Hlavní obsah

Sněmovna mění daně. Rodiny s dětmi si polepší o několik tisíc

Daňový balíček ve Sněmovně.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Sněmovna bude jednat o vládním daňovém balíčku, který mimo jiné zvyšuje daňovou slevu na děti.

Článek

Jedním hlasováním by dnes Sněmovna mohla změnit daně. A pokud v úvodu schůze skutečně přehlasuje připomínky, které do daňové novely vsunul Senát, budou to změny znatelné pro mnoho rodinných rozpočtů - přesněji pro ty, kde vychovávají více dětí.

V případě rodičů, kteří mají jenom jedno dítě, totiž novela zákona nic nemění. Rodič by si i v případě schválení zákona mohl v dalších letech odečíst na jedno dítě 13 404 korun.

U druhého dítěte by však sleva mohla být ročně o 2 400 korun vyšší, celkově tedy 19 404 korun. V případě početnější rodiny pak u každého dalšího dítěte novela počítá se slevou o 3 600 korun ročně vyšší - to by celkem dělalo 24 204 korun.

Vyšší daňové slevy na děti by mohl rodič uplatnit už v daňovém přiznání zkraje příštího roku. Tedy u danění příjmů za rok 2017. Původní verzi zákona podporovala hlavně ČSSD, hnutí ANO, KDU-ČSL i komunisté.

Opozice hájí živnostníky

Kromě toho novela opětovně zavádí slevy na děti nebo na manželku pro osoby samostatně výdělečně činné, jež používají daňové paušály.

Zároveň se však sniížuje limit pro využití výdajových paušálů pro ty, kteří si vydělají do dvou milionů korun. A to na polovinu.

Tuto úpravu odmítá hlavně pravicová opozice.

„Je to další velmi nepříjemný zásah do podnikání malých firem a živnostníků. To je pro nás nepřijatelné,“ řekl Seznamu předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát s tím, že ani vrácenou verzi Senátem strana nepodpoří.

Spor o DPH u pozemků

Změny v daních přinášejí soubor celkem sedmi novel, které zahrnují daňové úpravy v širším rozsahu.

Týkají se například také osvobození pozemků u staveb od daně z přidané hodnoty. Podle senátorů by majitelé nemovitostí měli v budoucnu platit daň jen za zastavěnou plochu a ne třeba ze zahrady.

Proti tomu je hnutí ANO. „Pokud bychom přijali pozměňovací návrh Senátu, kde by byla odpuštěna daň z pozemků, bylo by to v rozporu s pravidly EU a hrozily by nám sankce. Budeme trvat na sněmovní verzi. Vše ale ještě probereme s ministrem financí,“ řekl Seznamu předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Aby vládní daňový balíček prošel, ať už ve sněmovní či senátní verzi, je zapotřebí 101 poslanců.

Jak Seznam zjišťoval, pro poslanecké znění novel jsou kluby ČSSD, hnutí ANO, KDU-ČSL i KSČM. Dohromady tedy 144 poslanců. Zákon, který v prvé řadě zvyšuje slevu na dani pro rodiče s dětmi, by tak měl hravě projít.

Reklama

Související témata:

Doporučované