Hlavní obsah
Online

Blatný: Vláda řekne v neděli, zda budou moci obchody v pondělí otevřít

Tisková konference vládyVideo: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Vláda se mimořádně sejde kvůli možnému zmírnění opatření proti covidu už v neděli, aby obchody či provozovny služeb případně mohly otevřít od příštího pondělí. České televizi to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Nynější hodnota rizikového skóre v protiepidemickém systému (PES) odpovídá třetímu stupni opatření.

- Česko se už na začátku tohoto týdne na základě rozhodnutí vlády přesunulo z nejvyššího pátého stupně rizika teprve do čtvrtého. Zkracuje se doba nočního zákazu vycházení, déle mohou být otevřené obchody a výdejní okénka restaurací. Kompletní přehled najdete zde

- Česká republika se zavázala k nákupu vakcín proti koronaviru covid-19 pro celkem více než 16 milionů lidí. „Do konce roku bude dostatek dávek pro 5,5 milionu osob,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

- Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula bude radit premiérovi Andreji Babišovi na Úřadu vlády. Uvedlo to sám premiér.

- Za pondělí v Česku přibylo zatím 1 841 nakažených. Čísla jsou aktuální k osmnácté hodině. Počet pacientů, kteří jsou momentálně s nemocí hospitalizováni, je 5 296 a 828 je evidováno jako v těžkém stavu. Počet hospitalizovaných v posledním týdnu tak s mírnými výkyvy klesá.

Dění jsme sledovali i v neděli:

  • Středula na Twitteru: Odkládání otevření obchodů ohrožuje pracovní místa

  • Vláda mimořádně projedná opatření už v neděli, slíbil Blatný

    Vláda se mimořádně sejde kvůli možnému zmírnění opatření proti covidu už v neděli, aby obchody či provozovny služeb případně mohly otevřít od pondělí. České televizi to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Nynější hodnota rizikového skóre v protiepidemickém systému (PES) odpovídá třetímu stupni opatření, zatímco Česko se dnes na základě rozhodnutí vlády přesunulo z nejvyššího pátého stupně rizika teprve do čtvrtého. S poklesem stupně PES je spojeno i uvolňování opatření.

    Opatření by byla zmírněna, pokud současná úroveň rizikového skóre vytrvá po sedm dní. „Za normálních okolností by toto bylo předloženo vládě až příští pondělí. A to by znamenalo, že by se mohly obchody a ostatní provozovny otevřít až v úterý,“ řekl dnes ČT Blatný. „Ale právě proto, že se snažíme vyjít vstříc všem - živnostníkům, obchodníkům, provozovatelům, tak jsme se dohodli, že mimořádně se vláda sejde v neděli,“ dodal.

  • Stát by měl lidem nabídnout antigenní testy zdarma, napsal Babiš

  • Program COVID kultura se začne vyplácet. Získal notifikaci Evropské komise

    Program COVID kultura, ve kterém mohou žádat o podporu podnikatelé v kultuře, získal notifikaci Evropské komise. Ministerstvo průmyslu může začít vyplácet podporu osobám samostatně výdělečně činným v oblasti kultury. V České televizi to dnes řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), EK podle něj bude o udělení notifikace informovat ve středu. OSVČ ve druhé výzvě programu připraveného ministerstvy průmyslu a kultury podaly skoro 4000 žádostí a podle Zaorálka z toho žádosti od 2500 subjektů MK zpracovalo a poslalo na Ministerstvo průmyslu, které peníze vyplácí.

    Podle MPO k 19. listopadu v druhé výzvě programu COVID kultura podali podnikatelé 662 žádostí v objemu 287 milionů korun. OSVČ, pro něž program nabízí jednorázovou podporu 60 000 korun, podaly 3833 žádostí celkem za 230 milionů korun.

