Hlavní obsah

V papouščí zoo v Bošovicích se těší už z desítek letošních mláďat

Foto: https://papouscizoo.cz/

Také amazónek bělobřichý se může pyšnit letošním potomstvem.

Reklama

Specializovaná zoo v Bošovicích na Vyškovsku už odchovala několik desítek letošních mláďat – na svět přišli malí papoušci dvanácti druhů.

Článek

Zahradu tvoří kolem 110 velkoprostorových voliér, k vidění je asi 200 dospělých opeřenců ve více než 50 druzích. Převážnou část tvoří jihoameričtí papoušci, ale jsou tu také papoušci z Afriky či Austrálie. Jako první letos přišla na svět mláďata u papoušků senegalských, což je druh často chovaný i v domácnostech. Následovala mláďata žaků velkých, jedno z druhu arating sluneční a tři uvítali u arů červenoramenných.

„Letos oproti loňsku papoušci zahnízdili brzy a mají hodně mladých. Celkem jde dosud asi o 40 až 50 mláďat. Další pak už mají vajíčka. U žaků se nám podařila čtyři mláďata, obvykle bývají jen tři. Mláďata má také docela vzácný papoušek ara severa,“ uvedla ředitelka zoo Hana Škrháková. Mladé podle ní mají dále například i amazónci bělobřiší nebo černotemenní.

Zoo leží asi 25 kilometrů od Brna. Jako zoologická zahrada dostala licenci pro činnost v roce 2008, pro veřejnost byla otevřena v létě 2011. Jejím přirozeným předchůdcem byla Farma Ara, kterou založil Vlastimil Škrhák už v 80. letech. Prapůvod lze vysledovat až do roku 1969, kdy jeden malý hoch dostal jako dárek několik andulek… Loni do zahrady zavítalo asi 43 000 lidí. Proti roku 2019 je to pokles zhruba o dva tisíce, ale stále je to druhý nejlepší výsledek od založení.

Papoušky zájemci zatím vidět nemohou, zahrada je kvůli vládním opatřením uzavřená. Aktuálně v ní pracují na menší dětské zoo, která by se měla otevřít do léta. Budou v ní například klokani či ovce. Zájemci mohou zahradu podpořit prostřednictvím aukce obrázků, které pro tuto příležitost věnovali žáci 2. B pražské základní školy v Tusarově ulici.

Reklama

Doporučované