Hlavní obsah

Šlechtová: Je otázka, jestli chce být Babiš vůbec premiérem

Babiš je historická ikona, říká ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

 

Reklama

Babiš pro mě znamená změnu a já chci změnu, říká ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová v rozhovoru pro Seznam.

Článek

Jste ministryní pro místní rozvoj skoro tři roky, baví vás to ještě?

Ještě mě to určitě baví.

Chtěla byste na ministerstvu pokračovat i po říjnových volbách?

Velmi ráda bych pokračovala. Opravdu velice intenzivně jsem zvažovala, jestli vůbec mám státu co nabídnout. Víte, do politiky se dostává spousta lidí, kteří už jsou vyhořelí nebo už nemají státu co nabídnout. Třeba by byli lepší v byznysu nebo jinde. Upřímně, já to vnímám jako poslání. Mnoho lidí mi říká, že mám mesiášský komplex. Ale já jsem opravdu velký vlastenec, ač mi to mnoho lidí nevěří. Takže ano, ráda bych usilovala o ministerské místo, pokud k tomu bude samozřejmě vůle. Nezáleží to ale jen na mně.

Poprvé v životě budete kandidovat do Sněmovny, jako jednička na západočeské kandidátce ANO. Koho jste volila před tím, než jste se sama dala na politickou dráhu?

Jsem zklamaný pravicový volič. Volila jsem ODS.

Proč jste se s ní rozešla? 

V době, kdy došlo ke konci vlády premiéra Nečase, jsem pracovala na Ministerstvu pro místní rozvoj jako ředitelka odboru, kde jsme připravovali evropské fondy a hádali se s Evropskou komisí o miliardy. A ve chvíli, kdy končí vláda kvůli tomu, kvůli čemu skončila Nečasova vláda, jsem samozřejmě hledala někoho, kdo by mi vyhovoval.

Chtěla byste být dál ministryní, ale může dojít na jiný scénář. Hnutí ANO může skončit v opozici a vy jako opoziční poslankyně. Bavilo by vás to?

Tak to si samozřejmě nejsem úplně jistá. Víte, já to ale neberu tak, jak je to teď, že opozice musí do všeho krafat, všechno kritizovat. Já bych chtěla spolupráci všech politických stran, a už je jedno, kdo bude ve vládě. Děláme to pro naše občany. Slyším se a vím, že to zní naivně, ale já bych si to přála.

Jste už členkou hnutí ANO?

Nejsem členkou hnutí ANO.

Proč ne?

Nemám úplně ambici vstupovat do žádné politické strany nebo hnutí, samozřejmě je to moje osobní věc. Každý máme nějaké rodinné kořeny. Můj dědeček byl odsunut a zažil různé věci ze strany StB i KSČ.

Proto nechcete vstoupit do ANO?

Nechci vstoupit do žádné strany, protože jsem mu to slíbila, když umíral. To je moje osobní věc, samozřejmě, pokud uznám za vhodné, že to bude přínosem pro lidi, ne pro hnutí ANO, ne pro mě, ale pro občany, tak o tom samozřejmě budu uvažovat.

Andrej Babiš v rozhovoru pro Aktuálně řekl, že v ANO nejsou žádné frakce a že se tam nesoutěží, protože tam není žádná soutěž o předsedu, ani o další místa. Je to tak podle vás dobře?

Nevím, v jakém kontextu to Andrej Babiš sdělil…

V takovémhle.

Jasně. Nicméně já si osobně myslím, že tam trochu soutěže je, že tam určitě je jistá rivalita. Přece jenom je tam několik primátorů, jsou tam oblastní organizace, krajské organizace… Hnutí ANO není žádná sekta.

Co třeba obslužný aparát jednoho muže?

Já si to opravdu upřímně nemyslím. Podívejte se například na můj vztah s Andrejem Babišem.

A ten je jaký?

Myslím, že je to celkem veřejné, ten vztah není ideální, měli jsme mnoho problémů. Byla jsem první ministr nominovaný za hnutí ANO, který se mu postavil. Tenkrát to byla kauza monitorovacího systému, kdy jsem se postavila auditnímu orgánu, Ministerstvu financí a byla jsem za to také bita. No a po roce se ukázalo, že Ministerstvo pro místní rozvoj mělo pravdu.

Teď už váš vztah je v pořádku?

Já nevím, jestli je v pořádku, nicméně je to vztah čistě profesionální, čistě pracovní. Babiš pro mě znamená změnu a já chci změnu v České republice.

Jakou změnu?

Víte, on už tu změnu v podstatě znamenal. Já jsem dokonce použila výrok „historická ikona“. Neřekla jsem, jestli je to pozitivní nebo jestli je to negativní, to bude hodnotit budoucnost. Ale pro lidi Babiš tu změnu znamená. Vemte si, kolik lidí je na něj naštvaných, kolik lidí ho podporuje… Udělal vítr mezi občany, každý si musí vybrat. Myslím si, že lidé musí teď před volbami hodně přemýšlet, koho budou volit.

