Hlavní obsah

Slavia je připravena své hráče z akce stáhnout. Manažer Sionko ohrožen

Foto: Profimedia.cz

Libor Sionko, manažer české fotbalové reprezentace, zatím souboj s tím, jak správně nastavit opatření proti šíření covidu-19, spíše prohrává.

Reklama

Covidový skandál kolem české fotbalové reprezentace se začíná rozplétat. Nakažený masér nebyl na začátku srazu testován, protože měl pár dní starý negativní test z ligy.

Článek

Takový zmatek fotbalová reprezentace dlouho nezažila. Pozitivní test na covid-19, jenž byl zjištěn u jednoho z členů realizačního týmu, vyvolal před cestou na Slovensko k utkání Ligy národů bez nadsázky obrovskou zákulisní bouři.

Jaroslav Tvrdík, šéf fotbalové Slavie, požadoval okamžité stažení slávistů z reprezentačního srazu. Slávisty totiž čeká koncem září play-off Ligy mistrů, dva zápasy o stamiliony korun.

Ve Slavii přitom proti nákaze dělají maximum. Tým je úplně oddělen od managementu a dalších pracovníků klubu. Manželky hráčů jsou poučeny, aby nechodily do obchodních center, ale nechaly si nákupy vozit. Slavia se snaží riziko nákazy co nejvíce minimalizovat.

A podobně uvažují i ve Viktorii Plzeň, kterou čekají boje o Evropskou ligu. Jen Sparta, třetí hlavní dodavatel hráčů do reprezentace, je trochu víc v klidu, protože má jistotu startu v základní skupině evropského poháru. A Evropskou ligu rozehraje až koncem října.

Ale slávistům se zápasy s vítězem utkání Midtjylland – Young Boys Bern blíží, play-off rozehrají doma v Edenu 22. září, odveta na půdě soupeře se bude hrát 30. září.

A slávisty proto doslova rozběsnilo zjištění, že se před začátkem reprezentačního srazu podle všeho neotestovali všichni členové realizačního týmu trenéra Jaroslava Šilhavého.

Konkrétně u maséra, u něhož byla později zjištěna nákaza koronavirem, mělo být vyhodnoceno, že má relativně čerstvý negativní test ze závěru minulého týdne. Takže postačí, když se s mužstvem otestuje v úterý.

Masér se ale podle všeho „stihl“ nakazit během víkendu, kdy se účastnil ligového utkání.

Mezitím v pondělí namasíroval Tomáše Součka a Patrika Schicka, v místnosti s nimi byl i Lukáš Masopust.

Po zjištění, že je masér pozitivně testován, poslala krajská hygienická stanice do domácí karantény Tomáše Součka s Patrikem Schickem.

Po dohodě Slavie s vedením reprezentace byl z týmu stažen brankář Ondřej Kolář, kterého slávisté vnímají ve své sestavě jako prakticky nenahraditelného. A jeho případná ztráta kvůli nákaze či karanténám by pro Slavii před play-off Ligy mistrů byla fatální.

Podle ranního tweetu Jaroslava Tvrdíka se zdálo, že do Bratislavy neodcestuje ani Lukáš Masopust, nakonec došlo k dohodě na tom, že ve výpravě zstane.

Slávisté původně požadovali okamžité stažení všech svých hráčů z reprezentační akce, pak přistoupili na kompromisní řešení. Ovšem s výstrahou.

Tým se do Bratislavy nepřesouvá letecky, ale dvěma autokary. Fotbalisté Slavie, kteří tvoří nejpočetnější klubový kontingent, tvoří jednu samostatnou uzavřenou skupinu.

Podle Jana Paulyho, generálního sekretáře FAČR, doporučily pozemní přepravu nejvyšší – patrně hygienické – autority. „Není tam tak velké riziko centrální klimatizace (jako na letišti),“ vysvětlil Pauly na Twitteru.

V pátek, tedy v den utkání, absolvují čeští fotbaloví reprezentanti v Bratislavě další kontrolní testy. Pokud bude kdokoli z hráčů či členů realizačního týmu pozitivní na covid-19, je Slavia bez diskuse připravena okamžitě všechny své hráče opravdu z akce stáhnout.

