Hlavní obsah

„Neví, co v tom je.“ Sněmovna neschválila domácí pěstování léčebného konopí

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Sněmovna neschválila možnost pěstovat si až tři rostliny konopí pro léčebné účely. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) si lidé doma pěstují konopí, o jehož složení nemají informace.

Článek

S návrhem přišel pirátský poslanec Tomáš Vymazal, který navrhoval, aby si lidé starší 18 let mohli beztrestně pěstovat až tři rostliny konopí. Museli by splnit jen ohlašovací povinnost a ke každé rostlině doložit fotodokumentaci včetně fotodokumentace sklizně.

„Máme systém léčebného konopí předepisovaného lékaři. Předepisuje ho čím dál více lékařů a i produkce roste. Pokud si někdo pěstuje konopí doma, neví, co v té rostlině je, na rozdíl od léčebného konopí, kde je obsah léčivé látky garantován,“ vysvětlil ministr zdravotnictví, který byl proti tomuto pozměňovacímu návrhu.

Podle poslance Vymazala šlo o úpravu, která by před vězením ochránila lidi pěstující si doma konopí pro to, aby zmírnili následky své nemoci. „Aby 400 lidí ročně nekončilo ve vězení za to, že páchají společensky neškodnou činnost - pěstují a zpracovávají malé množství rostlin konopí. Tento čin je postihován jako výroba marihuany, někdy je tam trest až 5 let odnětí svobody,“ upozornil.

Co naopak Sněmovnou prošlo, byl návrh, kdy budou moci léčebné konopí produkovat soukromí výrobci. Stát si od toho slibuje zlevnění díky větší konkurenci producentů. Poslanci rovněž schválili možnost léčebné konopí vyvážet.

Co se týká konopí, prošel i pirátský návrh týkající se takzvaného technického konopí, které zemědělci pěstují jako užitkovou nebo krmnou rostlinu. Novela zvyšuje dovolený podíl THC v rostlinách.

„Šlo nám o to, aby Česká republika nepřistupovala k zemědělcům jako k potenciálním zločincům. Teď se často děje, že zemědělci nepěstují konopí, bojí se toho. Říkáme, že technické konopí není droga,“ vysvětlil pirátský poslanec a místopředseda zemědělského výboru Radek Holomčík.

Prošel také návrh Adama Vojtěcha na možnost předepisovat léky s obsahem omamných a psychotropních látek elektronicky, což dosud nebylo možné.

„Dnes již máme 98 procent receptů elektronických, zbývající dvě procenta se týkala těchto léčiv, šlo o recepty s modrým pruhem, které byly listinné,“ uvedl ministr a dodal, že Česko je už nyní v Evropě premiantem co do objemu elektronických předpisů.

Poslanci dnešním rozhodnutím, které ještě posoudí Senát a prezident, umožnili také blokování stránek prodávajících nelegální léky, třeba anabolika. Naopak neprošel distanční výdej léků.

„Podporovali to třeba lidé se zdravotním pojištěním, kteří by si chtěli na dálku objednat své léky. Myslím, že dříve nebo později se však tato úprava prosadí, lidé to bude vyžadovat více,“ řekl ministr.

Reklama

Doporučované