Nepochybně. To přemýšlejí i před každými jinými volbami. Vy za ANO kandidujete. Jaké to pro vás je poslouchat nahrávky, na nichž Andrej Babiš říká svým novinářům, jak mají zacházet s texty a kdy je mají vydat?

Když jsem ty nahrávky poslouchala, tak samozřejmě první dojem byl opravdu strašný. Nicméně na druhou stranu, asi opravdu všechno se dá sestříhat, všechno se dá zmanipulovat. A upřímně, já nevím, jestli to není sestříhané. A asi z každého rozhovoru se dá udělat to, že někde vybuchne bomba.

Nicméně větu „já bych to nechal před ten sjezd socanskej“, asi nevystřihnete, ta tam prostě zazněla. Proto se ptám, jestli Andreji Babišovi jako možnému budoucímu premiérovi věříte?

Tak je otázka, jestli pan Babiš chce být premiérem.

Co by chtěl být jiného, proč by do politiky chodil?

On chce výhru hnutí ANO, samozřejmě otázka je, chce být opravdu premiérem? Chce to, zeptal se ho někdo na to?

Vy jste se ho na to ptala?

Ne, počkejte. Vy jste se na to ptal?

My jsme se na to ptali. My jsme se na to ptali několikrát v minulosti, on nám říkal, že chce vyhrát volby, že chce být premiérem, ano.

On řekl, že „chci být premiérem“?

Je to zhruba dva roky zpátky.

No, to je právě otázka, jestli opravdu náhodou nechce, aby zvítězilo hnutí ANO nad všemi politickými stranami a samozřejmě potom je otázka, jestli on tím premiérem chce být.

A co by pak dělal?

No, to už nebudeme tady spolu spekulovat.

Když člověk vede politickou stranu do parlamentních voleb jako předseda, tak chce být patrně premiérem. Nicméně znova se vás ptám, věříte mu?

Babišovi věřím, že je změna v České republice, a věřím mu, že tu změnu ještě může dotáhnout a nastartovat ještě mnohem víc. Ale, ale, ale, ale a má to, prosím Vás, velké ale, musí mít okolo sebe dobré lidi.

A má?

Já si myslím, že některé ano a některé asi ne.

A to jsou kteří?

Určitě je nebudu jmenovat, je to můj subjektivní dojem. Jen se obávám toho, aby se náhodou nenechal zlákat tím, že bude různými lidmi někam směrován…

Druhý nejbohatší Čech snad nemá zapotřebí se nechat někam směrovat.

To já vím, já si jenom přeju, aby Andreji Babišovi opravdu vydržel ten jeho podnikatelský duch, aby věděl, co dělá, aby se nenechal nikým manipulovat. A tím nikým myslím opravdu nikým.

To znamená, že Andrej Babiš přináší změnu, to je pro vás důležité a věci jako jsou nahrávky anebo pochybnosti kolem Čapího hnízda a kolem dluhopisů pro vás nejsou tak podstatné?

Ne, ne, to neříkáte úplně správně. Já jsem si četla vyjádření pana Babiše, které posílal Poslanecké sněmovně, ohledně dluhopisů. Mně stačilo a víc k tomu nemám co dodat. Pokud něco řeší Finanční správa, ať to řeší Finanční správa. Co se týče Čapího hnízda, my jsme se na něj dívali z pohledu národního orgánu pro koordinaci a ten projekt je po projektové stránce v pořádku. Co se týče dalších věcí, které řeší OLAF, a různé anonymy, které chodí na Evropskou komisi, tak samozřejmě tam čekáme na vyjádření Policie České republiky i OLAFu.

Máte s rozdělování evropských peněz a s evropskou agendou hodně zkušeností. Je běžné, že člověk, který žádá o dotaci, vyvede nějaký majetek z holdingu a přepíše jej na děti, aby dotaci dostal? Je to v Evropské unii akceptovatelné?

Tehdy to podmínky žádosti o dotaci umožňovaly. Zákon o veřejných zakázkách umožňoval anonymní akcie. A co bylo za tím, to už musí říct hodnotitelé dotace - a já doufám, že ti se k tomu také vyjadřují.

Jinými slovy Andrej Babiš jak ve věci dluhopisů, tak ve věci Čapího hnízda využíval to, co mu systém, který pak začal kritizovat, umožňoval. Je to tak?

Nechci tady mluvit o panu Babišovi, ale mluvím o tom projektu. Mám informace hlavně z médií a z našeho monitorovacího systému a ten projekt tam vypadá opravdu normálně, stejně jako ostatní projekty.

Nedávno jste byla s prezidentem Zemanem v Číně a během jednoho dne jste vyslala sadu poměrně vzrušených tweetů…

Tři tweety, velmi vzrušené, ano.

