Hlavní obsah

Sněhem zapadal Istanbul, Santorini i Kréta. Počet obětí mrazu v Evropě stoupá

Zasněžený Istanbul i řecké ostrovyVideo: Anita Baselová

 

Reklama

Teplotám klesajícím často pod minus 20 stupňů podlehly v Evropě už desítky lidí.

Článek

Sníh padal i na místech nepříliš typických. Radují se z něj na Krétě a dalších řeckých ostrovech, v tureckém Istanbulu nebo v Itálii, kde se objevil i na velmi neobvyklých místech jako je jižní část Apeninského poloostrova. Ve střední a jižní Itálii byly uzavřeny některé silnice a železniční a letecká doprava nabírala velká zpoždění. V důsledku zimního počasí zemřelo v zemi přes víkend osm lidí.

Teplotám klesajícím až pod minus 20 stupňů podlehly v Evropě desítky lidí. Nejvíce mrtvých bylo v Polsku. Na jihu Evropy ohrožuje chladné počasí životy tisíců běženců v Řecku. Nebývalé přívaly sněhu zase ochromily dopravu na jihu Itálie a v Turecku. České úřady hlásí za poslední tři dny šest obětí mrazu.

V Polsku pouze během neděle podlehlo mrazům deset lidí, což zvýšilo bilanci posledních tří dnů na dvě desítky. Od 1. listopadu počet obětí podchlazení dosáhl již 65. V příštích dnech se však má podle meteorologů mírně oteplit.

Přehled srážek v jihovýchodní části Evropy

Na řeckých ostrovech teploty překonávaly zimní rekordy a klesaly až pod minus 15 stupňů. Humanitární organizace upozorňují, že mrazy ohrožují životy uprchlíků pobývajících na Egejských ostrovech ve stanech.

Husté sněžení již několik dní paralyzuje život v Turecku, kde dnes aerolinky Turkish Airlines zrušily na 280 domácích a mezinárodních letů z obou letišť v Istanbulu, včetně několika linek do Prahy. Zastavena byla již třetí den v řadě námořní doprava v Bosporském průlivu. Chaotická situace panuje i na silnicích včetně těch istanbulských, které zasypala nevídaná až metr vysoká vrstva sněhu.

Kvůli zasněženým a zmrzlým silnicím zemřeli o víkendu čtyři lidé ve Francii, dalších 20 utrpělo zranění.

Silné mrazy přinesly oběti i v Česku - čtyři lidé zemřeli v Praze a po jednom v Brně a v Karviné. Hluboko pod nulu budou podle meteorologů teploty klesat nejméně do středy.

Video ČHMÚ: Předpověď počasí pro nejbližší dny

Petr Dvořák: Ve středu přijdou další mrazy.

Reklama

Související témata:

Doporučované