Hlavní obsah

Skupina mexických povstalců vyplula do Evropy bojovat proti kapitalismu

Foto: Profimedia.cz

Snímek skupiny členů organizace Zapatova armáda pro národní osvobození (EZLN) při vyplutí na cestu přes Atlantik.

Reklama

Skupina bývalých levicových povstalců vyrazila v neděli z Mexika na staré rybářské lodi na cestu přes Atlantik, kterou chce upozornit na svůj boj proti kapitalismu.

Článek

Doplout chce skupina symbolicky do Španělska, které před půl tisíciletím dobylo jejich zemi i další oblasti ve Střední a Jižní Americe. V Evropě chtějí zapatisté navštívit dvě desítky států na pozvání několika nevládních organizací, přesný harmonogram zatím nezveřejnili, informoval deník El País.

V sedmičlenné delegaci organizace Zapatova armáda pro národní osvobození (EZLN) jsou čtyři ženy, dva muži a jeden člověk z komunity LGBT (leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob). Posádku německé lodi z počátku minulého století doplňuje pět námořníků (čtyři Němci a Kolumbijec). Cílem cesty je, aby lidé „pochopili, že kapitalismus zaplavil celý svět a že bychom se měli všichni probudit“.

Expedice nazvaná „Cesta pro život. Kapitola Evropa“ vyrazila symbolicky z mexického ostrova Isla Mujeres (Ostrov žen), který leží u pobřeží poloostrova Yucatán, a asi za šest týdnů by měla dorazit do přístavu Vigo v severošpanělské Galicii. Pokud dostane příslušná povolení, chce navštívit přes 20 zemí. Před vyplutím strávila posádka dva týdny v karanténě v jihomexickém státě Chiapas, kde má EZLN hodně příznivců a kde tato organizace vytvořila neoficiální autonomii v řadě obcí, kde si vládne sama bez vlivu vlády.

„Bojujeme za život, protože když se nespojíme muži a ženy, venkov a město, zničí nás kapitalismus, který nerespektuje matku Zemi,“ citovala španělská média šéfa EZLN, který si říká Moisés (Mojžíš) a který stejně jako jeho předchůdce, slavný lídr Marcos, vystupuje s obličejem zakrytým černým šátkem.

Zapatova armáda pro národní osvobození (EZLN) vznikla v 80. letech minulého století a pojmenovala se podle revolucionáře Emiliana Zapaty, který začátkem 20. století vedl rolnické povstání a v roce 1919 byl zabit vládními vojsky. EZLN zahájila ozbrojený boj ve státě Chiapas 1. ledna 1994 - v den, kdy vstoupila v platnost Severoamerická dohoda o volném obchodu (NAFTA) mezi USA, Kanadou a Mexikem. Zapatisté mimo jiné bojovali proti globalizaci a za práva indiánů na půdu a lepší životní podmínky. Ozbrojený boj netrval dlouho, zapatisté posléze přešli k jednání s vládou.

Reklama

Doporučované