Hlavní obsah

Slezské divadlo v Opavě připravuje premiéru inscenace Edmond

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Slezské divadlo připravuje premiéru inscenace Edmond Alexise Michalika, popisující okolnosti vzniku hry Cyrano z Bergeracu. Premiéra bude 12. září. Role ústředního páru Edmonda a Rose se zhostili Jakub Stránský a Sabina Muchová.

Článek

„Ocitneme se uprostřed tepající Paříže konce 19. století. Diváky vezmeme do domu mladého básníka, do divadel, do kavárny mezi bohému a navštívíme i Moulin Rouge, kde zapřisáhlý abstinent Edmond pije pouze horkou vodu nebo bylinkový čaj, a nakonec zabloudíme do veřejného domu,“ uvedla dramaturgyně divadla Alžběta Matoušková.

Dodala, že Edmondu Rostandovi je v příběhu hry necelých třicet let, má dvě děti a za sebou pár nepříliš povedených pokusů o vstup do světa umění. Předvolá si ho ale Constant Coquelin, divadelní hvězda první velikosti, a vybídne mladého autora, aby pro něj napsal nový text. Edmond nabídku přijme. Blíží se však premiéra a inspirace je v nedohlednu. „Naštěstí mu osud sesílá múzu v podobě hezké garderobiérky a život se prolne s tvorbou. Potom už jde vše ráz na ráz, obrazy se spojují v poutavý příběh a veršovaný Cyrano z Bergeracu je na světě,“ doplnila Matoušková.

Edmond je třetí divadelní hrou herce, dramatika a režiséra Alexise Michalika. Francouzsko-britský herec přiznává, že motivací pro vznik Edmonda byl úspěšný film Zamilovaný Shakespeare, jenž líčí fiktivní Shakespearovo hledání inspirace pro Romea a Julii.

Edmond podle Matouškové slavil ve francouzském divadle velké úspěchy. V roce 2017 získal pět prestižních Cen Molière. O rok později byl podle hry natočen stejnojmenný belgicko-francouzský film, který režíroval také autor. Filmový Edmond se natáčel v secesní budově Velkého divadla J. K. Tyla v Plzni a také v Praze a Karlových Varech.

Ve hře se představí celý soubor činohry posílený o několik hostů. Výtvarné řešení proměnlivé scény je v rukou Michala Hejmovského a bohaté kostýmy byly zhotoveny podle návrhů Tomáše Kypty. O originální scénickou hudbu se postaral Nikos Engonidis, scény šermu má na starosti Petr Nůsek a pohybová příprava padla na Petru Španělovou.

Reklama

Související témata:

Doporučované