Hlavní obsah

Slovenský ministr školství nejspíše končí ve funkci

Slovenská koalice se nerozpadá, přidala ke smlouvě dodatekVideo: Ruptly

 

Reklama

V návaznosti na kauzu netransparentního rozdělování evropských dotací požádal premiér Robert Fico koaliční stranu SNS o jméno nového ministra školství. Právě ta Petera Plavčana do funkce obsadila.

Článek

Předseda koaliční strany Směr - Sociální demokracie a slovenský premiér Robert Fico dnes oznámil, že požádal Andreje Danka, předsedu Slovenské národní strany (SNS) o návrh na nového ministra školství. Ten dosavadní, Peter Plavčan, je spojen se sporným rozdělováním dotací z Evropské unie na výzkum a vývoj. Se svými žádostmi neuspěla například Slovenská akademie věd nebo některé univerzity.

„Stíny podezření přetrvávají. Proto jsem nucen požádat předsedu Slovenské národní strany, aby mi předložil návrh na nového ministra školství, a to v co nejkratší době," řekl Fico novinářům. SNS požadavek premiéra zatím nekomentovala.

Podle slovenské ústavy návrh na jmenování či odvolání ministrů premiér předkládá prezidentovi, který je povinen žádosti předsedy vlády vyhovět.

Plavčan již tento týden ohlásil zrušení jednoho ze zmiňovaných dotačních programů a nastavení nových pravidel hodnocení žádostí.

Zmiňovaná aféra kolem rozdělování evropských dotací patrně stála i za rozkolem ve vládní koalici, a to zejména mezi SNS a Směrem-SD. SNS po vypuknutí krize začala obviňovat Směr-SD, že skandál vyvolal podsouváním informací opozici, respektive že machinace s rozdělováním peněz prý mají na svědomí lidé spjatí s Ficovou stranou. Ještě v úterý předsedové koaličních stran ve společném prohlášení uvedli, že se dohodli kromě jiného na postupu při přípravě dodatku ke koaliční smlouvě.

Reklama

Doporučované