Týkalo by se to Vladimíra Coufala, Ondřeje Kúdely, Davida Hovorky, Jana Bořila, Petra Ševčíka, Lukáše Masopusta a Lukáše Provoda. „Jestliže by byl další nakažený, slávisté se vrací do klubu,“ napsal na Twitter šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. A podle dostupných informací to myslí smrtelně vážně.

„Covidová“ nařízení UEFA zmiňují, že jsou kluby oprávněny nepustit své hráče na reprezentační srazy, pokud by přitom fotbalisté měli navštívit země, kde je covidová nákaza mimořádně rozšířena a vše je spojeno s přísnými karanténami. O stahování hráčů v průběhu reprezentačního srazu žádný předpis nehovoří. Na tom, že by vše proběhlo tak, jak nastínil Tvrdík, je však podle všeho Slavia s předsedou asociace Martinem Malíkem domluvena.

Kromě pátečního utkání Ligy národů na Slovensku má národní tým hrát ještě v pondělí další zápas téže soutěže, tentokrát v Olomouci proti týmu Skotska.

Tomáš Souček s Patrikem Schickem stráví několik dní v domácí karanténě, v pondělí absolvují kontrolní testy. „A budou-li v pořádku, mohou opustit území České republiky,“ říká agent Pavel Paska, který oba hráče zastupuje. S tím, že by po karanténě nastoupili zmínění dva hráči proti Skotsku, se nepočítá.

Souček působí od zimy ve West Hamu United, o Schickově budoucnosti se nyní jedná. „A jednání s Bayerem Leverkusen jsou ve finální fázi,“ říká Pavel Paska.

Každopádně řady reprezentačního týmu se zužují. A pokud by ještě měli odjet všichni slávisté, tým by se úplně rozpadl. V zákulisí se otevřeně hovoří o tom, že pokud dojde k dalším zádrhelům, bude to stát velmi pravděpodobně funkci manažera národního týmu Libora Sionka.

Velké problémy mají s covidem-19 i Slováci, i když v trochu jiné rovině. I kvůli komplikacím s koronavirem nebyli vůbec nominováni hráči působící na jiných kontinentech, tedy Marek Hamšík, který hrává v Číně, a Albert Rusnák s Jánem Gregušem. Ti působí v americké MLS.

Ale to není všechno. Po utkání s Českem totiž Slováky čeká cesta do Izraele, kde covid-19 řádí velmi intenzivně. A například Norimberk nechce do Izraele pustit Adama Zreľáka, protože podle standardních předpisů by měl po návratu absolvovat desetidenní karanténu,.

Pro hráče z nizozemské ligy, například Róberta Boženíka z Feyenoordu, už se vedení slovenského svazu podařilo v tomto ohledu vyjednat potřebnou výjimku.

Ve slovenském týmu jsou i dva hráči z české ligy, konkrétně Martin Koscelník z Liberce a sparťan Lukáš Štetina. Dalšímu sparťanovi Dávidu Hanckovi jeho zdravotní stav nakonec nedovolil se ke slovenskému týmu připojit.

Do Izraele by měl český reprezentační tým cestovat v říjnu.

Liga národů je samostatnou soutěží, kterou UEFA vymyslela, aby zatraktivnila období, kdy se předtím hrávaly jen přípravné duely.

Na kvalifikaci MS 2022 je Liga národů navázána jen „zlehka“. V samotné kvalifikaci bude 10 skupin, jejich vítězové postoupí na MS. A 10 týmů ze druhých míst bude hrát dodatečné play-off spolu se dvěma nejlepšími celky Ligy národů, jež by se nevešly na první dvě příčky jednotlivých kvalifikačních skupin.

Těchto 12 týmů (10 ze druhých míst a 2 z Ligy národů) bude rozlosováno do 3 čtveřic. A z každého kvarteta vzejde po jednom zbývajícím účastníkovi mistrovství světa.

Reklama

Doporučované