Hlavní obsah

Slunce v Brně vylákalo cyklisty a chodce na stezky i k přehradě

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Slunečné počasí vylákalo o víkendu v Brně cyklisty i chodce na stezky i k přehradě, kterou navštívily davy lidí. Policisté rozdali desítky pokut za nedodržování opatření zavedených kvůli koronaviru.

Článek

ČTK to řekl mluvčí policie Pavel Šváb. Podle něj navíc policisté jen za sobotu mezi okresy v kraji otočili více než 130 aut. Opatření od pondělí zakazuje pohyb mezi okresy s výjimkou práce, lékaře nebo návštěvy úřadu. Na přehradě se cyklisté proplétají na stezkách mezi velkým množstvím chodců, kteří kromě procházky využívají i otevřených výdejních oken místních bufetů a restaurací. Zatímco děti preferují párek v rohlíku, dospělí zvolili například langoše nebo pivo.

Kromě cyklistů a rodin s dětmi, zdržujících se na hřištích a prolézačkách, je v místě také mnoho pejskařů, kteří většinou mají své mazlíčky na vodítku. Někteří jim v odlehlejších místech pohazují balonky, aby jim je psi přinesli zpět.

Mezi lidmi jsou občas vidět policisté, kteří kontrolují opatření jako například nasazený respirátor, dodržování rozestupů a podobně. Lidé vesměs v místech s větším množstvím osob respirátor mají, v odlehlejších úsecích ale některým chybí. „Obecně lze říct, že jsme za nedodržení opatření dali desítky pokut. Jen za sobotu jsme také obrátili 137 aut, která chtěla jet do jiných okresů, ale cestující neměli potřebné dokumenty ani právní důvod,“ uvedl Šváb.

Cyklisté ale vyrazili i na další cyklostezky jako například v Brně v lokalitě Komárov, kde vede cesta na jih města k obchodnímu centru Olympia. Přestože platí zákaz pohybu mezi okresy, pro Brno a Brno-venkov platí výjimka. Nevztahuje se ale na sport a rekreaci, a proto by například cyklisté nebo chodci neměli překročit hranici Brna. „Kdo se chce projet na kole, může například využít trasu z přehrady k Olympii,“ dodal Šváb. Přehrada je na severozápadě a obchodní centrum Olympia na jihu, trasa je dlouhá kolem 20 kilometrů.

Reklama

Doporučované