Hlavní obsah

Skromný papež slaví 80 let. Jak jinak než skromně

 

Reklama

Své přání František vyslovil už před časem: Vyjít si někdy ven na pizzu bez toho, aby ho někdo poznal.

Článek

Papež František, kterého Češi v průzkumech řadí stabilně mezi nejoblíbenější zahraniční osobnosti, v sobotu slaví 80. narozeniny.

V souladu se svým skromným životním stylem žádné velké oslavy nechystá. Jako obvykle půjde na ranní mši, kde se k němu připojí někteří kardinálové.

Alespoň drobný dar přichystal Vatikán. Na počest životního jubilea Svatého otce vydává pamětní známku. Svou vlastní před časem získali i Františkovi předchůdci - Pavel VI., Jan Pavel II. a Benedikt XVI.

„Vydání pamětní známky je pro Vatikán typické, když se papež dožije 80. roku. Pokaždé to tak děláme," objasňuje tradici vedoucí filatelistické a numizmatické kanceláře Vatikánu Mauro Olivieri.

Předlohu pro Františkovu známku nakreslil španělský malíř Raul Berzosa. „Je na ní zobrazen papež ve své rodné zemi, dále vidíte jeho oddanost Madoně. Její talár je v barvách Argentiny (místo narození papeže Františka - pozn. red.), dále je na známce Petrův trůn. Takže známka zobrazuje roli, kterou nyní jako papež zastává," popisuje Olivieri.

Sám František tuto speciální známku poprvé spatří až v den svých narozenin.

Brožurka, která obsahuje čtyři známky, je v prodeji za 19 euro (513 Kč). Dá se koupit na vatikánské poště, zájemci si ji mohou rovněž objednat.

Pokud jde o to, co by si František opravdu přál, s tím se svěřil loni v obsáhlém rozhovoru pro agenturu Reuters: „Nevadí mi být papežem. Ale jediná věc mi opravdu chybí, tu bych opravdu chtěl - dostat se někdy ven bez toho, že by mě poznali, a zajít si do pizzerie na pizzu."

Papež František se narodil 17. 12. 1936 v argentinském Buenos Aires. K jezuitskému řádu se přidal ve svých jednadvaceti letech. V čele Vatikánu stanul v roce 2013. Stal se tak prvním papežem pocházejícím z amerického kontinentu.

Reklama

Související témata:

Doporučované