Hlavní obsah

Skončilo referendum ČSSD o vládě. Kdo je Poche, ptají se někteří straníci

Jak referendum komentují v Lomnici nad Popelkou.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Poslední z více než 17 tisíc sociálních demokratů hlasovali o tom, zda má jejich strana vládnout s Andrejem Babišem.

Článek

Posledních 23 místních organizací sociální demokracie hlasovalo ve čtvrtek ve vnitrostranickém referendu o vstupu do menšinové vlády s hnutím ANO.

Jednou z nich byla i sedmičlenná místní buňka ČSSD v Lomnici nad Popelkou.

Rozhodovalo se za zavřenými dveřmi, ale lomničtí sociální demokraté své postoje jinak neskrývali.

„Myslím, že to sociální demokraté schválí,“ řekl jeden z členů lomnické buňky ČSSD. Při otázce na Miroslava Pocheho, tedy sporného kandidáta na ministra zahraničních věcí, kterého ale na postu nechce prezident Miloš Zeman, odvětil, že neví, o koho jde. Další lomnický sociální demokrat však řekl, že Pocheho charakterové vlastnosti nabývají záporných hodnot a je to problém. ČSSD prý zbytečně nabíjí „nerudnému alkoholickému staříkovi na Hradě“, který bude proti Pochemu bojovat. Nevyhovuje mu ani to, že by vládu měli podporovat komunisté.

Konečné výsledky referenda chce předseda ČSSD Jan Hamáček oznámit na pátečním jednání předsednictva. Podle dosavadních informací převažují hlasy ve prospěch koaliční spolupráce s ANO.

Kvůli kontrole sociální demokraté sčítali některé hlasovací lístky dvakrát. V Lidovém domě v Praze u vybraných organizací následovala kontrola, zda elektronicky zaslané protokoly s výsledky souhlasí s odevzdanými hlasovacími lístky.

Pokud členové ČSSD v referendu vstup do menšinové vlády ANO schválí, strana obsadí podle dohody s hnutím pět ministerstev. Ministerstvo vnitra by měl vést Hamáček, Ministerstvo práce bývalý náměstek Petr Krčál, zemědělství šéf Potravinářské komory Miroslav Toman a kultury olomoucký primátor a poslanec Antonín Staněk. K nominaci europoslance Miroslava Pocheho na ministra zahraničí má výhrady prezident Miloš Zeman.

Reklama

Doporučované