  • Nové odůvodnění roušek je trojnásobně delší než původní

    Nové odůvodnění mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví o nošení roušek je trojnásobně delší než u zrušeného před dvěma týdny pražským městským soudem. První část odůvodnění je téměř shodná. Na dalších pěti stranách ministerstvo opatření dál vysvětluje, zejména na třech stranách všechny výjimky. Vyplývá to z nové verze mimořádného opatření s platností od úterý, které ministerstvo zveřejnilo na webu.

  • Blatný: PES nově započítává i antigenní testy potvrzené PCR

    Výrazné snížení podílu pozitivních testů bylo výsledkem započtení antigenních testů s výsledkem potvrzených testů PCR v posledním týdnu. Díky tomu kleslo i skóre vypočítané v protiepidemickém systému PES.

  • Džob pro Romana Prymulu ve vládních službách. Kolik si vydělá?

    Jako náměstek skrytě lobboval za zájmy soukromé firmy, jako ministr se zúčastnil utajené a dosud nevysvětlené schůzky s podnikateli na Vyšehradě. Andrej Babiš ho povolal mezi své rádce.

  • Klesáme: Za pondělí potvrzeno zatím 1841 nových případů

    Za pondělí v Česku přibylo zatím 1841 nakažených. Čísla jsou aktuální k osmnácté hodině. Pacientů, kteří jsou momentálně s nemocí hospitalizováni, je 5296 a 828 je evidováno jako v těžkém stavu. Počet hospitalizovaných v posledním týdnu tak s mírnými výkyvy klesá.

  • Prymula: Dopis WHO o firmě na vakcíny byl standardní komunikace

    Dopis Světové zdravotnické organizaci (WHO) o firmě na výrobu vakcíny proti dětské obrně působící v Česku byl podle bývalého náměstka a ministra zdravotnictví Romana Prymuly standardní komunikací, napsal to na Twitteru. Na dopis z roku 2018 upozornil server Seznam Zprávy, podle něj o něm nevěděli ani tehdejší ministr Adam Vojtěch (za ANO), hlavní hygienička Eva Gottvaldová, ani ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), který by na výrobu dohlížel, Irena Storová.

  • Zaměstnanci na dohodu dosud obdrželi kompenzaci 132,9 milionu korun

    Finanční správa eviduje do dneška 9747 žádostí o příspěvek, takzvaný kompenzační bonus, od zaměstnanců pracujících na dohodu, kteří byli postiženi dopady jarní vlny pandemie koronaviru. Vyřídila 9738 žádostí a vyplatila 132,9 milionu korun. Za poslední týden tak vyplatila jeden milion korun. Jde o příspěvek 350 korun za den týkající se období od 12. března do 8. června. Vyplývá to z informací na Twitteru Finanční správy. Termín pro podání žádostí je 30. listopad.

  • Kompenzační bonus pro OSVČ a malé firmy: Dosud se vyplatilo 148,1 milionu korun

    Finanční správa eviduje k dnešku 55 954 žádostí o příspěvek, takzvaný kompenzační bonus, v souvislosti s novými vládními opatřeními. Dosud vyřídila 15 513 žádostí a vyplatila 148,1 milionu korun. Týká se to osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), společníků malých společností s ručením omezeným i osob pracujících na dohodu o provedení práce nebo činností zasažených novými vládními opatřeními proti šíření koronaviru. Žádosti začala správa zpracovávat a vyplácet v pondělí 16. listopadu. Vyplývá to z informací, které Finanční správa zveřejnila na Twitteru.

  • Pravidelné testování seniorů z domovů by mělo skončit 4. prosince

    Pravidelné testování klientů v domovech pro seniory vždy po pěti dnech by mělo skončit 4. prosince. Vyšetření pracovníků na koronavirus v pětidenních intervalech by se mělo provádět do konce nouzového stavu. Do té doby má trvat i zákaz návštěv v zařízeních. Vyplývá to z nových nařízení Ministerstva zdravotnictví a z usnesení vlády. Někteří experti ukončení testů i zákaz návštěv kritizují.

