Hlavní obsah

Slzy, dojetí a žádná karanténa. Australané se začali vracet domů

Foto: Profimedia.cz

Přijíždějící Australané se dnes vraceli do rodné země bez nutnosti povinné karantény po dvaceti měsících.

Reklama

Plně očkovaní Australané se po více než 583 dnech mohli poprvé vrátit do své vlasti bez nutnosti karantény. Do země nově také mohou vstoupit plně očkovaní turisté z Nového Zélandu, musí ale předložit negativní test na covid-19.

Článek

Poté, co Austrálie kvůli pandemii onemocnění covid-19 na téměř 600 dní uzavřela své mezinárodní hranice, přivítala v pondělí první skupinu zahraničních návštěvníků z Nového Zélandu. Další zahraniční cestující, které do Austrálie vpustí, budou ze Singapuru. Podle singapurského ministra dopravy to bude možné

Do země se také mohli vrátit Australané, kteří nechtěli podstupovat karanténu v hotelu, za níž museli platit. Letiště v Sydney se tak od brzkých ranních hodin stalo místem srdcervoucích setkání i několik let odloučených rodin. „Musím se dostat ke své dceři, musím jí obejmout,“ hlásila jedná z čekajících žen na letišti.

Jednou z prvních, která prošla do příletové haly kolem půl sedmé ráno byla i Carlie Boydová. Ta se do země vrátila po třech letech. Již před šestou ráno na ni na letišti čekal její bratr Ryan a sestra Clare s balónky a uvítacím transparentem. Jen co se objevila v příletové hale, běželi se s ní přivítat.

„Bylo to velice stresující, takže jen to, že jsem mohla přijet domů bez nutnosti karantény, je pro mě velké,“ okomentovala svůj příjezd pro britský server The Guardian. „V letadle bylo hodně lidí, kteří mají někoho blízkého, kdo umírá. Takže možnost pro každého, kdo mohl nasednout na letadlo a vidět je, je opravdu skvělá,“ uvádí dále Boydová.

Obavy z toho, že by nemusel zastihnout svou umírající matku má i další z prvních navrátilců Ethan Carter. Ten uvedl, že jeho matka je to jediné, na co dokáže myslet. „Nemůžu se dočkat, až ji uvidím,“ popsal své pocity po příjezdu. Jistotu, že stihne, ale zatím nemá. Jeho matka, které kvůli těžké nemoci nezbývá moc času, žije ve státu Západní Autrálie, kde ještě platí striktní pravidla .

„Možná mě dovnitř ani nepustí,“ říká, když přemýšlí nad potenciálními problémy nad přesunem do Perthu. „Mám strach a cloumají se mnou emoce, protože ji chci opravdu vidět. Moc času ji nezbývá,“ řekl.

Bezprostřední radost zažila například Deb d’Apiceová, která přivítala na letišti kromě svého syna i dalšího člena rodiny. Poté, co její syn Robert a jeho partner Ivan prošli do příletové haly, poprvé měla možnost spatřit svou dvouletou vnučku Piu. „Je to skvělé, cítím se skvěle,“ popsala své pocity.

Austrálie umožnila návrat bez nutnosti povinné karantény všem svým obyvatelům, rodinným příslušníkům i residentům od 1. listopadu. Nařízení se nicméně vztahuje pouze na státy Nový Jižní Wales a Victoria. Ostatní státy zatím přísná pravidla pro návrat nezrušily.

Uvolnění restrikcí přišlo i opačným směrem. Od pondělí mohou podle webu CNBC australští občané a osoby s trvalým pobytem opustit zemi, aniž by k tomu potřebovali výjimku. Tu Austrálie udělovala pouze v případech, že občané měli k opuštění země závažný důvod.

Poté, co se Nicole Forrestová dozvěděla, že mezinárodní cesty budou umožněny, si s vědomím, že po návratu nebude muset do karantény u společnosti United Airlines rezervovala letenky do Mexika. Před cestou do Tulumu, kde si se svou dvanáctiletou dcerou Olive plánuje užít pláže a navštívit památky, navštíví i Los Angeles.

Melanie Carrierová podle webu The Guardian cestuje do Montrealu za rodinou, kterou neviděla více než dva roky. „Chci se jen vrátit domů. Zmeškala jsem svatby a narozeniny, jen chci znovu obejmout své rodiče,“ uvedla Carrierová.

V Austrálii dosud platily jedny z nejpřísnějších pravidel na světě, co se týče hranic a možnosti vstupu do země. Vstup byl povolen pouze občanům a osobám s trvalým pobytem, kteří museli projít dvoutýdenní povinnou karanténou. Tisíce Australanů v posledních dvou letech uvízly v zahraničí, k dispozici bylo méně letů a do velkých měst mohl vstoupit jen omezený počet lidí, na základě týdenního limitu. Mnoho lidí tak nemělo šanci se do Austrálie vrátit ani když byli ochotní zaplatit za karanténní hotel.

Reklama

Doporučované