Hlavní obsah

Slovenský dravec mezi vlky z Wall Street. Krúpa naštval Buffetta

„Pana Bakalu nevydírám,“ říká v pořadu Byznys zblízka investor Pavol Krúpa.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Říká se mu finanční žralok nebo také zlý muž českého byznysu. Investor a miliardář Pavol Krúpa, muž který naštval Warrena Buffetta, notuje si s legendárním Carlem Icahnem a na Zdeňka Bakalu si vede složky, byl hostem pořadu Byznys zblízka.

Článek

Pověst zlého muže mu nevadí, i když, jak sám říká, v porovnání s ostatními „nájezdníky“ světového formátu sám sebe považuje spíše za „žraločíka“. Nepřátel má ale na svém kontě poměrně dost a nejen v Česku. Teď se například dostal do sporu s Warrenem Buffettem.

Nátlak na Warrena Buffetta

Důvodem je společnost Kraft Heinz. Krúpa do firmy, které padají akcie, investoval sto milionů dolarů a právě Buffetta coby největšího investora opakovaně vyzval, aby firmu ovládl a pomohl jí dostat se z potíží. K nátlaku sloužily i demonstrace před sídlem Buffettovy společnosti a to se legendárnímu investorovi nelíbilo natolik, že slovenskému rodákovi přes svou asistentku vzkázal, ať s podobnými aktivitami skoncuje.

„Paradoxně, i když se do toho Buffetta s respektem navážím, tak mám x jeho strategií odkoukaných,“ říká Krúpa. A učí se i od další americké legendy – Carla Icahna. S mužem, který byl jedním z předobrazů Gordona Gekka z filmu Wall Street, se dokonce spojil a vytvořili koalici, která se snaží zpochybnit privatizaci ve firmě AmTrust.

Krúpova firma Krupa Global Investments, kterou založil po částečně vynuceném odchodu z Arca Capital, hospodaří s miliardami korun a v tuto chvíli má prostředky zhruba v deseti firmách. „Když se porovnáme s hráči ve Spojených státech nebo na evropském trhu, jsme stále takový malý pikohráč,“ říká Krúpa s tím, že firma proto upravila svou strategii. „Ve velkých společnostech velké divadlo udělat nemůžeme – i když na investici jde 100 milionů dolarů, ve Spojených státech jste stále v uvozovkách retail. Pokud ale nainvestujete ve střední nebo v západní Evropě, tam už ten tlak můžeme udělat,“ dodává Krúpa s tím, že jednu americkou firmu přece jen v hledáčku má. A opět se v ní střetne s Warrenem Buffettem.

Desítky investičních příležitostí

Trh podle Krúpy přináší desítky příležitostí. „Přijde nové vyhlášení Trumpa o obchodní válce s Čínou a akcie jdou dolů. A je jedno, jestli je to Google, Amazon, Facebook,“ říká Krúpa.Teď jeho firma nakoupila akcie operátora Iliad a firmy Thomas Cook. „To bude vysloveně něco jako tvrdý aktivistický přístup, chceme tlačit na výměnu managementu,“ vysvětluje Krúpa s tím, že tato investice mu pomůže k tomu „udělat si jméno ve Spojeném království“. „Ve Spojených státech nebo v západní Evropě se aktivistický byznys cení jako přínos. V České republice tomu tak není. V českém regionu se to cení jako škození,“ dodává Krúpa.

Bakalu nevydírám

Prezident Miloš Zeman ho přesto ocenil. Za boj proti finančníkovi Zdeňku Bakalovi, po kterém požaduje, aby vrátil Česku miliardy korun kvůli privatizaci OKD. Bakala teď Krúpu zažaloval v USA a obvinil ho z vydírání. „To, co pan Bakala tvrdí, je jedna věc. To, co dělám, je druhá záležitost. Skutečně pana Bakalu nevydírám,“ říká Krúpa s tím, že sám podá na Bakalu žalobu za poškození jména. Právě boj se Zdeňkem Bakalou ho už vyšel na desítky milionů – na protivníka si totiž vede složky s detailními informacemi od detektivů, jeho zástupci napsali přes 5 tisíc stran žalob, podnětů, výzev a trestních oznámení a samozřejmě i nakoupil akcie OKD, aby mohl do hry vstoupit. „My už jsme vlastně naši práci dokončili. Teď už je to na státu,“ dodává Krúpa, podle kterého v celé kauze pochybil hlavně stát.

Reklama

Doporučované