Hlavní obsah

Slovácké divadlo začalo hrát, možná jako první tuzemská scéna po vynucené pauze

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Slovácké divadlo začalo dnes dopoledne díky rozvolnění opatření proti koronaviru znovu hrát. Uherskohradišťská scéna uvedla v předpremiéře pro předplatitele z řad seniorů představení Perfect Days.

Článek

Kapacita hlediště, která je 382 míst, zatím může být zaplněna pouze z poloviny, na volná místa nalepili divadelníci alespoň fotografie diváků, kteří do hlediště pravidelně chodí, řekl dnes ČTK herec a mluvčí divadla Josef Kubáník.

Divadlo nehrálo pro obecenstvo několik měsíců. „Samozřejmě, že jsme zkoušeli a měli jsme interní premiéry, tři, ale diváci nám chyběli. A teď jsme tedy docela nervózní, myslím si, že všichni jsme přípravě dali daleko víc, než jí dáváme běžně. Protože najednou, když po osmi měsících stojíte na jevišti a máte před sebou diváky, které už jste takovou dlouhou dobu neviděli, no tak vás to zaskočí,“ uvedl Kubáník. „Jsme údajně první divadlo v Česku, které dnes začíná, no tak to je ta odpovědnost ještě větší,“ doplnil.

První představení po dlouhé pauze si nenechala ujít Věra Ševčíková z Ostrožské Nové Vsi. „Trochu z toho mám strach, ale to už asi je stářím, že nejsme tak jistí, jako ti mladí. Ale těším se. Jsem zvědavá, jak to upravili, aby se tam mohlo být a plnilo to podmínky. Překvapilo mě, že jsou tak hodní a hrají,“ uvedla.

V hledišti dnes nechyběla ani paní Milena z Jarošova, který je místní částí Uherského Hradiště. „Už jsem se hodně těšila, protože se zrovna hraje komedie. Je to velice příjemné, protože jsme doma tak dlouho a u televize už se to nedá vydržet,“ řekla ČTK divačka.

Komedii Perfect Days nastudoval v uplynulých týdnech tým režiséra Mikoláše Tyce. Jednu z postav ztvárnil herec Pavel Šupina, který před představením neskrýval nervozitu. „Doufám, že tam sebou nešvihnu. Teď, když jsme jeli oprašovačky, tak holky na polovinu sedadel nalepily fotky našich diváků a já jsem se úplně vyděsil. Už z těch fotek jsem měl nahnáno a větší trému než obvykle. Ale já věřím, že se to spojí a bude to takový první krůček návratu k normálu,“ řekl.

Představení Perfect Days uvede divadlo také v úterý. Ve středu jsou na programu Rychlé šípy, ve čtvrtek další komedie Dva úplně nazí muži. Divadlo podle Kubáníka dluží divákům 130 představení. V případě, že by mohlo být hlediště stále plné jen z poloviny, muselo by jich odehrát dvakrát tolik. „Doufáme, že to zvládneme co nejdřív. Budeme hrát na začátku i konci prázdnin, což jindy nebývá,“ uvedl Kubáník.

Divadlo mohou lidé navštívit po předložení testu na koronavirus s negativním výsledkem, případně s potvrzením o očkování nebo s potvrzením o prodělání covidu-19, ne starším 90 dní. Nasazený musejí mít respirátor.

Reklama

Doporučované