Hlavní obsah

Vystrčil v novoročním projevu: V těžkých chvílích se pozná, kdo není populista

Novoroční projev předsedy Senátu Miloše Vystrčila.Video: ČTK

 

Reklama

Předsedové obou komor Parlamentu 1. 1. po poledni přednesli své novoroční projevy. Zatímco pro předsedu Sněmovny Radka Vondráčka to bylo třetí veřejné vystoupení na Nový rok, pro předsedu Senátu Miloše Vystrčila to byla premiéra.

Článek

„Stejně jako Václav Havel i já jsem přesvědčen, že si své politiky nevolíte proto, aby vám lhali. Tak tedy popravdě: Již delší čas žijeme v podivné době a nemáme za sebou úplně dobrý rok. Je pravdou, že příchod zákeřného viru byl rychlý a překvapivý, vláda dokázala na začátku reagovat rychle a správně,“ komentoval Vystrčil jarní příchod pandemie.

Podle něj jsme na jaře vyhráli bitvu a koupili si čas, ale nedokázali ho zúročit. Vláda podle předsedy Senátu v podzimní bitvě zaspala a důsledkem je pokles důvěry v její kroky.

„Vím, že bylo pro vládu těžké přiznat chybu. Zvlášť, když se chovala tak, jak si lidé přáli, ale o tom je skutečná politika. V těžkých chvílích se pozná, kdo není pouhý populista a sběrač hlasů, ale kdo je skutečným politikem,“ dodal předseda Senátu.

Vystrčil vyzval, aby se vláda více soustředila na předvídatelnost svých kroků: „Pro všechny je nejhorší nejistota. Musí být jasné, co dělá PES dnes a kam poběží zítra, pozítří nebo popozítří. A musí být jasně řečeno, proč se tak děje.“

Zmínil, že je třeba být především solidární a táhnout za jeden provaz. „Vychvalováním jedněch a pliváním na druhé ničemu nepomáháme,“ řekl Vystrčil.

Dodal, že se obává, aby současné dění neotřáslo důvěrou v demokracii. „Jsme schopný, hrdý, pracovitý a svobodomyslný národ, mějme to prosím na paměti. Proto prosím nepropadejme malomyslnosti, podlézavosti, deziluzi nebo pasivitě,“ vyzval Vystrčil a žádal, aby lidé dodržovali protiepidemická pravidla a nechali se očkovat. „Nezapomínejme, i hloupost nebo nezodpovědnost mohou zabíjet,“ dodal.

Novoroční projev předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka.Video: ČTK

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček si následně na začátku svého projevu sundal roušku jako symbol nakročení do roku 2021 a naděje, že se Česku podaří epidemii porazit. „Loňský rok nám ukázal, jací jsme, jaký je náš národ, stát, jaký je každý z nás,“ řekl Vondráček.

„Covidová statistika jsou jen čísla, za ní jsou ale konkrétní lidé a tváře těch, kteří mohli žít, nebýt epidemie. Přes 11 000 zemřelých, to je jako kdyby zmizelo jedno celé okresní město. Je to jako kdyby Domažlice přestaly existovat,“ pokračoval předseda Sněmovny. „Mnozí z vás přišli o své blízké. Myslím na vaši ztrátu. Vyslovuji vám upřímnou soustrast,“ dodal.

Podobně jako předseda Senátu Miloš Vystrčil vyzval Čechy, aby se dali očkovat a nepodporovali dezinformace týkající se vakcinace. Podle Vondráčka epidemie poukázala na rozdělení České republiky. „Řada lidí si našla záminku, jak dále zaútočit na ty, které beztak nemají rádi. Někdo na vládu, někdo na opozici, soused na souseda, kolega na kolegu. Děje se to i v rodinném kruhu,“ řekl Vondráček s tím, že doufal, že virus lidi stmelí jako společný nepřítel, ale nestalo se.

„Zkuste odolávat tlaku a nepřispívat další nesnášenlivosti,“ vyzval Vondráček a poděkoval všem, kteří v epidemii pomáhali.

Novoroční projevy šéfů parlamentních komor jsou novinkou. Do roku 2013 je měly zejména hlavy státu, případně premiéři. Tradici novoročních promluv zahájil první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, ve 30. letech minulého století přešel k vánočním poselstvím. K novoročnímu termínu prezidentských projevů se vrátil Klement Gottwald. Poslední novoroční prezidentský projev měl roku 2013 Zemanův předchůdce Václav Klaus.

Reklama

Související témata:

Doporučované