Mám je tady, cituji první: „Za poslední měsíce se všichni jen urážíme, komu z vás jde opravdu o dobrou věc, přestaňte a probuďte se, jsme přece Češi.” Co jste tím chtěla říct?

V Číně je časový posun a já jsem se probudila a zjistila jsem, že celý Twitter je plný nadávek prezidentu Zemanovi. Musím říct, že jsem Twitter respektovala, ale teď už si tím nejsem jista.

Je to jen sociální síť…

Nicméně, co jsem tím myslela: Víte, jednalo se o Hedvábné stezce, bylo tam asi 18 prezidentů…

Jediným z Evropské unie byl ten náš, ano.

Jediný z Evropské unie byl ten náš, byla tam chilská prezidentka, další prezidenti, byl tam Putin, byl tam Erdogan. Prezident Zeman měl svůj projev, mluvil jako pátý z těch osmnácti, což jednak je super a jednak mu Putin i čínský prezident sdělili, že jeho projev byl nejlepší ze všech.

Máme z toho mít radost?

Počkejte, a proč ne? Proč ne?

Já nevím, jestli je pro mě důležité, když prezident Putin a prezident Číny pochválí projev českého prezidenta.

Víte co, na to kašlete, ale i ostatní prezidenti říkali, že Česká republika se zapisuje i tím... On měl opravdu dobrý vizionářský projev, ve kterém říkal, že jestli má Hedvábná stezka mít smysl, tak se do ní musí zapojit všichni.

Dobře, ale proč píšete: „Přestaňte a probuďte se, za poslední měsíce si jen nadáváme“?

Protože se v médiích i na Twitteru, úplně všude se objevilo pouze to, že on řekl před Putinem ten svůj slavný bonmot, že by se měli likvidovat novináři.

Vy to nazýváte bonmotem?

Tak nazývá se to takovýmhle způsobem a sám Zeman řekl, že to byl bonmot.

No právě.

Ale otázka je, proč jsem to napsala.

A proč?

Proč média neřeší, o čem se vůbec v Číně jednalo? Ví to vůbec někdo? Ne, protože se na to nikdo neptal. V letadle letělo několik novinářů a jediné, co z toho vyšlo, bylo, co řekl Zeman před Putinem. Hned na něj naběhla spousta lidí. Proč třeba média neřeší to, co se týká Hedvábné stezky?

Protože prezident Zeman ví, jak stanovit agendu. Když řekne před ruským prezidentem, že je potřeba likvidovat novináře, tak asi ví, po zkušenostech, které má za 25 let pobytu v politice, že se to bude řešit a říká to schválně.

A řekněte mi, prosím vás, jak na to může někdo přijít.

Já nevím, jak na to může někdo přijít.

Ne, ne, ne, jak na to může někdo naskočit, že to myslel vážně?

Protože ten výrok je prostě skandální.

Ale prosím vás, skandální, vy tomu věříte? Že chce likvidovat novináře?

Já nevím, jak prezident Zeman, vím, že prezident Putin to dělá.

Já mluvím o Zemanovi, Zeman…

…to řekl Putinovi, v Číně.

…on řekl bonmot, vy tomu fakt věříte, že by náš Zeman chtěl likvidovat novináře? Prosím vás, vždyť to je kravina.

Ne, já řeším, proč to říká před ruským prezidentem.

Přesně tak. A mně prostě vadí, že média informují o tom, co třeba úplně nemusí být podstatné a všichni se toho chytají, jede to tady týden, dva a pak řešíme to, že na prezidenta Zemana dvě minuty čekali při fotografování, když ho vezli na vozítku. No, úplně nečekali, to bylo úplně normální, prostě si tam povídali.

Řešíme to mimochodem i proto, že jste to napsala takhle silně.

Ale to je dobře, protože jsem aspoň probudila Twitter, i když mi za to všichni nadávají, ale s tím ať občas tweetaři počítají.

Mělo by mít hnutí ANO svého vlastního prezidentského kandidáta?

Myslím, že zatím je ta otázka předčasná.

Není. Volby jsou za půl roku.

Sám pan Babiš říkal, že o tom se samozřejmě bude ještě uvažovat.

A váš názor je?

Tak můj názor v tuhle chvíli je, že podporuji Miloše Zemana, to je o mně známé. Samozřejmě pokud hnutí ANO postaví svého kandidáta, tak se o tom budeme bavit, doufám, že i se mnou. Ale já nejsem členem ani předsednictva, nejsem členem vůbec ničeho…

Budete možná poslankyně za ANO.

Pozor, já jsem zatím jenom ministryně pro místní rozvoj, takže nejsem zvána ani na schůzky vedení hnutí ANO, takže já za ně nemůžu ani mluvit.

Reklama

Doporučované