Hlavní obsah

Smůla na prodej. Noví politici se zbavují zámku, který zničil Rathovi kariéru

Zámek Buštěhrad se bude prodávat, hledá se kupec.

 

Reklama

Propadlé stropy, vymlácená okna a všude hromady sutin. Zámek Buštěhrad na Kladensku je v katastrofálním stavu.

Článek

Středočeský kraj a město Buštěhrad shánějí investora, který by opravil místní zámek. Stavbu, jež se stala synonymem zmanipulovaných veřejných zakázek a také počátkem konce slibné kariéry bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

Právě rekonstrukci zchátralé části historické stavby Rath prosazoval, než byl zatčen a zatím nepravomocně odsouzen kvůli manipulaci se zakázkami.

Ta na opravu Buštěhradu patřila k munici obžaloby.

Buštěhradský zámek je v katastrofálním stavu.

Po Rathově pádu už měl kraj s investicemi do památky nedaleko Kladna potíže. A nové politické vedení, které přišlo po loňských podzimních volbách, zaujalo razantnější postoj.

„Budeme hledět se budovy zbavit. Hledáme rozumného a solidního investora," řekl Seznamu radní pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek Martin Macháček a doplnil, jak to myslí: „Tak, aby investor, jenž to koupí, využil zámek rozumně. To znamená rekonstrukci. Nechceme mít ve Středočeském kraji ruinu, která dřív, nebo později spadne."

Zábava za 100 milionů

Rekonstrukce podle prvních odhadů určitě přesáhne 100 milionů korun.

„Kraj si nechal udělat zjednodušenou dokumentaci stavby, z níž vyplývá, že rekonstrukce by stála přibližně 120 milionů korun. Ale to je spodní hranice, spíš by to stálo víc," uvedl radní Macháček.

Na místě v Buštěhradu je zřetelně vidět, že památka má dvě zcela odlišné části. Ta, kterou vlastní město, je opravená a vypadá dobře zvenku i uvnitř.

Tu druhou, středočeskou, od ní odlišíte okamžitě - má rozbitá okna, propadlé stropy a opadanou omítku.

Chceme do toho mluvit

Starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková vítá, že kraj o připravovaném prodeji s městem komunikuje. I budoucí investor bude muset respektovat, že má město Buštěhrad na zámku úřad, který se nebude stěhovat.

„Nám by se samozřejmě líbilo, kdybychom mohli využívat zámecký sál pro potřeby města nebo nárazově na plesy, protože nám tady takový sál chybí. Základní podmínkou ale je, aby zůstal zámecký park přístupný veřejnosti," říká starostka Javorčeková.

Minulé vedení kraje chtělo na opravu zámku využít evropské dotace, ale kvůli změně dotační politiky to podle bývalého hejtmana Miloše Petery nebylo možné.

Reklama

Doporučované