivity bude Státní ústav pro kontrolu léčiv v součinnosti se Státním zdravotním ústavem.

- Odložení možného plošného návratu posledních ročníků k prezenční výuce, dokud nedojde ke stabilizaci situace.

- Vláda při boji proti pandemii poskytne krajům maximální potřebnou podporu.

- Vláda půjde příkladem v povinném testování na pracovišti, práci z domova a pravidlech bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v souvislosti s onemocněním covid-19, a to na všech úřadech a organizacích, které jsou vládě podřízeny.

KSČM: Je to nová situace za nových čísel

Reakci předsedy KSČM Vojtěcha Filipa Seznam Zprávy zjišťují. Předseda sněmovní frakce Pavel Kováčik ale Seznam Zprávám řekl, že za něj se situace změnila, a dovedl by si tedy představit, že by Vojtěch Filip nechal stranické špičky o podpoře nouzového stavu znovu hlasovat, třeba i v jeho prospěch.

„Je to nová situace za nových čísel. Není to ani nouzový stav, ke kterému jsme přijali usnesení, že jej nebudeme dále prodlužovat, ani ten, který vyhlásili na základě požadavků hejtmanů, který je dle našeho názoru protiústavní,“ řekl Seznam Zprávám Kováčik.

Fiala: Vláda včera o nouzovém stavu neřekla ani slovo

Podle předsedy ODS Petra Fialy je situace vážná. Za pandemický zákon podle něj koalice Spolu bojuje i proto, aby se opatření mohla dělat i bez nouzového stavu.

„Jsme připraveni vládě podat ruku, pokud představí opatření, která jsou rozumná, vymahatelná a postavená na datech. Ještě včera totiž nikdo z vlády o nouzovém stavu neřekl ani slovo,“ napsal v SMS zprávě Petr Fiala (ODS).

„Jedním dechem dodávám, že vláda musí okamžitě začít řešit, co bude dál. Musíme mít plán, jak po skončení omezení otevřeme školy s funkčním modelem testování, jak navýšíme kapacity testování a trasování, připraví se protokoly a postupy pro velké firmy a hlavně konečně začneme řešit očkování, protože to je jediná cesta ven,“ dodává Fiala.

Krátký rozhovor s premiérem má už dnes za sebou šéf lidovců Marian Jurečka. „Dopoledne jsme spolu telefonicky hovořili. Situace je velmi vážná, jsme připraveni jednat a pomoci našimi návrhy dalších konkrétních opatření, která povedou k lepšímu zvládání pandemie,“ napsal v SMS zprávě.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek chce od vlády slyšet, jaká opatření budou zavedena – zda to bude v rámci nouzového stavu, nebo pandemického zákona, považuje za druhotný problém.

„Primární je, jaká jsou ta opatření, která chce vláda zavést, jak je chce vymáhat a jak chce umožnit občanům, aby je dodržovali. Ta situace je špatná a pořád se zhoršuje a vláda není schopná pro zlepšení udělat vůbec nic. Já se nechci bavit o tom, jestli nouzový stav, nebo pandemický zákon. Já se chci jako lékař dozvědět, jak mě bude vláda léčit,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek.

Hnutí SPD má jasno. Žádné další prodloužení nouzového stavu nepodpoří, jak napsal v SMS zprávě předseda Tomio Okamura.

„Hnutí SPD nepodpoří prodloužení plošného nouzového stavu, jelikož se ukazuje, že stávající politika vlády ohledně opatření nikam nevede. Vláda musí zacílit na rizikové skupiny obyvatel a ostatní nechat žít a pracovat při základních opatřeních,“ reagoval Okamura.

Reklama

Doporučované