  • Kdo první dostane vakcínu?

    Ministerstvo zdravotnictví má připravený plán, kdo bude upřednostněn při nabídce vakcín. „Jsou to senioři, zdravotníci, zaměstnanci kritických infrastruktur státu a další,“ uvedl ministr Jan Blatný.

  • V Hradci Králové nebude ohňostroj ani vánoční trhy

    Radnice stotisícového Hradce Králové po novoročním ohňostroji zrušila kvůli epidemii covidu-19 i chystané prosincové vánoční trhy na historickém Velkém náměstí. Již dříve město zrušilo rozsvěcení vánočního stromu s doprovodným programem, které mělo být 29. listopadu. Předvánoční akce ruší i další města v kraji.

  • Nemocnice mohou znovu dělat plánované operace

    Vláda zrušila nařízení, kterým zakázala nemocnicím poskytovat odkladnou péči. Nemocnice už mohou dělat plánované operace, musí mít ale zachovány zálohy pro pacienty s onemocněním covid-19. Po dnešním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Některé nemocnice už dnes uvedly, že s obnovením odkladné péče začaly.

  • Prymula bude radit Babišovi

    Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula bude radit premiérovi Andreji Babišovi. „Pan Prymula by měl pracovat na Úřadu vlády, založili jsme takový zdravotnický NERV,“ uvedl Andrej Babiš. Premiér dodal, že úřad s Prymulou plánuje podepsat pracovní smlouvu.

  • Praha odloží splátky nájemného podnikatelům postiženým covidem

    Pražský magistrát odloží splátky nájemného podnikatelům postiženým opatřeními proti šíření nemoci covid-19 a sídlícím v městských prostorách. Město nebude rovněž účtovat úroky z prodlení platby nájemného. Po dnešním jednání pražské rady to řekl radní Jan Chabr (TOP 09). Opatření se týká obchodníků, kterým bylo znemožněno podnikat. Město podobné kroky učinilo již na jaře při první vlně pandemie koronaviru. Na všechna opatření proti covidu šly z městského rozpočtu dosud asi dvě miliardy.

  • Blatný: Koupíme přes 16 milionů vakcín

    Česko má ve společné dohodě států Evropské unie objednánu vakcínu proti covidu-19 od tří výrobců pro 5,5 milionu obyvatel. Zaplatí za ně 1,8 miliardy korun. O dalších milionech dávek jedná s dalšími výrobci. „Vakcíny pro dalších až 10,6 milionu obyvatel jsou v záloze od dalších výrobců. Měli bychom jí tak mít až pro 16 milionů lidí, což je více než je obyvatel ČR. Je to přístup, ke kterému přistoupily i další země,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatn. Podle něj bude do dvou týdnů vládě předložena vakcinační strategie, která stanoví postup pro pořadí různých skupin obyvatelstva při očkování.

  • Pivovary nebudou muset platit daň za vylité pivo

    Pivovary nebudou muset ani v příštím roce platit spotřební daň za vylité nebo jim vrácené pivo. Vláda dnes schválila novelu, která tuto možnost prodloužila a upravila. Dosud platí výjimka do konce letošního roku. Za likvidované pivo budou mít pivovary nárok na vratku daně. Podle důvodové zprávy k novele zákona o spotřebních daních by se změna měla projednat v Poslanecké sněmovně ve stavu legislativní nouze, by mohla platit od prvních dní příštího roku.

  • Prymulův lobbing za vakcíny. Přečtěte si, co napsal za Vojtěchovými zády

    Seznam Zprávy popsaly utajený lobbing někdejšího náměstka ministra zdravotnictví za vakcíny soukromé firmy. Přinášíme detaily z jeho dopisu, který Roman Prymula kvůli tomu poslal WHO. Bez vědomí svého ministra.

    Více v článku Markéty Dobiášové.

Reklama

Hlavní zprávy