Hlavní obsah

Slzný plyn, vodní děla a kameny. Do ulic opět vyšly desetitisíce žlutých vest

V ulicích Paříže a dalších měst demonstrovaly desítky tisíc žlutých vest.Video: Nela Vejvodová, AP

 

Reklama

Protesty byly menší než první demonstrace loni v listopadu. I tak se v ulicích francouzských měst sešlo téměř šedesát tisíc nespokojených demonstrantů. Po policistech házely kameny a granáty se slzným plynem, proti nim policie použila vodní děla.

Článek

V ulicích Paříže a dalších francouzských měst dnes demonstrovaly desetitisíce příznivců hnutí žlutých vest, kteří už měsíce vyjadřují nespokojenost s politikou prezidenta Emmanuela Macrona. Dnešní protest, jenž byl již dvanáctou demonstrací v řadě, byl věnován více než 1900 lidem, kteří od počátku násilných akcí v polovině loňského listopadu utrpěli zranění.

Po celé Francii se dnes podle ministerstva vnitra do protestů zapojilo kolem 58 600 lidí, z toho zhruba 10 500 v Paříži. Podle policie bylo v hlavním městě 30 lidí zadrženo, napsala agentura DPA.

Policisté v Paříži použili slzný plyn, aby rozehnali skupinky protestujících, kteří zapalovali popelnice a motorku. Situace byla ale poměrně klidná oproti protestům z předchozích víkendů, poznamenala agentura Reuters. Demonstranti vyrazili rovněž do ulic Marseille, Bordeaux, Valence či Tours. Podle ministerstva vnitra bylo na dnešní protesty nasazeno 80 000 policistů, z toho 5000 v Paříži.

Minulou sobotu se protestů po celé Francii zúčastnilo podle vládních údajů 69 000 demonstrantů, o týden dříve to bylo 84 000. Na první demonstraci 17. listopadu ve žlutých vestách vyšlo do ulic přes 280 000 lidí.

Organizátoři se rozhodli dnešní protest věnovat lidem, kteří v uplynulých týdnech utrpěli zranění při demonstracích, při nichž někteří účastníci mimo jiné ničili cizí majetek. Kontroverzi vyvolal především případ z minulé soboty, kdy policisté gumovým projektilem vážně zranili jednu z výrazných postav protestního hnutí Jérôma Rodriguese. Podle oficiálních údajů bylo při protestech zraněno rovněž asi tisíc policistů.

Reklama

Doporučované