Hlavní obsah

Slovenský guvernér uvázl v síti. Odstoupit odmítá, a odvolat ho nelze

Foto: Profimedia.cz

Guvernér Slovenské národní banky Peter Kažimír.

Reklama

Během dvou týdnů je to už třetí skandál ve střední Evropě na té nejvyšší úrovni. Po nemovitostech českého premiéra a rezignaci rakouského kancléře kvůli korupci, zasáhla aféra Slovensko. Obvinění čelí guvernér národní banky.

Článek

Prokurátor viní bývalého vysoce postaveného politika strany Směr Petra Kažimíra z podplácení. Podle serveru Aktuality.sk má obvinění souviset s daňovým řízením. Kažimír měl v korupčním případu sehrát roli „kurýra“ a přinést tehdejšímu šéfovi finanční správy Františkovi Imreczemu úplatek 50 tisíc eur, v přepočtu 1,27 milionu korun.

Na Kažimíra ve svých výpovědích ukázal prstem právě Imrecze, který je obviněný ve vícero kauzách a spolupracuje s policí. Jiná slovenská média o věci píšou jako o nepřímé korupci. Na jejím začátku měl být Kažimírův požadavek na urychlení finančních kontrol vybraných firem, uvedla televize JOJ. Prokuratura ani policie podrobnosti k případu nesdělily.

Z ministerstva financí do čele národní banky

Někdejší dlouholetý místopředseda strany Roberta Fica Peter Kažimír byl v letech 2012-2019 ministrem financí. Z politiky odešel v červenci 2019 přímo do národní banky a teď je zhruba ve třetině svého mandátu. Kažimírovu volbu za guvernéra v parlamentu prosazoval tehdejší premiér Peter Pellegrini navzdory kritice, že ministr financí nebude ve své nové funkci nezávislý.

Právě k Pellegrinimu měl na konci své politické dráhy Kažimír blízko. Předseda Směru Robert Fico Kažimíra viní ze „zosnování zrady“, tedy rozkolu ve straně, po kterém Pellegrini založil novou stranu Hlas. Pellegriniho strana se už dlouho drží na prvních příčkách výzkumů preferencí, i když v poslední době na její úkor posílil Ficův Směr.

V parlamentu až devět stran

Pellegriniho Hlas by teď vyhrál volby s 18 %. Za nimi je vládní strana SaS se 14,5 % a Směr s 13,8 %. Hnutí OLaNO Igora Matoviče by teď volilo 9,2 % lidí. Do parlamentu by se teď mohlo dostat celkem až devět stran. Čísla vyplývají z průzkumu agentury AKO pro TV Joj zveřejněného ve čtvrtek.

Peter Kažimír obvinění z korupce odmítá a už avizoval, že proti němu podá stížnost. „Nespáchal jsem žádný trestný čin a budu plnit svoji úlohu guvernéra i nadále,“ uvedl v písemném prohlášení. V odůvodnění obvinění podle Kažimíra chybějí mimo jiné potvrzují důkazy.

Navzdory deklaracím o nevině ale jeho reputace bezpochyby utrpěla. Kažimír se totiž z titulu své funkce pravidelně setkává v zahraničí s dalšími evropskými guvernéry a dohlíží s nimi mimo jiné na činnost komerčních bank a ovlivňuje měnovou politiku v celé eurozóně.

Čaputová: Zvážila bych odstoupení

K rezignaci z ale banky vyzvali Kažimíra vládní politici a nepřímo i prezidentka Zuzana Čaputová. „To, co se tu na Slovensku děje, je důležitá očista a náprava správný směrem,“ řekla prezidentka novinářům. Jmenovala desítky obvinění kvůli korupci a více než 20 přiznání. Podle slovenské hlavy státu jde o nevyhnutelný očistný proces, který musí pokračovat.

Ryby v protikorupční síti

Obvinění z korupce nebo z dalších trestných činů se za poslední dva roky týkají celé řady slovenských prominentů. Ve vazbě skončil například šéf slovenské tajné služby SIS Vladimír Pčolinský, který se funkce záhy vzdal. Rezignoval i šéf elitní složky prokuratury Dušan Kováčik, kterého soud nepravomocně poslal do vězení za korupci. Skončil i obviněný policejní prezident Peter Kovařík.

Z vazby se ve středu dostal na svobodu bývalý ředitel slovenské správy státních hmotných rezerv Kajetán Kičura. Nominant Směru byl za mřížemi od loňského dubna kvůli korupci a praní špinavých peněz.

K případu Kažimíra Čaputová dodala, že respektuje presumpci neviny. „O vině a trestu musí rozhodnout soud, a ne politik. Pokud bych ale byla v jeho (Kažimírově) situaci (…) velmi vážně bych zvažovala odstoupení z funkce pro ochranu pověsti instituce, kterou zastupuji,“ dodala Čaputová na adresu guvernéra národní banky.

Kažimír si ze slov prezidentky těžkou hlavu nedělá a v reakci na ně uvedl, že obvinění nesouvisí s jeho činností v bance. Dodal, že si váží hodnot, které Čaputová představuje a jejímu stanovisku rozumí, ale obvinění vnímá jako „obrovskou nespravedlnost“.

Guvernéra se zastal jeho někdejší kolega Peter Pellegrini. „Na jeho místě bych zůstal na postu guvernéra, protože takovým způsobem by mohli z funkce odkráglovat kohokoli,“ uvedl expremiér a šéf strany Hlas. Guvernéra se zastal i šéf Směru Fico.

Podle zákona lze Kažimíra stíhat, protože má imunitu pouze na výroky a rozhodování učiněné v souvislosti s výkonem své funkce.

Deník SME upozornil, že otázka stíhání člena Rady guvernérů v Evropské centrální bance, jejímž je Kažimír členem, se řešila už v případu lotyšského guvernéra Ilmārse Rimšéviče. Lotyš v roce 2018 čelil obvinění z přijetí úplatku, kvůli kterému nemohl vycestovat ze země a účastnit se tak schůzí unijních guvernérů. Zastal se ho ale unijní soudní dvůr, podle kterého nebyly důkazy o korupci dostatečné k tomu, aby Rimšévič o svůj úřad přišel.

Neodvolatelný guvernér

Podle slovenských zákonů je guvernéra možné odvolat pouze v situaci, pokud přestane splňovat předpoklady k výkonu funkce, nebo v ní vážně pochybí. O vládním návrhu hlasuje parlament a guvernéra pak odvolává prezident. Možní by to bylo například po pravomocném odsouzení. „Uvědomuji si, že je neodvolatelný,“ komentoval případ ministr financí a šéf vládnoucího hnutí OLaNO Igor Matovič.

K případu se obecně vyjádřil i premiér Eduard Heger z OLaNO: „Je pro mě důležité, aby každý orgán, které je v tomto zodpovědný, konal zákonně a objektivně. Jde o to, abychom měli na Slovensku spravedlnost, aby byla obnovena důvěra v právní stát.“

Reklama

Související témata:

Doporučované