Hlavní obsah

Školní šikana ji přivedla k bojovým sportům, teď má osm titulů mistryně světa

Hostem dalšího dílu pořadu Ušák byla úspěšná bojovnice a studentka mezinárodních vztahů Martina Ptáčková.Video: Jaromír Bosák

 

Reklama

Martina Ptáčková se úspěšně věnuje bojovým sportům, studuje mezinárodní vztahy, ale je také velvyslankyní Dobré vůle České republiky.

Článek

Na první pohled byste zřejmě neřekli, že s Martinou Ptáčkovou je velmi neradno dostat se do křížku. Mladá slečna s ambicí věnovat se po studiích diplomacii, předvádějící ve volném čase šaty by s vámi zamávala na první dobrou tak, že byste se z toho zřejmě dost dlouho vzpamatovávali. Inu, když se někdo stane čtvrtou ženou na světě, které je uděleno právo nosit černý pásek v bojovém odvětví hand to hand combat, musí něco umět.

Na začátku velmi úspěšné kariéry ve zmíněném bojovém sportu a také kickboxu, v jejímž průběhu získala Martina osm titulů mistryně světa, stála šikana. Ve škole zažívala Martina nehezké chvíle. Rozhodla se s tím něco udělat. Díky otci se pustila do tvrdého tréninku a výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Podobnou cestou šel a stále jde i bratr, pro změnu špička v grapplingu (boji na zemi). Dodnes zůstává táta jedním z trenérů sourozenecké dvojice, i když čas obě jeho děti posunul o několik výkonnostních kategorií výše.

Chce to mít zvláštní náturu, postavit se proti někomu v boji skoro bez pravidel. Hand to hand combat vznikl v ruské armádě a jde o opravdu drsný boj, víceméně o přežití. Určitě je náročný fyzicky, ale pochopitelně i psychicky. Proti vám stojí soupeřka, jejímž cílem je dostat vás do stavu, kdy se už můžete jen vzdát, nemůžete se bránit. Člověk se musí připravit na to, že to zkrátka bude bolet, ale Martina v Ušáku říká, že při samotném zápase bolest ani nevnímá, tak je pohroužena do vlastního světa.

Ale život není jen zápas. Mladá dáma z Horních Počernic sní o kariéře diplomatky, proto studuje mezinárodní vztahy a také se stala vyslankyní Dobré vůle České republiky. Má za sebou celou řadu akcí a začínala pěkně zostra, rovnou na summitu NATO v Londýně. Domluví se několika jazyky, ráda cestuje, preferuje spíše méně turisticky probádané země před obvyklými dovolenkovými destinacemi. Kromě toho ale pomáhá i při výcviku bezpečnostních složek v Bruselu, takže z kolotoče tréninků snad ani nemá šanci vystoupit na delší dobu.

V nejnovějším díle Ušáku se můžete z Martininých úst dozvědět i o tom, jaké je vést kurzy sebeobrany pro nevidomé, což je oblast, které se v České republice věnuje pramálo pozornosti. Má pochopitelně svá specifika, ale určitě jde o velmi záslužnou činnost. Jak vidno, Martina je dívka velmi činorodá s mnoha zájmy a cíli. I proto se vyplatí sledovat její Ušák.

Celý rozhovor s Martinou Ptáčkovou si můžete pustit v hlavním videu tohoto článku.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované