Hlavní obsah

Sleva 35 tisíc. Byty v centru Prahy se dají najmout za půlku původních cen

Reportáž z bytu v centru Prahy, který se teď nabízí na měsíc o 35 000 Kč levněji.Video: Šimon Trantina

 

Reklama

Kvůli epidemii výrazně padají ceny nájmů. Nabízí se čím dál víc bytů - stoupá nabídka, ale ne poptávka.

Článek

Trh s byty k pronájmu se plní. Vyprázdnily se totiž ty, které majitelé normálně nabízejí na krátkodobé pronájmy, třeba přes služby jako Airbnb nebo Booking.

Hranice jsou zavřené, takže běžní nájemci - tedy turisté - chybí. Majitelé se je tak snaží nabídnout dlouhodobě a ceny nájmů klesají.

„Pokud hledáte bydlení v centru města a počítáte s tím, že vyměníte bydlení za rok nebo dva, pak je situace úplně perfektní. Můžete najít naprosto jedinečné nemovitosti na atraktivních adresách za dostupné ceny,“ říká Zbyněk Vařeka, makléř realitní kanceláře Home Sweet Home.

Seznamu to řekl v bytě 3+1 s velkou terasou poblíž Václavského náměstí, který se teď nabízí za 35 tisíc korun měsíčně + poplatky. Před koronakrizí přitom vyšel na dvojnásobek. Na webu sReality najdete podobné byty, třeba na Starém Městě, i za dvacet tisíc na měsíc levněji.

„V centru Prahy jsme zaznamenali v posledních týdnech téměř dvojnásobný nárůst nabídek. Ceny nájmů klesají o 30 až 35 procent,“ dodává Vařeka.

Podobné je to i v centrech jiných měst, v Praze je ale nárůst bytů na trhu a pokles cen nejvýraznější. V částech mimo centrum a menších městech, kde bydlí lidé nastálo, nejdou ceny dolů tolik.

Pro zájemce o nájem nezvykle příznivá situace ale nepotrvá věčně.

„Poptávka s nabídkou se poměrně rychle srovnají a očekáváme, že ceny se začnou vyrovnávat,“ říká Zbyněk Vařeka. Kdy přesně to bude, se neví - záleží na tom, kdy pomine epidemie, otevřou se hranice a do republiky budou opět proudit turisté, kteří začnou využívat krátkodobých nájmů.

I když se rychlý nárůst cen dá očekávat, také není úplně zaručený.

„Záleží na tom, jestli majitelé nabídnou byty opět ke krátkodobým pronájmům, až pominou opatření, otevřou se hranice a nastartuje se cestovní ruch. Můžou je také dál nabízet dlouhodobě,“ říká Martina Bičová, expertka na reality z poradenské PwC.

To ale nebude úplně brzy. Jak avizoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, nepočítá s tím, že by se hranice otevíraly, s výjimkou nezbytných výjezdů, dříve než za pár týdnů, nebo spíše měsíců. A i potom budou platit různá omezení pro různé kategorie zemí - s vyšším či nižším rizikem nákazy.

Reklama

Související témata:

Doporučované