Hlavní obsah

Sněmovna opět řešila, zda přijmout sirotky. Vláda už rok ví, že ne

Před rokem jsme se zeptali ministrů: Měli bychom pomoci osiřelým dětem z uprchlických táborů?Video: Nikola Zwrtková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nezabírá ani argument opozice, že odmítáním humanitárního gesta si Česko koleduje o mezinárodní ostudu.

Článek

Česká politika jako by se vrátila o rok zpět a na půdě Sněmovny začala znovu řešit, proč česká vláda není schopna učinit humanitární gesto a přijmout několik desítek osiřelých dětí z uprchlických táborů v Řecku.

Už před více než rokem to navrhla vládě lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová, v úterý vrátil na půdu Sněmovny toto téma bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Ten zkritizoval ministra vnitra a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) za způsob, jakým postupuje. „Děti jsou děti a dětem v nouzi se má pomoci,“ uvedl Schwarzenberg.

Ministr Hamáček nebyl přítomen a předseda poslaneckého klubu ČSSD za něj odpověděl, že ve věci nejde o lidskost, ale o bezpečnostní rizika.

„Cítím určité zabarvení, jako kdyby sociální demokracie lidskost neprojevovala,“ uvedl na Schwarzenbergovu adresu. „Je to o tom, že nemáme jistotu v rámci bezpečnostní situace ve světě, jestli jsou různí uprchlíci bezpeční nebo ne, to je potřeba prověřit,“ dodal.

Podobně se od počátku staví k problému i Hamáček. Říká, že si loni vyžádal seznam konkrétních dětí, které bychom měli v Česku přijmout, ale prý ho nikdy nedostal.

A když Řecko v září požádalo, aby Česko přijalo z tamních uprchlických táborů 40 dětí bez doprovodu, uvedl, že Řecko se jen snaží znovu vyvolat debatu o přerozdělování uprchlíků. Požádal také o další seznam sirotků.

Premiér Babiš zase od loňského podzimu ujišťoval veřejnost, že je třeba pomoci osiřelým dětem přímo v jejich domovině a že z vlastních prostředků pro ně postaví areál v Damašku, avšak po roce sdělil reportérům týdeníku Respekt, že slibovaný plán zastavil.

Jak je patrné z úvodní videoankety tohoto textu, humanitárnímu gestu nejsou od počátku příliš nakloněni ani členové Babišovy vlády.

Vládní koalice podpořená komunisty a hnutím SPD nakonec jednání o přijetí osiřelých dětí na program sněmovny nepustila, i když v Česku existuje iniciativa 200 rodin, které by z uprchlických táborů děti bez rodičů přijaly.

Celkem pro návrh hlasovalo ve sněmovně 65 ze 186 přítomných poslanců, proti jich bylo 28 a ostatní se hlasování zdrželi. Z vládní koalice zvedli ruku jen jednotlivci.

Nezabral ani argument opozice, že odmítáním humanitárního gesta si Česko koleduje o mezinárodní ostudu.

Reklama

Doporučované