Hlavní obsah

Slavná huť je opět k mání, licitace začne na 160 milionech. Na prohlídku ale žádný zájemce nepřišel

Areál kladenské huti Poldi.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hutě Poldi v Kladně se budou na konci června opět prodávat v dražbě. Zájemci si ji dnes mohli prohlédnout, žádný ale nedorazil.

Článek

Kladenské hutě Poldi půjdou znovu do dražby a v úterý si je mohli prohlédnout případní zájemci. Ti se mohli podívat do poslední části kdysi slavného podniku, která ještě donedávna fungovala. Žádní zájemci ale na prohlídku nedorazili.

Hutě Poldi jsou od prosince v konkurzu. Zaměstnanci hutí dostali loni výpovědi a stále doufají, že se v nich provoz znovu rozjede a oni dostanou svou práci zpět. Dražba se uskuteční 27. června a vyvolávací cena bude 160 milionů korun. Insolvenční správce se hutě pokusil prodat v dražbě už v dubnu.

Vydražitel, který za ně nabídl 261 milionů korun, ale ve stanovené lhůtě peníze nezaplatil. Lhůta uplynula v polovině května.

Firma Compagnia del mediterraneo Steel, která byla vítězem dražby, přitom musela složit takzvanou dražební jistinu ve výši sedmnáct milionů korun. Jinak by se nemohla dražby zúčastnit.

„Žádnou oficiální informaci, proč vydražitel nezaplatil, nemáme. Věděl, že končí lhůta na zaplacení a peníze neposlal,“ okomentoval vývoj insolvenční správce Adam Sigmund. Dodal, že ze sedmnáctimilionové jistoty lze odečíst náklady na dražbu (tu již proběhlou i opakovanou) a zbytek se vrací neúspěšnému vydražiteli.

Insolvenční správce popsal i stav hutí. „Nevyrábí se, všichni zaměstnanci dostali výpověď. Samozřejmě, že výrobu lze znovu rozjet. Pokud by dražba proběhla úspěšně, tak zaměstnanci jsou připraveni po prázdninách znovu nastoupit,“ popsal Sigmund.

Jeden z bývalých zaměstnanců, který se přišel v úterý do areálu podívat, potvrzuje jeho slova jen částečně. „Před dvěma roky nebo před rokem by to bylo jiné. To byla sázka na jistotu. Teď by bylo rozjetí problematičtější,“ myslí si zaměstnanec, který podle svých slov v Poldovce pracoval od konce sedmdesátých let.

Podle něj je v okolí stále dost bývalých zaměstnanců, kteří by se mohli vrátit. „Jsou tu srdcaři, kteří žijí v tom, že se může Poldovka rozjet. Někteří lidé se dvakrát vraceli a dvakrát se řeklo, že je konec. Teď by to bylo po lidské stránce velmi obtížné,“ dodává s tím, že dostat huť do stavu, v jakém byla v roce 2015, by podle něj obnášelo minimálně rok tvrdé práce.

Seznam už po dubnové první dražbě upozorňoval na nejasné vlastnictví firmy.

Název firmy Compagnia del mediterraneo Steel lze do češtiny přeložit jako Středomořská společnost pro výrobu oceli. Její česká pobočka byla založena teprve na začátku letošního března.Sídlo přitom má v kancelářské budově v Brně, kde sídlí firma zabývající se zakládáním společností na zakázku. Poskytuje i svou vlastní adresu jako sídlo zakládaným firmám. Sídlo firmy je tak v podstatě fiktivní a jedná se pouze o poštovní adresu.

Společnost stejného jména sídlí ve Švýcarsku, také v nevelké kancelářské budově. Má dvoje webové stránky. Jedny jsou v rekonstrukci, druhé jsou velmi jednoduché. Jsou založené s pomocí české webové služby, která umožňuje správu internetových stránek zdarma. To je u společnosti disponujících stovkami milionů korun značně neobvyklé.

Jediným společníkem české pobočky je podle obchodního rejstříku Stanislav Kraslavski, který osobně hutě Poldi vydražil. Pochází z ukrajinského Dněpropetrovsku a nyní žije ve Švýcarsku.

Reklama

Doporučované