Hlavní obsah

Snímek českého fotografa, který obletěl svět. Může zachránit architektonický skvost?

Rozhovor s Jakubem Kynčlem, cestovatelem a fotografem, který byl hostem v Letním ránu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jeho vášní je cestování a focení, obojí nejlépe tam, kde nejsou lidé. Snímky Jakuba Kynčla už obletěly svět. Fotka zanedbaného kasina v rumunském městě Konstanca zaujala i deníky The Daily Telegraph nebo The Independent. Fotil v Černobylu, zamiloval se do Belize, kam se několikrát v průběhu svých cest vracel. Hostem v Letním ránu na Televizi Seznam byl cestovatel, fotograf a zástupce šéfredaktora serveru Novinky.cz Jakub Kynčl.

Článek

120 let stará budova, která poslední desítky let chátrá, všude kolem jsou cedule „vstup na vlastní nebezpečí” – právě tam, v rumunském přístavním městě Konstanca, nafotil fotograf Jakub Kynčl sérii velmi silných snímků. Původně secesní budova sloužila jako kasino. Teď si s ní město neví rady. Fotky chátrající stavby uveřejnily mimo českých i světové deníky – a o místě se začalo hlasitě mluvit.

„Lidé v tom městě začali sami protestovat, že nechtějí, aby se o nich takhle psalo, že nechají zanedbávat nějaký skvost, takže starosta nechal údajně udělat nějaké opravy, aby se aspoň ten stav nezhoršoval, aby to zakonzervoval v tomto stavu, než se najde nějaký investor,” popisuje Jakub Kynčl.

Město by na opravu unikátní stavby potřebovalo v přepočtu asi čtvrt miliardy korun. Do budoucna by se mohla budova využívat jako knihovna, muzeum nebo restaurace. Zatím ale na potřebnou finanční injekci dál čeká.

A co vůbec fotí Jakub Kynčl nejraději? Věci, které se nehýbou a hlavně stranou od ostatních fotografů, stejně jako v případě focení v Černobylu.

„Já jsem tam byl těsně před tím, než tam nasunuli nový ochranný kryt reaktoru – a musím říct, že ty fotky, které tam vznikly, byly hrozně silné. Když tam třeba vyfotíte klavír, který má zaprášené klávesy, na něž desítky let nikdo nesáhl, tak je to obyčejná fotka, ale v tom kontextu toho, když ti lidé vědí, odkud ta fotka je, tak to má úplně jiný rozměr.”

Nedávno se z cest nevrátil sám, přivezl si zvířecího kamaráda. V bývalých dolech, v severním Chile, kde se dříve těžil ledek, narazil na smečku potulných psů. Jeden z nich, bezejmenná a toulavá fenka s ním po dlouhých peripetiích mohla přijet do Česka.

„Když ten pes není očipovaný, což žádný toulavý pes není, tak se mu musí dát očkování. Pak se musí čekat několik týdnů, než je vůbec povolený vstup do EU, “ říká Jakub Kynčl, který se na svých cestách s potulnými zvířaty potkává i stokrát do roka, nikdy by ho prý nenapadlo, že si nějaké odveze s sebou domů.

O vyřízení potřebných formalit se tehdy postaral jeho průvodce, stejně jako o povinné očkování. Po několika týdnech si pro svého nového parťáka Jakub mohl přijet. Fenka dostala jméno Noria.

Celý rozhovor najdete ve videu nahoře. Je součástí ranního vysílání Televize Seznam. Cestovatel a fotograf Jakub Kynčl byl hostem Letního rána. Pořad startuje každý prázdninový všední den v 8 hodin.

Reklama

Doporučované