Hlavní obsah

Skanzen Veselý kopec u Hlinska chystá jarmark, loni se kvůli covidu nekonal

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Po roční pauze kvůli koronaviru se koná ve skanzenu Veselý kopec u Hlinska na Chrudimsku jarmark. Akce ve dnech 18. a 19. července představí práci desítek lidových řemeslníků. Přijedou z celé republiky.

Článek

„Budou zastoupeny různé řemeslné techniky, modrotisk, keramika, lidové hudební nástroje, dřevěné užitné předměty, například hrábě, násady, kosišťata, vařečky, misky, bylinné sirupy a bylinné čaje. Zaujmou jistě kováři, dráteníci, ale také třeba výrobci slaměných ošatek, soustružených hraček nebo dýmek,“ řekla etnografka a organizátorka Ilona Vojancová.

Mezi řemeslníky budou i řemeslníci ocenění tituly Nositel tradice České republiky nebo Nositel Tradice Pardubického kraje. „Zájemci tak budou mít možnost v jedinečném prostředí muzea si prohlédnout a nakoupit krásné výrobky. Zároveň budou moci obdivovat zručnost řemeslníků při práci nebo se i zapojit a vyzkoušet si svou zručnost ve výtvarných dílničkách,“ řekla ředitelka Muzea v přírodě Magda Křivanová.

Ve skanzenu budou přístupné všechny expozice v roubených objektech, včetně výstav. K dopravě na Veselý Kopec je možné využít autobusovou linku Pardubice–Hlinsko a zpět. Program trvá v sobotu a neděli od 9:00 do 17:00, areál bude otevřený do 18:00.

Skanzen ukazuje v roubených domcích bydlení a hospodaření drobných zemědělců od poloviny 19. století do poloviny 20. století. Součástí prohlídky jsou i technické památky na vodní pohon. Na začátku července skazen zpřístupnil panskou hájenku. Roubený objekt byl od konce 18. století příbytkem panského hajného rodiny Auersperků. Na Veselý Kopec byl přenesen z Kozojed u Chrudimi.

Reklama

Související témata:

Doporučované